Postojowe zamiast mijania i dziennych
Postojowe zamiast mijania i dziennych
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Obecnie mam zamontowaną diodę HP w miejsce postojówek i "moc" ich swiecenia dała mi trochę do myślenia. A mianowicie by zastosować diodę cree Q3 w miejsce postojówki tak aby nie włanczać świateł mijania.
Czy ktoś już coś takiego wypraktykował?
Reflektor "od strony kuchni" wygląda tak:
front:
Czekam na Wasze opinie, czy taki zabieg miałby sens (chodzi mi o czystą oszczędność energii nie o wiejski tuning), kolor swiatła naturalny - nie zimny.
Obecnie mam zamontowaną diodę HP w miejsce postojówek i "moc" ich swiecenia dała mi trochę do myślenia. A mianowicie by zastosować diodę cree Q3 w miejsce postojówki tak aby nie włanczać świateł mijania.
Czy ktoś już coś takiego wypraktykował?
Reflektor "od strony kuchni" wygląda tak:
front:
Czekam na Wasze opinie, czy taki zabieg miałby sens (chodzi mi o czystą oszczędność energii nie o wiejski tuning), kolor swiatła naturalny - nie zimny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 sty 2010, 09:31 przez aven, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Postojowe zamiast drogowych i dziennych
Drogowych? Jesteś pewien? Drogowe, to światła długie...aven pisze:zastosować diodę cree Q3 w miejsce postojówki tak aby nie włanczać świateł drogowych.
Pozdrawiam
P_iter
P_iter
Witam
Norma dla świateł mijania to 1000lm, dało by radę zastosowanie 3 x XP-G R4, ale... masz wtedy do odprowadzenia 10W energii cieplnej. Weź jeszcze pod uwagę, że w okolicach reflektorów to latem chłodno nie jest, czyli dodatkowy wymuszony obieg powietrza i to na postoju.
Umiejscowienie żarówek pozycyjnych w reflektorze powoduje zupełnie inny rozkład strumienia światła.
Rzecz najważniejsza - homologacja
Oczywiście można wszystko rozwiązać, ale czy "oszczędności" pokryją inwestycję.
Pozdrawiam
Norma dla świateł mijania to 1000lm, dało by radę zastosowanie 3 x XP-G R4, ale... masz wtedy do odprowadzenia 10W energii cieplnej. Weź jeszcze pod uwagę, że w okolicach reflektorów to latem chłodno nie jest, czyli dodatkowy wymuszony obieg powietrza i to na postoju.
Umiejscowienie żarówek pozycyjnych w reflektorze powoduje zupełnie inny rozkład strumienia światła.
Rzecz najważniejsza - homologacja
Oczywiście można wszystko rozwiązać, ale czy "oszczędności" pokryją inwestycję.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
-
-
Prawdopodobnie jest to Toyota AvensisSerkules pisze:zdjęcie przodu auta
http://www.hyts.hu/autok/toyota/avensis ... 000_r3.jpg
Pozdrawiam
Kupic gotowe lampy i wcisnac miedzy te wystajece pletwy. Jak sie nie zmieszcza to przypilowac plastik.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Sorry za późną odpowiedź, nie dodałem opcji powiadomienia o odpowiedzi:Calineczka pisze:przepraszam, ale moja wyobraźnia zaczęła mi tu płatać figleBartolo pisze:ma ktoś stringi ledowe w reflektorach auta? Według mnie one bardziej szpecą niż w czymkolwiek pomagają, a widzę tego coraz więcej
Zapytam może Szanownej Koleżanki Małżonki....
http://www.allegro.pl/item882658720_pas ... olory.html
http://www.ling.pl/indexalt.php?word=string
Jak ktoś nie wiedział
- Calineczka
- Kontakt:
Bartolo, dzięki, powiem Żonie to się ucieszy
Już to widzę...
idziemy sobie razem z dzieckiem spacerkiem, mróz trzaska, a ja nagle obracam się (minęło nas autko) i uniesionym głosem...WOOOW, ale śliczne stringi nas minęły
Nie czepiam się, po prostu zwracam uwagę na komizm i niejednoznaczność pewnych słów, zwłaszcza po ich przeniesieniu na rodzimy grunt...
żarówki OSRAM też są extra
Już to widzę...
idziemy sobie razem z dzieckiem spacerkiem, mróz trzaska, a ja nagle obracam się (minęło nas autko) i uniesionym głosem...WOOOW, ale śliczne stringi nas minęły
Nie czepiam się, po prostu zwracam uwagę na komizm i niejednoznaczność pewnych słów, zwłaszcza po ich przeniesieniu na rodzimy grunt...
żarówki OSRAM też są extra