Pytanie od całkiem "zielonego"

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
atryda

Pytanie od całkiem "zielonego"

Post autor: atryda »

Na wstępie chcę powitać wszystkich forumowiczów i życzyć im w nowym roku samych sukcesów na "światełkowym" polu.

Od jakiegoś czasu noszę sie z zamiarem zakupu i ewentualnego późniejszego "modingu" jakiejś latarki opartej na diodach led.
W mieście nie było takiej potrzeby ale po przeprowadzce do nowego domu okazało sie że
jakaś przyzwoite "światełko" było by całkiem przydatne.
Latarni nie ma, dookoła puste pole, psy czasami tak ujadają że głowa puchnie, a człowiek ślepy i nic nie widzi.
Zależało by mi na jakiejś latarce o możliwie dużym zasięgu ale także z możliwością pracy w trybie światła rozproszonego. Na rowerze jeżdżę mało, w góry się nie wybieram więc opcje typu "strobo", "sos" itp są mi raczej mało potrzebne (choć jak poczytałem o driverze Calineczki to kto wie?)
Myślałem o wyborze jednej z takich:

http://www.allegro.pl/item879141326_aukcja.html
http://allegro.pl/item872789736_latarka ... 50_lm.html
http://allegro.pl/item869265238_latarka ... menow.html

chodzi przede wszystkim o koszty. Kwota w okolicy 100zł jest dla mnie do przyjęcia
a latarki w cenach 200,300,czy więcej złotych są chyba dla poasjonatów.

co sądzicie o moim wyborze , (szczególnie ta pierwsza) czy te wskazane 400lm jest realne.?
A może któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby coś doradzić ?

Pozdrawiam
Atryda
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Witam
atryda pisze:co sądzicie o moim wyborze , (szczególnie ta pierwsza) czy te wskazane 400lm jest realne.?
400lm jest przy diodzie XR-E P4 jest niemożliwe do osiągnięcia, co więcej taka dioda nie osiąga nawet 200lm przy prądzie 1A (dokładnie 176lm przy zasilaniu prądem 1A :wink: ). Poza tym sprzedawca to jakiś naciągacz (latarka ta z darmową przesyłką kosztuje w Chinach 13.52$ a więc 38.86http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14450 ).

Jeżeli nie potrzebujesz typowego szperacza to może watro poszukać czegoś na wielostrukturowej diodzie (MC-E lub SSC P7). Da to więcej światła jednak zwykle ze słabszym skupieniem niż latarki na jednostrukturowych diodach (XR-E, XP-E, XP-G itp.).
Pozdrawiam
freebike

Post autor: freebike »

Gdybys szukał czegoś do oświetlania większego terenu po małych poprawkach polecam http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16501. Ma trochę głębszy reflektor od starszych wersji przez co jest dłuższa i świeci trochę dalej. Fajną latarka i niedroga jest Ultrafire 502B, ma całkiem przyzwoity zasięg. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16179 Do typowych thowerów jej brakuje, ale myślę że spełni twoje oczekiwania. Mam jedną luzem.
atryda

freebike, dzięki za poradę, podejrzałem na DX parametry tych wskazanych przez Ciebie latarek. Piszesz że masz jedną czy możesz na PW napisać o ewentualnych kosztach zakupu?
Przy okazji urodziło mi sie jeszcze jedno pytanie. Chciałbym wykorzystać jakąś latarkę , (nie wiem czy nagłowną , rowerową czy jeszcze jakąś inną) jako oświetlacz do nocnego fotografowania i nagrywania video. Tu ważne było by z kolei maksymalne rozproszenie strumienia światła tak aby nie było widać jasnego spota w środku beamshota.
Może są jakieś soczewki rozpraszające albo wręcz "mleczne " do rozproszenia wiązki światła? Czy takie rozwiązanie ma sens?
Piotrek K.

atryda pisze:Przy okazji urodziło mi sie jeszcze jedno pytanie. Chciałbym wykorzystać jakąś latarkę , (nie wiem czy nagłowną , rowerową czy jeszcze jakąś inną) jako oświetlacz do nocnego fotografowania i nagrywania video. Tu ważne było by z kolei maksymalne rozproszenie strumienia światła tak aby nie było widać jasnego spota w środku beamshota.
Może są jakieś soczewki rozpraszające albo wręcz "mleczne " do rozproszenia wiązki światła? Czy takie rozwiązanie ma sens?
"Goła" dioda (bez dodatkowej optyki) da oczekiwany efekt, latarki z zoomem też powinny być dobre.
Pozdrawiam
atryda

Piotrek K., Widziałem na DX nasadki dyfuzyjne które rozpraszają światło myślałem o czym takim ewentualnie . Sama dioda dioda troche obciachowo by wyglądała :)
No chyba żeby jakąś sprytną obudowę na baterie i driver zmajstrować. Czy np. MC-E by sie nadała do tego celu czy lepiej którąś z XR-E lub XPG?
Piotrek K.

atryda pisze:Sama dioda dioda troche obciachowo by wyglądała :)
Ale nie ma żadnych strat na dodatkowej optyce :wink:
atryda pisze:Czy np. MC-E by sie nadała do tego celu czy lepiej którąś z XR-E lub XPG?
MC-E albo kilka XR-E/XP-G (pojedyńcze XR-E/XP-G da raczej za mało światła/zbyt krótki zasięg).

Po zastanowieniu myśle jednak że jakaś optyka by się przydała - goła dioda będzie "tracić" dużo światła na niepotrzebne oświetlanie boków - biała MC-E ma kąt świecenia FWHM 110° (FWHM - kąt świecenia do spadku jasności do 50% maksimum).
Do MC-E doświetlającej kamerę można było by zastosować któryś z reflektorków ledila z serii boom np.±19° albo ±24°.
Pozdrawiam
Miodosław

Post autor: Miodosław »

W pierwszej latarce, którą wymienił atryda, sprzedawca w tytule aukcji pisze o lumenach, a potem o luxach! O ile natężenie światła w odległości 1 m jest jasne, to terminu "Jasność całkowita względna LUXOverall: 5500" nie rozumiem! Może powinienem douczyć się? Może jednak nie jest tak nieuczciwy, jak się w pierwszej chwili wydaje.
atryda, powinieneś wziąć pod uwagę fakt, że kupując latarkę na 18650 narażasz się na dodatkowe koszty w postaci akumulatorów i ładowarki!
Generalnie latarki na jednoczipowej diodzie dają podobną ilość światła różnie jedynie bywa ze skupieniem w zależności od reflektora/soczewki. Musiałbyś przetestować tego typu latarkę i stwierdzić, czy tyle światła wystarcza Ci (nawet jak stwierdzisz, że tak, to po pewnym czasie będziesz chciał więcej! ;-) ). Jeśli nie, to musisz szukać czegoś na diodzie wieloczipowej.
"jako oświetlacz do nocnego fotografowania i nagrywania video" przydałaby się dioda z kolimatorem zamiast reflektora (nasadki dyfuzyjne służą do innych celów). Znów powinieneś doświadczalnie stwierdzić jaki kąt byłby najlepszy do Twojego aparatu/kamery, czy wystarczy jeden "czip", czy potrzebujesz więcej. Do zastosowań "fotograficznych" warto jeszcze zwrócić uwagę na wierność oddawania barw w świetle diody. Były już jakieś projekty tego typu lamp z opisem problemów na forum, poczytaj, poszukaj.
Jak widać kupowanie/tworzenie latarki nie jest taką prostą sprawą! ;-)
Dubito ergo sum!
atryda

Miodosław, Dzięki za porady.

Forum czytam jak najęty. Generalnie chyba dam sobie siana z Allegro.
Koszty w przypadku akumulatorów są oczywiście większe na starcie ale zalety chyba także są niezaprzeczalne. Przede wszystkim tak modna ostatnio ekologia. Staram się znaleźć jakieś rozwiązanie kompromisowe tzn. latarkę która która opcjonalnie da się zasilić i akku i bateriami.
Cały czas rozgryzam temat fotograficzny. W zasadzie nie posługuję się predefiniowanymi trybami balansu bieli w aparatach i kamerach. Zawsze noszę ze sobą białą kartkę papieru formatu A4 i każdorazowo ustalam WB dla aktualnych warunków oświetleniowych. Zdarzało mi się robić zdjęcia przy oświetleniu pomarańczowych lamp sodowych i fotki wyglądają całkiem całkiem poprawnie. Więc z problemem barwy światła diody lub diod jakoś się uporam.

Pozdrawiam
Piotrek K.

atryda pisze:Więc z problemem barwy światła diody lub diod jakoś się uporam.
Jeżeli wybrałbyś diodę firmy CREE to w takim wypadku najlepsze będą ciepłe, ponieważ mają wyższy współczynnik oddawania barw 80% (podczas gdy zimne i neutralne 75%).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ