nowe oblicze Bocialatarki czyli driver inside ;-)
- Calineczka
- Kontakt:
nowe oblicze Bocialatarki czyli driver inside ;-)
Pewnie dziwny opis, no nie?
Jest środek nocy i padam juz na łeb, więc mi się tu nie smiac z biednej steranej zyciem Calineczki, której ambicja nie pozwoliła wypuścic z ręki kolejno...Attiny, programatora, lutownicy...itd etc...
Tak więc jako ze ostatnio lubię pastwic się nad zepsutymi driverkami na AMC7135 od Kaidomain, popełniłem kolejny driverek-wydłubałem oryginalnego proca i wsadziłem Attiny13 z softem by Df, oczywiście wersja testowa
Tak toto wyglądało...
w trakcie tworzenia
juz wszystko w driverku na miejscu:
a teraz co by tu ze sobą ożenić?
...jakoś udało mi się to przymocować inside na gluta, kabelki juz z diodki wystawały...
Musze przyznać że ledwo totot skręciłem, bo driverek jednak te parę milimetrów wysokości ma, głowicę z reflektorem to złapałem na ostatnim ząbku gwintu chyba. Brr, lepiej tym nie rzucać
Stwierdziłem, ż eprzydało by się jakies VIDEO, machnąłem więc swoim starym aparatem filmik...
Nie wiem jak mocno przeszkadzają sobie harmoniczne PWM driverka , bo tnie tam przebieg i Attiny i AMC, wyszło że swiatelko przygasa czy płynie, na oko tego nie widać.
No to zamieszczam filmidło, tylko mi się nie śmiać z głosu biednej Calineczki, nie dość że srodek nocy to jeszcze po oparach lutowniczych....
no to oglondajta
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=malZBN0YCik[/youtube]
To jeszcze nic....
zmierzyłem prądzik z ciekawości na LOW, bo HIGH to żaden wyczyn, no nie?
Więc...LOW=1,9mA.
Opad szczęki....
Prąd pobierany z akkusa, oczywiście...
Chyba czas spać....
(tu admin zwalił się na podłogę i zasnął snem sprawiedliwego, oświeconego...na LOW )
Jest środek nocy i padam juz na łeb, więc mi się tu nie smiac z biednej steranej zyciem Calineczki, której ambicja nie pozwoliła wypuścic z ręki kolejno...Attiny, programatora, lutownicy...itd etc...
Tak więc jako ze ostatnio lubię pastwic się nad zepsutymi driverkami na AMC7135 od Kaidomain, popełniłem kolejny driverek-wydłubałem oryginalnego proca i wsadziłem Attiny13 z softem by Df, oczywiście wersja testowa
Tak toto wyglądało...
w trakcie tworzenia
juz wszystko w driverku na miejscu:
a teraz co by tu ze sobą ożenić?
...jakoś udało mi się to przymocować inside na gluta, kabelki juz z diodki wystawały...
Musze przyznać że ledwo totot skręciłem, bo driverek jednak te parę milimetrów wysokości ma, głowicę z reflektorem to złapałem na ostatnim ząbku gwintu chyba. Brr, lepiej tym nie rzucać
Stwierdziłem, ż eprzydało by się jakies VIDEO, machnąłem więc swoim starym aparatem filmik...
Nie wiem jak mocno przeszkadzają sobie harmoniczne PWM driverka , bo tnie tam przebieg i Attiny i AMC, wyszło że swiatelko przygasa czy płynie, na oko tego nie widać.
No to zamieszczam filmidło, tylko mi się nie śmiać z głosu biednej Calineczki, nie dość że srodek nocy to jeszcze po oparach lutowniczych....
no to oglondajta
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=malZBN0YCik[/youtube]
To jeszcze nic....
zmierzyłem prądzik z ciekawości na LOW, bo HIGH to żaden wyczyn, no nie?
Więc...LOW=1,9mA.
Opad szczęki....
Prąd pobierany z akkusa, oczywiście...
Chyba czas spać....
(tu admin zwalił się na podłogę i zasnął snem sprawiedliwego, oświeconego...na LOW )
- Calineczka
- Kontakt:
Oooo, 9ta godzina a ja już nie śpię...brrr...to była krótka noc A raczej krótki sen...
No właśnie, naprawdę zrobiła się funkcjonalna latareczka, LOW powala na kolana, wyszło mi z prostej matmy ze 40 dni świecenia
Przy okazji ...zauważyłem jakieś bugi w sofcie, a może to kwestia nieszczęsnego sprzężenia AMC i PWM z Attiny...skonsultuję...Tak czy inaczej działa jak widzieliście na filmiku z lektorem
Na filmie tego nie widać ale w setupie, gdy regulujemy jasność, latarka w LOW delikatnie mrugnie by dać znać że osiągnęła minimum, podobnie dla HIGH-łatwiej stwierdzić że to właśnie ten upragniony poziom jasności....
No właśnie, naprawdę zrobiła się funkcjonalna latareczka, LOW powala na kolana, wyszło mi z prostej matmy ze 40 dni świecenia
Przy okazji ...zauważyłem jakieś bugi w sofcie, a może to kwestia nieszczęsnego sprzężenia AMC i PWM z Attiny...skonsultuję...Tak czy inaczej działa jak widzieliście na filmiku z lektorem
Na filmie tego nie widać ale w setupie, gdy regulujemy jasność, latarka w LOW delikatnie mrugnie by dać znać że osiągnęła minimum, podobnie dla HIGH-łatwiej stwierdzić że to właśnie ten upragniony poziom jasności....
No proszę, moje wczorajsze gadanie odniosło skutek. Super że zmontowałeś Arku. To sterowania naprawdę jest ciekawe (wnioskując po filmiku). ...piiii..., sam muszę złożyć i się pobawić Jak świeci zasilana tak Edisonka? Tryb max ile prądu ciągnie z ogniwa? Jakieś porównanie z innymi latarkami?
PS. A Bociek nikogo nie zabije bo sam Arkowi podesłał odpowednio zrobione body pod driverka
PS. A Bociek nikogo nie zabije bo sam Arkowi podesłał odpowednio zrobione body pod driverka
Sometimes darkness can show you the light
- Calineczka
- Kontakt:
maxa nie mierzylem, zakladam ze tyle ile 3amc daja czylo kolo 1A, ale zmierze.
Jak swieci?hmm...zrobie foty, szeroko i....plamiscie, niestety.Nie wiem czy to zaleta (?) diodki czy reflektorka ale jest zoltawa chyba(jestem daltonista) obwodka wokol spota.To chyba edisonek jest, prawda?
Druga z podeslanych swieci b.ladnie, duzo wezej...(seoul?)
wiecej pozniej...hania na kolanach...juz nie popiszE bo maruuuuudziaaaiyjkmjl;jnbkjvhmv
taaaa...srodek nocy byl....jak podejrzewalem wgralem jakis starszy soft testowy-i tak fajnie dziala;-)
po konsultacjach via mail/pw z Df wszystko jasne...
Jak swieci?hmm...zrobie foty, szeroko i....plamiscie, niestety.Nie wiem czy to zaleta (?) diodki czy reflektorka ale jest zoltawa chyba(jestem daltonista) obwodka wokol spota.To chyba edisonek jest, prawda?
Druga z podeslanych swieci b.ladnie, duzo wezej...(seoul?)
wiecej pozniej...hania na kolanach...juz nie popiszE bo maruuuuudziaaaiyjkmjl;jnbkjvhmv
taaaa...srodek nocy byl....jak podejrzewalem wgralem jakis starszy soft testowy-i tak fajnie dziala;-)
po konsultacjach via mail/pw z Df wszystko jasne...
No więc mam już identyczną zabawkę u siebie. Nie powiem bardzo ciekawe sterowanie i wbrew pozorom nie jest trudno opanować te tryby. Jeszcze się nie bawiłem w setupie. Z pomiarów prądowych dla domyślnych trybów:
LOW: 7mA
MEDIUM: 195mA
HIGH: 1,1A
Prądy te dotyczą poboru z akusa 18650 o napięciu 4,18V.
LOW: 7mA
MEDIUM: 195mA
HIGH: 1,1A
Prądy te dotyczą poboru z akusa 18650 o napięciu 4,18V.
Zrobiłem kilka fotek. Na wstępie zaznaczam że ustawienia aparatu na wszystkich fotach takie samo. Przesłona 2.8, czas naświetlania 3.2s. Ta wersja z driverem jest na SSC bin U a ta druga Bocialara która się pojawi to Edison, DD bez rezystora EDEW-KHC8-B5. Akusy w identycznym stanie naładowania (ten sam cykl ładowania w DSD). Optyka w obydwu to reflektor firmy Khatod o skupieniu 6* dedykowany do SSC.
- Załączniki
-
- Driver w trybie LOW (dioda SSC)
- Driver LOW.JPG (17.74 KiB) Przejrzano 716 razy
-
- DD z diodą Edison Opto - widok promienia do góry
- EDI UP.JPG (19.47 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- Driver w trybie HIGH (dioda SSC) widok promienia do góry
- DRIVER HIGH UP.JPG (18.91 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- DD z diodą Edison Opto
- EDI.JPG (88.6 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- Driver w trybie HIGH (dioda SSC)
- Driver HIGH.JPG (86.02 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- Driver w trybie MEDIUM (dioda SSC)
- Driver MEDIUM.JPG (24.17 KiB) Przejrzano 715 razy
- Calineczka
- Kontakt:
...a ja pokazałem dzisiaj Zonce swiatelko z tej Bocialatarki z trybami....i potwierdzila moje podejrzenia-jajecznica.
Przykro mi to pisać ale te nowe Edisonki w reflektorze wyglądaja padaczkowato, swiatła dużo ale...wygląda to brzydko. Moja Żonka woli nawet jak promień jest rozproszony....nie wyraziła zachwytu. wręcz przeciwnie. Tak więc beamshot jest niejednolity, kolorowy, zołtawe kręgi...etc...w porównaniu do drugiej Bocialatarki z Seoulem-wypada kiepsko, ale to moje osobiste wrażenia...
Tomku, proponuje ciągnąć dalej produkcje na Seoulku....
Przykro mi to pisać ale te nowe Edisonki w reflektorze wyglądaja padaczkowato, swiatła dużo ale...wygląda to brzydko. Moja Żonka woli nawet jak promień jest rozproszony....nie wyraziła zachwytu. wręcz przeciwnie. Tak więc beamshot jest niejednolity, kolorowy, zołtawe kręgi...etc...w porównaniu do drugiej Bocialatarki z Seoulem-wypada kiepsko, ale to moje osobiste wrażenia...
Tomku, proponuje ciągnąć dalej produkcje na Seoulku....