uszkodziłem sterownik

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
freebike

uszkodziłem sterownik

Post autor: freebike »

Witam,
przerabiam w aucie oświetlenie wewnętrzne na cree i przez pomyłkę spaliłem driver. Próbuje go reanimować. Proszę o podpowiedz do którego miejsca była przylutowana (do czego teraz mam ja podłączyć)lewa nóżka elementu zaznaczonego na fioletowo. Po stronie fioletowej kropki mam połączenie i idzie od + akusa. Zapasowy element mam z innego drivera.
Dla wyjaśnienia stary spłonał i w tamtym miejscu mam czarna dziurę :)
Na diodę w tej chwili wychodzi 0.5V
Link do dx http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26110

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 sty 2010, 13:10 przez freebike, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Tak na 99,9% koniec z paskiem do + zasilania a koniec bez paska (lewy) do minusa, czyli obudowy.
Tylko, że wpływ tego kondensatora chyba nie jest aż tak duży na pracę driverka, żeby na diodę szło 0,5V.
Sprawdź diodę o oznaczeniu SS24, powinna w kierunku przewodzenia mieć około 0,3V, bardzo możliwe jest też uszkodzenie rezystora o oznaczeniu R22 (0,22Ω).
Jeśli oba elementy są sprawne, to niestety chyba padł scalaczek :(
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Witam .
Jeżeli podłączyłeś odwrotnie napięcie to uszkodzony został sterownik AX2002 .
freebike

Post autor: freebike »

Jednak nic z niego nie będzie. Podłączyłem go właśnie wcześniej odwrotnie. Reanimacja nic nie pomogła. Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ