Romisen RC-I3 (RC-13)

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Pasquallo

Romisen RC-I3 (RC-13)

Post autor: Pasquallo »

Problem wystąpił nagle. Podczas świecenia w trybie high latarka zaczęła migać aż w końcu zgasła. Teraz kiedy włączam , to świeci tak słabo, że można z łatwością patrzeć na diodę i nie oślepia. Na wszystkich trybach tak samo! Sprawdzałem baterie na innej latarce i są ok. Jaka może być przyczyna? Można to jakoś samodzielnie naprawić??? Czyściłem latarkę z kurzu i tym podobnych. Pomóżcie...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Pasquallo pisze:Można to jakoś samodzielnie naprawić???
A multimetr masz i umiesz sie nim poslugiwac ?
Jaka może być przyczyna?
Cos sie zepsulo- sterownik, wlacznik moze dioda albo jakis zimny lut dal o sobie znac
Pasquallo

niestety nie mam czegoś takiego... i nie wiem co robić z tą latarką teraz...
freebike

Post autor: freebike »

Może na początek spróbuj poskręcać wszystko do kupy, może coś nie styka? Wykręć dupke latarki i zewrzyj minus aku z obudową. Sam miałem podobny problem kiedyś i okazało się że to sterownik, innym razem brak dobrego kontaktu. Dokładnie w Ultrafire C2. Coś z tych rzeczy. W C2 musiałem zeszlifować farbę z brzegu obudowy która sie styka z dupką.
Pasquallo

no właśnie ale problem wystąpił nagle... wg. mnie to jednak sterownik... latarka świeci z taką samą intensywnością na każdym z trzech poziomów... z tak samo słabą intensywnością... teraz nawet doszło do tego że stroboskop nie działa wcale i został tylko jeden tryb... a przecież jeszcze niedawno były wszystkie...

hmm... rozebrałem na części, opukałem, przedmuchałem, skręciłem i jest minimalna poprawa, tzn. są tryby (da się je rozróżnić, światło jest trochę jaśniejsze) ale latarka nadal świeci jakby chciała a nie mogła. Podpowie ktoś życzliwy co mam z nią zrobić teraz??? facet z allegro się nie odzywa, zachowuje się jakby to nie on mi to sprzedał, a przecież dawał gwarancję... Nigdy więcej nie kupie tam niczego, co związane z elektroniką... Ja nie jestem jakimś wirtuozem lutownicy, jak co niektórzy na tym forum, nie potrafię z tym zrobić nic konstruktywnego, a latarka jest mi potrzebna do pracy:) ta, dopóki działała, była wręcz idealna , jak na moje potrzeby :) i teraz nie wiem: dać sobie spokój z tym sprzętem i kupić coś innego? dodam, że czas jest istotny. Nie mam go zbyt wiele na wykłócanie z jakimś pajacem... ten mój philips teraz jakiś taki ciemny strasznie
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pasquallo, a przecież masz nr.telefonu do gościa? Zadzwoń, pogadaj i zdecyduj, albo reklamujesz albo-skoro zależy Ci na czasie-prosisz kogoś z nas o pomoc.
I powiedz jak wyszło z tym sprzedawcą, w razie czego wciągniemy na czarna listę, trzeba ludzi ostrzegac przed takimi :evil:
Pasquallo

Aż tak niepełnosprytny nie jestem, dzwoniłem. Za pierwszym razem powiedział mi, że nie ma czasu na takie pierdoły i że nie może teraz rozmawiać. A następnym razem już się do gościa nie dodzwoniłem, bo zwyczajnie nie odbierał moich telefonów. Dzwoniłem z innego numeru, to gdy tylko się zorientował, że to ja- rozłaczył się. Mógłby mi ktoś pomóc w naprawie? Odesłałbym latarkę komuś i wpłacił pieniądze za usługę plus przesyłkę zwrotną na konto. Ewentualnie moznaby się spotkać.

[ Dodano: 8 Styczeń 2010, 14:24 ]
freebike pisze:Może na początek spróbuj poskręcać wszystko do kupy, może coś nie styka? Wykręć dupke latarki i zewrzyj minus aku z obudową. Sam miałem podobny problem kiedyś i okazało się że to sterownik, innym razem brak dobrego kontaktu. Dokładnie w Ultrafire C2. Coś z tych rzeczy. W C2 musiałem zeszlifować farbę z brzegu obudowy która sie styka z dupką.
Powiedz mi o jaki brzeg obudowy chodzi i gdzie dokładnie można polepszyć styki bo szczerze powiem nie za bardzo wiem w którym miejscu. Przez przypadek podczas skręcania części latarki zaczęła mrugać chwilowo normalnym światłem i to podczas kręcenia się powtarzało ale po skręceniu do końca świeciła dalej dużo ciemniej. Mniemam, że w tym wypadku gdzieś coś nie łączy. Gdzie konkretnie są te miejsca styku?? Wytłumaczcie mi to:) może sam coś poradzę

[glow=red]PROBLEM ROZWIĄZANY!!!![/glow] :mrgreen:

Wziąłem pilniczek, przypiłowałem końcówki połączeń, przeczyściłem sprężarką gwinty, przypiłowałem połączenia drivera i latarka świeci aż miło:)

Dziękuje wszystkim za pomoc:)) Freebike ma duuuże piwo u mnie:):)
ODPOWIEDZ