Witam zacne grono + pytanie o montaż SSC P4
Witam zacne grono + pytanie o montaż SSC P4
Witam wszystkich serdecznie. Jestem z Bydgoszczy. Gadzety takie jak latarki scyzoryki zawsze mi gdzies towarzysza. Trafilem na forum w poszukiwaniu informacji o latarkach na nowoczesnych diodach, zatrzymalem sie na luxeonie 1w w mactroniku 2xAA.
Po lekturze forum dowiedzialem sie ze najlepszym zamiennikiem tej diody bedzie ssc p4 u2 i taka zakupilem z sensu. Nie jestem elektronikiem, chcialbym zasiegnac porady jak sie zabrac za wumiane luxeona na ssc p4.
Pierwsze pytanie to czy wystarczy pod diode dac paste termo i poprostu przylutowac ja do pcb od luxeona?
Po lekturze forum dowiedzialem sie ze najlepszym zamiennikiem tej diody bedzie ssc p4 u2 i taka zakupilem z sensu. Nie jestem elektronikiem, chcialbym zasiegnac porady jak sie zabrac za wumiane luxeona na ssc p4.
Pierwsze pytanie to czy wystarczy pod diode dac paste termo i poprostu przylutowac ja do pcb od luxeona?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 gru 2009, 21:40 przez donpablox, łącznie zmieniany 1 raz.
dzieki za mile przyjecie i przeniesienie
dodaje fotki luxeona i ssc p4
dodaje fotki luxeona i ssc p4
Ostatnio zmieniony wtorek 29 gru 2009, 15:18 przez donpablox, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Witam zacne grono + pytanie o montaż SSC P4
Witaj.donpablox pisze:Witam wszystkich serdecznie[...]
Proponuję rozpocząć od tego tematu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Dominik opisał tam podstawowe problemy związane z wymianą K2 na SSC P4.
-
Trochę szkoda że nie kupiłeś SSC P4 od razu na MCPCB, nie musiałbyś odlutowywać luxeona od jego MCPCB i w to miejsce wlutowywać SSC P4 - wystarczyła by sama podmiana diod z ich podłożami.
Klej termoprzewodzący lub pasta termoprzewodząca (stosując pastę termoprzewodzącą musisz dać śrubki albo inne mocowanie dla zapewnienia stałego kontaktu podłoża diody do body latarki) idzie pod MCPCB żeby przekazywać z niego ciepło na body latarki (z diody na MCPCB ciepło transferuje cyna).
Klej termoprzewodzący lub pasta termoprzewodząca (stosując pastę termoprzewodzącą musisz dać śrubki albo inne mocowanie dla zapewnienia stałego kontaktu podłoża diody do body latarki) idzie pod MCPCB żeby przekazywać z niego ciepło na body latarki (z diody na MCPCB ciepło transferuje cyna).
Pozdrawiam