Petzl MyoBelt XP 2008 - wiwisekcja :)
Petzl MyoBelt XP 2008 - wiwisekcja :)
Czyli wszystko co chcielibyście wiedzieć ale w sklepie wam nie powiedzą .
Gigant w końcu się obudził i zafundował nam odświeżoną wersję starej MYO XP.
Gigant w końcu się obudził i zafundował nam odświeżoną wersję starej MYO XP.
Ostatnio zmieniony sobota 19 cze 2010, 12:38 przez Dominik, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Petzl MyoBelt XP 2008 - wiwisekcja :)
wedle specyfikacji, z dedykowanym akumulatorem ( http://en.petzl.com/ProduitsServices/E8 ... 5500-B.pdf ) działa jako 'regulated lamp', czyli jakaś tam stabilizacja (dodatkowa elektronika w accu? czy może po prostu niższe napięcie (3,6V) ktore dzieki większej pojemności akku, i mniejszej mocy czołówki 'sprawia wrażenie' stabilizacji ?)Dominik pisze:Na ulotce chyba ktoś coś zamieszał, bo wedle niej w trybie high, lampka na dedykowanym akumulatorze (składającym się z 6 ogniw) świeci maksymalnie 50 godzin a na 3 bateriach świeci aż 80 godzin... ? Ale może to ja się nie znam, a polskiej instrukcji nie przewidziano :-o.
- Calineczka
- Kontakt:
Ultra to inny temat - za 400 euro nie zapłace aby ją rozebrać i przedstawić recenzje
Ultra
Lampka ciągnie ok. 7W na godzinę
6 emiterów
Wydajność ok 350 lum przez 2 lub 4 godziny
Aku 2000 mAh - 190g
Aku 4000 mAh - 430g
Cena 350 / 400 euro - dostępność w polsce marzec / kwiecień. Jak to okreśłiła moja znajoma "Świeci nieźle ale trzeba nosić plecak na akumulator do tej czołówki, waży ponad 1/2 kg, jak chcesz to ci zamówie... ".
Ultra
Lampka ciągnie ok. 7W na godzinę
6 emiterów
Wydajność ok 350 lum przez 2 lub 4 godziny
Aku 2000 mAh - 190g
Aku 4000 mAh - 430g
Cena 350 / 400 euro - dostępność w polsce marzec / kwiecień. Jak to okreśłiła moja znajoma "Świeci nieźle ale trzeba nosić plecak na akumulator do tej czołówki, waży ponad 1/2 kg, jak chcesz to ci zamówie... ".
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Dominik gadałem z gościem KW Krk co byli w monachium, ale tam nie podali parametrów (mają tyle ile jest w nowym katalogu) jedynie cene +/- znaja 1000 zeta, masz coś więcej , jeśli tak to Twoje wiadomości są sprawdzone ? AMC już wie więcej ma je u siebie
żeby nie było OT recka fajna ale według mnie XXXi ją bo i tak te wyższe tryby w czołówce nie są potrzebne a najgorsze to ze LOW jest taki wysoki
prosze nie uzywac wulgaryzmow.Cali
żeby nie było OT recka fajna ale według mnie XXXi ją bo i tak te wyższe tryby w czołówce nie są potrzebne a najgorsze to ze LOW jest taki wysoki
prosze nie uzywac wulgaryzmow.Cali
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lut 2008, 18:09 przez madmun, łącznie zmieniany 1 raz.
Stary ja ją tylko biore w suche jaskinie i marsze w górach i biegi , to nie jest czołówka na jazdę na rowerze .. i nowa też kiepsko się z tego wywiązuje, no chyba że Cię żle zrozumiałem. No a jak ona jest za słaba na piesze wycieczki to jestem co najmniej zdumiony ...Dominik pisze:madmun - ty chyba nigdy nie byłeś na nocnych zawodach w lesie... Zapewniam cię, że te 80 lumenów to ilość "ledwie wystarczająca" do napierania z rozsądną prędkością w nieznanym terenie.
joseph - tak jak wyzej ONA się NIE nadaje do tego typu zabaw...
Ja odniosłem wrażenie że Dominik pisze właśie o pieszych rajdach,
Ja z moją startowałem w licznych rajdach, i wielokrotnie fajnie było, że kumpel miałpod ręką halogena,
czasami trzeba czegoś poszukać, gdzieś przyświecić, i wtedy (w zwyczajnej, niebieskiej Myo ) nawet boost na nieco zjechanych bateriach nie pomaga...
Rower - tak jak pisałem - jedynie do asfaltu.
Ja z moją startowałem w licznych rajdach, i wielokrotnie fajnie było, że kumpel miałpod ręką halogena,
czasami trzeba czegoś poszukać, gdzieś przyświecić, i wtedy (w zwyczajnej, niebieskiej Myo ) nawet boost na nieco zjechanych bateriach nie pomaga...
Rower - tak jak pisałem - jedynie do asfaltu.
Wiesz jak piesza wycieczka następuje po 100 km jazdy na rowerze przedzielonej wspinaczką skałkową, pływaniem kajakiem, biegiem na orientację, a ty z mapą w ręku napierasz z buta w nieznanym terenie po 17 godzinach ciągłego wysiłku to czasami jest za słaba .madmun pisze:No a jak ona jest za słaba na piesze wycieczki to jestem co najmniej zdumiony...
no patrz....Dominik pisze:Wiesz jak piesza wycieczka następuje po 100 km jazdy na rowerze przedzielonej wspinaczką skałkową, pływaniem kajakiem, biegiem na orientację, a ty z mapą w ręku napierasz z buta w nieznanym terenie po 17 godzinach ciągłego wysiłku to czasami jest za słaba .
a ja to tylko Harpagany, i takie tam miałem na myśli
IMO nawet do tego się na daje ....joseph pisze:Rower - tak jak pisałem - jedynie do asfaltu.
Powiedziałem już na rower nie prawa się nadawać ..Dominik pisze:Wiesz jak piesza wycieczka następuje po 100 km jazdy na rowerze przedzielonej wspinaczką skałkową, pływaniem kajakiem, biegiem na orientację, a ty z mapą w ręku napierasz z buta w nieznanym terenie po 17 godzinach ciągłego wysiłku to czasami jest za słaba .
co do wspinaczki biegu i kajaków - to juz raczej nie jest bieg albo nie wygląda na niego po czymś takim, biegniesz po nieznajomym terenie , nie po scieżkach/ nie po szlakach tylko na pałę więc szukanie znaków jak iść chyba nie ma sensu od tego masz zmysł kompas i mape, w skale to wystarcza mi tikka , a co do kajaków bałbym sią ją zabrać bo przy przewrocie jestem pozbawiony światła, na dalszą część rajdu ..
Ale fakt na takie zabawy wziąłbym coś innego np Silve L1 albo Duo zeby się nie bać pełnego zanurzenia, w sumie mały sprzeracz fotonowy też byłby git
Dominik > coś tam się o Ultra pytałem możesz rozwinąć czy to tylko pogłoski jak w moim przypadku ..
Re: Petzl MyoBelt XP 2008 - wiwisekcja :)
Dominiku, a sprawdzałeś czy 'daję radę' z nieco lepiej naładowanymi ogniwami? Ja mam w koszyku jakieś 5.33V.Dominik pisze:A teraz, aby nie było, że reklamuje rozwiązanie, którego nie przetestowałem i niewiadomo co z tego będzie . Zasilanie z 4 akumulatorków NiMH w stanie jw. napięcie na wejściu lampki 5,13V - bez obciążenia.
Muszę na chwilę zaimprowizować jakieś zasilanie - zdechł mi kabel (na szczęście - nie upalił ) przy samych bateriach, w tej odłączanej części.... A do serwisu, to po świętach dopiero będzie mogła pojechać