Witajcie
Nie ukrywam, że temat łączy się z moim poprzednim tematem ale jest to osobny układ choć będzie poniekąd sprzężony z poprzednim.
Kolega mi ostatnio opowiadał o testerze w bateriach do laptopa - po wciśnięciu MS pokazywał stopień naładowanie, sygnalizowane to było 4 diodami (100% wszystkie, 50% 3, 30% 2 i 15% 1)
Czy jest możliwość zbudowania takiego układu dla moich baterii od podstaw? Rozumiem, że musi on być specjalnie dopasowany do baterii!
W moim przypadku byłby 2 takie układy:
1. Do testowania akumulatora 7.4V 4000mA
2. Do testowania Li-Lion 18650 3.4V 2500mA
Czy jest możliwość zbudowania takiego układu z części dostępnych w Polsce?
Jakie może mieć wymiary?
Pozdrawiam
Tester baterii Li-Ion
Takie cudo jest np. w bateriach laptopów dell. Bez włączania laptopa i bez wyciągania baterii można sprawdzić jej stan naładowania tylko tam jest 5 diod (każda po 20%).
Pewnie można by zaadoptować taki układ tylko, że oprócz stanu naładowania układ zwykle czuwa nad ilością cykli pełnego rozładowania - pamięta, aby w odpowiednim czasie zakupić nową baterię.
Poza tym pamięta prądy ładowania i rozładowania. Jak się wysypie elektronika to bateria jest niesprawna (mimo sprawnych ogniw).
Ale.
Skoro są proste układy np. w starych samochodach pokazujące stopień naładowania akumulatora (Pb) to można zrobić taki i do małych ogniw Li-ion.
Ad 1 - pewnie tak
Ad 2 - nie wiem
Taniej wyjdzie zakupić po drugim akumulatorze/ogniwie.
Pewnie można by zaadoptować taki układ tylko, że oprócz stanu naładowania układ zwykle czuwa nad ilością cykli pełnego rozładowania - pamięta, aby w odpowiednim czasie zakupić nową baterię.
Poza tym pamięta prądy ładowania i rozładowania. Jak się wysypie elektronika to bateria jest niesprawna (mimo sprawnych ogniw).
Ale.
Skoro są proste układy np. w starych samochodach pokazujące stopień naładowania akumulatora (Pb) to można zrobić taki i do małych ogniw Li-ion.
Ad 1 - pewnie tak
Ad 2 - nie wiem
Taniej wyjdzie zakupić po drugim akumulatorze/ogniwie.
Czytam, czytam, będę ostry jak brzytwa
Drążąc głębiej temat to znalazłem na datasheetach Texas Instruments opis takiego właśnie układu jaki jest w takich bateriach Della. Z tego co widzę to całkiem prosty tylko... Właśnie jesteśmy w Polsce i są problemy z zamówieniami sampli do naszego kraju z TI. Na razie czekam na akceptacje.
Zamówiłem następujące elementy:
Układ 1
bq2085
bq29330
Układ do tego wygląda tak:
Układ 2
BQ26500- Complete Battery Fuel Gauge for One and Two Cell Li-Ion Applications
Układ do tego:
Układ 3
BQ27000- Single-Cell Li-Ion and Li-Pol Battery Gas Gauge IC
Układ do tego:
Teraz tylko zostaje mi oczekiwać na pomyśle rozpatrzenie mojego zamówienia...
Mam jeszcze pytania do elementów na schematach:
1. Czy są dostępne takie tranzystory w Polsce jak na 1 schemacie (Charge/Discharge Power Fets
2. Co to za układy podpisane "Protection Controller" ?
Zamówiłem następujące elementy:
Układ 1
bq2085
bq29330
Układ do tego wygląda tak:
Układ 2
BQ26500- Complete Battery Fuel Gauge for One and Two Cell Li-Ion Applications
Układ do tego:
Układ 3
BQ27000- Single-Cell Li-Ion and Li-Pol Battery Gas Gauge IC
Układ do tego:
Teraz tylko zostaje mi oczekiwać na pomyśle rozpatrzenie mojego zamówienia...
Mam jeszcze pytania do elementów na schematach:
1. Czy są dostępne takie tranzystory w Polsce jak na 1 schemacie (Charge/Discharge Power Fets
2. Co to za układy podpisane "Protection Controller" ?
Ostatnio zmieniony niedziela 20 gru 2009, 22:52 przez Ragrastin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
Ragrastin, chciałeś mieć tester ogniw czy wskaźnik napięcia? Te zamówione układy to "cięzkie działa", a i przyjrzyj się, czy któregoś z nich nie trzeba zaprogramować!
Do samego sprawdzania napięcia/stanu naładowania wystarczył by wyskalowany wskaźnik diodowy, ew. mógł byś na chwile podłączać sztuczne obciążenie na czas pomiaru.
Do samego sprawdzania napięcia/stanu naładowania wystarczył by wyskalowany wskaźnik diodowy, ew. mógł byś na chwile podłączać sztuczne obciążenie na czas pomiaru.
Oczywiście pewnie TI odmówi mi wysyłki ale mam na to sposób, spróbuje zamówić to na szkołę. Podobno na uczelnie wysyłają to i na moją może się będzie dało...
A propos układów to zamawiałem trochę na wyrost, jak będę próbował brać następnym razem to wezmę tylko bq2085 i bq29330.
Po odpowiednim zaprogramowaniu tego układu(widziałem gdzieś program w internecie) jest możliwe wyświetlanie poziomu akumulatora na segmentowych wyświetlaczach Led
Dodam, że taki układ w spoczynku pobiera 1 μA ( Drives 3-, 4-, or 5-Segment LED Display for Remaining Capacity Indication)
Ile będzie pobierał podczas badania to dokładnie nie wiadomo zależy od wyświetlacza ale sam układ pobiera 20mA w stanie zapisywania danych.
Dane zapisywane są na wbudowanych "512 bytes of internal data flash
memory"
Oczywiście owy układ zbiera także szereg innych z pozoru nie potrzebnych danych(temperatura, ilość cykli naładowań, efektywność ładowania, prądy i napięcia ładowania itd.) do których odczytania potrzebny byłby procesor ale to można odczytać na domowym PC co byłoby całkiem ciekawą opcją
Dodam jeszcze przewidywane wymiary takiego układu(na podstawie układu do baterii laptopa TOSHIBA SATELLITE L30) który zawiera identyczny układ:
Długość 4cm, szerokość 1,8cm wysokość 2mm na dość niezgrabnej płytce i do tego dochodzą ledki!
Znalazłem jeszcze na internecie latarkę z podobnym układem:
http://kazwholesale.en.alibaba.com/prod ... Light.html
A propos układów to zamawiałem trochę na wyrost, jak będę próbował brać następnym razem to wezmę tylko bq2085 i bq29330.
Po odpowiednim zaprogramowaniu tego układu(widziałem gdzieś program w internecie) jest możliwe wyświetlanie poziomu akumulatora na segmentowych wyświetlaczach Led
Dodam, że taki układ w spoczynku pobiera 1 μA ( Drives 3-, 4-, or 5-Segment LED Display for Remaining Capacity Indication)
Ile będzie pobierał podczas badania to dokładnie nie wiadomo zależy od wyświetlacza ale sam układ pobiera 20mA w stanie zapisywania danych.
Dane zapisywane są na wbudowanych "512 bytes of internal data flash
memory"
Oczywiście owy układ zbiera także szereg innych z pozoru nie potrzebnych danych(temperatura, ilość cykli naładowań, efektywność ładowania, prądy i napięcia ładowania itd.) do których odczytania potrzebny byłby procesor ale to można odczytać na domowym PC co byłoby całkiem ciekawą opcją
Dodam jeszcze przewidywane wymiary takiego układu(na podstawie układu do baterii laptopa TOSHIBA SATELLITE L30) który zawiera identyczny układ:
Długość 4cm, szerokość 1,8cm wysokość 2mm na dość niezgrabnej płytce i do tego dochodzą ledki!
Znalazłem jeszcze na internecie latarkę z podobnym układem:
http://kazwholesale.en.alibaba.com/prod ... Light.html