Pomoc przy budowie latarki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Mac

Post autor: Mac »

Jeszcze tylko takie małe pytanko:)Czy wogóle jest szansa żeby znaleźć coś w Polsce w przystępnej cenie(najlepeij w granicach 20-30zł) czy odrazu lepiej szukać czegoś na DX i uzbrojić się w cierpliwość?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Niestety nie spotkałem, choć trzeba przyznać, że za dużo nie szukałem, ale w tym przedziale cenowym, to mało prawdopodobne (chodzi o Polskę)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Mac

Cóż pewno sie jeszcze troche porozglądam,aktualnie prubuje znaleźć na forum jakieś liniki do sklepów i przepatrzyć oferty-jest może wątek ze sklepami w Polsce,bo aktualnie przeszukuje dział.Dobrze wyczytałem,że przesyłka z DX jest bezpłatna,lecz idzie średnio ok 10 dni?

P.S. Czy ten byłby dobry Waszym zdaniem: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25518?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Mac pisze: Cóż pewno sie jeszcze troche porozglądam,aktualnie prubuje znaleźć na forum jakieś liniki do sklepów i przepatrzyć oferty-jest może wątek ze sklepami w Polsce,bo aktualnie przeszukuje dział.Dobrze wyczytałem,że przesyłka z DX jest bezpłatna,lecz idzie średnio ok 10 dni?
Tak wysyłka jest za free, nawet jak zamówisz o-ringi za 1 dolara
Hmmmm średnio, może i tak, ostatnio 12 listopada zamówiłem dwie przesyłki, jedna z trakingiem, druga bez, ta pierwsza doszła po 8 dniach, drugiej nie ma do dziś, a jest tam prezent dla brata :evil:

Mac pisze:P.S. Czy ten byłby dobry Waszym zdaniem: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25518?
Jest to sterownik z jednym trybem (700mA 2 układy AMC, 1A 3 x AMC) oparty o bardzo popularne układy AMC7135, każdy z nich stabilizuje teoretycznie 350mA. Ale jak widać w opisie jego możliwości kończą się na 6V, czyli jeden pakiet, dwa to już trochę za dużo, zresztą jest to układ z szeregowym elementem stratnym, więc rozwiązanie z dwoma jest bez sensu. Najlepszym wyjściem było by zastosowanie 4 szt NiMH, wtedy miał byś płaską charakterystykę świecenia do końca.

Ten by pokrył cały zakres zasilania, lecz trzeba poczekać na dostawę :sad:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26110

Pozdrawiam
Mac

A może ten:http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26107 z tego co wyczytałem to powinien objąć zakres zasilania oraz posiada juz tryby?Zastanaiwa mnie jednak fakt,że w jednej linijce piszą za dla P4 ma 1A a dla P5 1,2A zaś w drugiej,że tryb max ma ~1,2A,czy dla diod P4 i tej zakupionej przezemnie będzie miał max 1A?
Serkules

Post autor: Serkules »

W Twoim przypadku nie będzie do dobry driver. Na 90% użyli do jego budowy układu AX2002.
Zgodnie z kartą katalogową zakres napięć zasilających dla tego układu to 3,6V do 23V.
W innym wątku tutaj opisywałem dokładniej driver z tym układem.

Vf diod XP-G zawiera się najczęściej w przedziale 3,2 - 3,6V czyli w zasadzie poniżej napięć pracy użytego tam układu.

Driver ten najlepiej stosować do zasilania dwóch lub więcej LEDów połączonych szeregowo.

PS. Zamówiłem kilka sztuk tego drivera w wersji 3-trybowej.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Serkules pisze: Vf diod XP-G zawiera się najczęściej w przedziale 3,2 - 3,6V czyli w zasadzie poniżej napięć pracy użytego tam układu.

Driver ten najlepiej stosować do zasilania dwóch lub więcej LEDów połączonych szeregowo.
Nie do końca tak jest jak piszesz. Spokojnie można zasilać jedną diodę, gdyż napięcie zasilania ma bardzo mały związek z napięciem wyjściowym, zasadniczym zadaniem tego układu jest stabilizacja prądu i radzi on sobie nawet z napięciami 0,1V na wyjściu.
Inna sprawa, że driverki step-down, z reguły mają większą sprawność kiedy napięcie wyjściowe jest zbliżone do zasilania (oczywiście w granicach zapewniających prawidłową pracę).
Ograniczenie napięcia zasilania tego sterowniczka może być spowodowane np: napięciem pracy kondensatorów, wartością użytej indukcyjności.

Pozdrawiam
Serkules

Pyra pisze:radzi on sobie nawet z napięciami 0,1V na wyjściu.
...chyba też nie tak do końca. Co innego napięcie wyjściowe, a co innego zasilające sam driver.
Chyba nie bierzesz pod uwagę osobne zasilanie na AX2002 i drugie na LEDa? :roll:

Prawdopodobnie driver ten będzie jeszcze pracował z napięciami koło 3V, jednak poniżej tej wartości może pracować niestabilnie. Do tego sprawność może być kiepska.

Spadek napięcia na sterowniku wynosi 0,25V, więc jeśli chcemy otrzymać na wyjściu 3V, na wejście musimy podać 3,25V. Będzie to jednak na granicy pracy sterownika. Żeby nie odczuć zmiany jasności wraz ze spadkiem napięcia na ogniwie, różnica ta powinna być jeszcze większa.
Najbezpieczniej będzie przyjąć końcowe napięcie na niemal rozładowanych ogniwach + 0,25V.
Przy jednym ogniwie Li-Ion będzie to 2,9V-0,25V=2,65V - trochę za mało jak na LEDa, chyba że chcemy mieć tryb ultra-low :mrgreen:

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Serkules pisze:
Pyra pisze:radzi on sobie nawet z napięciami 0,1V na wyjściu.
...chyba też nie tak do końca. Co innego napięcie wyjściowe, a co innego zasilające sam driver.
Chyba nie bierzesz pod uwagę osobne zasilanie na AX2002 i drugie na LEDa? :roll:
Coś mi się wydaje, że nie do końca się zrozumieliśmy ;)
Napisałem 0,1V napięcie wyjściowe, mając na uwadze Twoją wypowiedź:
Serkules pisze:Vf diod XP-G zawiera się najczęściej w przedziale 3,2 - 3,6V czyli w zasadzie poniżej napięć pracy użytego tam układu.

Bo nie zrozumiałem co miałeś na myśli, pisząc te słowa. Dlaczego niby ten driver najlepiej stosować do zasilania 2 lub więcej LEDów? :roll:

Pozdrawiam
Serkules

Pyra pisze: Bo nie zrozumiałem co miałeś na myśli, pisząc te słowa. Dlaczego niby ten driver najlepiej stosować do zasilania 2 lub więcej LEDów? :roll:
Przyjmując, że LEDa zasilamy z tego samego źródła, co driver, czyli tak jak w przypadku omawianego driverka. Jest to driver step-down, więc napięcie zasilania powinno być wyższe, niż Vf LEDa. W tym przypadku minimum 0,25V, zgodnie z datasheetem. Jeśli będziemy zasilać całość z jednego ogniwa Li-Ion to pewnie też będzie pracować, jednakże po przekroczeniu progu Vf+0,25V prąd na LEDzie będzie malał.

Oczywiście problemu nie będzie, gdy zasilać będziemy z dwóch ogniw Li-Ion.

Jeśli gdzieś popełniam błąd w rozumowaniu to proszę o sprostowanie. Moja wiedza jest jednak skromniejsza, niż Twoja. :mrgreen:

W najbliższym czasie zrobię pomiary przy zasilaniu jednego LEDa przy różnych napięciach, będzie można wtedy sprawdzić stan faktyczny.

Pozdrawiam
Sebastian
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

No to chyba "zajarzyłem" o co Ci chodziło, jeśli się mylę popraw.
Optymalne wykorzystanie układu nie jest możliwe przy zasilaniu 1 x LiIon i 1 LED, ze względu na zbyt niskie napięcie zasilania, czyli odpowiedniejszym jest zasilanie 2 LED z 2 LiIon (lub więcej)

Tym nie mniej spokojnie można zasilać 1 LED z 2 x LiIon, przy podobnej sprawności, obawiam się jednak, że układ nie posiada zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora i to co jest optymalne dla driverka, i diody, może się źle skończyć dla akumulatora :-(
Serkules

Jest dokładnie tak jak piszesz. :)

Przy zasilaniu z jednego Li-Iona lepszym rozwiązaniem będzie użycie driverka na AMC7135.

Co zaś się tyczy zabezpieczenia podnapięciowego to faktycznie - testowany przeze mnie driverek go nie posiada. Proponowany przez kolegę Mac'a driverek raczej też; wątpię żeby zaimplementowali je w siedzącym tam procku.

Widzę, że moją recenzję będę musiał rozszerzyć o pomiary w różnych konfiguracjach LED/ogniwo. Leń ze mnie jak ...piiii..., do tego zima rozleniwia, ale mnie to nie minie.
vandar

Post autor: vandar »

JA się podepnę pod temat z innej beczki z racji braku czasu nic nie robiłem przy moich lampeczkach ale teraz odetchnąłem wolnym czasem zabieram się za wykończenie mojego projekciku i MASAKRA !! współczynnik wielkości moich palców do wskaźnika moich umiejętności i do kwadratu wielkości drajwera rozbił mnie na drobne ;/ totalna porażka Podsumowując..... szukam kogoś "zaufanego światełkowego " z śląska, bliskich okolic co by mi tą kabelkologię polutował gdyż moja cierpliwość i zdolności wykluczają pomyślne zakończenie sprawy .... wielkość mnie przerosłą :( POMOCY!
ODPOWIEDZ