dodatkowe "ręce"
dodatkowe "ręce"
witam,
przymierzam się do zorganizowania sobie niewielkiego warsztatu umożliwiającego drobne prace światełkowe. zastanawiam się nad statywem z uchwytami, tak aby możliwe było np. unieruchomienie lutowanej części lub zamontowanie lupy pomocnej przy pracy nad drobnymi elementami. i tu mam problem: pod jaką nazwą szukać tego typu wyposażenia warsztatu? czy są wśród Was użytkownicy takowych statywów i mogliby polecić konkretne ich modele?
szukałem na allegro ale wyniki to głównie zestaw reporterski i statyw pod mikrofon
pozdrawiam,
geos
przymierzam się do zorganizowania sobie niewielkiego warsztatu umożliwiającego drobne prace światełkowe. zastanawiam się nad statywem z uchwytami, tak aby możliwe było np. unieruchomienie lutowanej części lub zamontowanie lupy pomocnej przy pracy nad drobnymi elementami. i tu mam problem: pod jaką nazwą szukać tego typu wyposażenia warsztatu? czy są wśród Was użytkownicy takowych statywów i mogliby polecić konkretne ich modele?
szukałem na allegro ale wyniki to głównie zestaw reporterski i statyw pod mikrofon
pozdrawiam,
geos
- LightLover
Witam
Też spotkałem nazwę "trzecia ręka"
Ja kupiłem dwa komplety w Castoramie po 19,99
Dwa były niezbędne aby podwyższyć funkcjonalność, z dwóch zrobiłem jedno stanowisko.
Pręt poprzeczny z mocowaniami krokodylków służy jako baza do lupy, która dobrze "działa" dopiero gdy jest w odległości około 100mm od przedmiotu, a oryginalnie się tego uzyskac nie da, max to 50mm.
Poza tym na pionowym pręcie mam zamocowanego trzeciego krokodylka, którym przytrzymuję podzespół w trakcie pierwszego lutowania.
Pozdrawiam
Też spotkałem nazwę "trzecia ręka"
Ja kupiłem dwa komplety w Castoramie po 19,99
Dwa były niezbędne aby podwyższyć funkcjonalność, z dwóch zrobiłem jedno stanowisko.
Pręt poprzeczny z mocowaniami krokodylków służy jako baza do lupy, która dobrze "działa" dopiero gdy jest w odległości około 100mm od przedmiotu, a oryginalnie się tego uzyskac nie da, max to 50mm.
Poza tym na pionowym pręcie mam zamocowanego trzeciego krokodylka, którym przytrzymuję podzespół w trakcie pierwszego lutowania.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Akurat dziś natknąłem się na coś takiego: http://www.allegro.pl/item842644403_lup ... owicz.html
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
dziękuję
i do widzenia
yano
Trzecia ręka to faktycznie nieodzowne wyposażenie warsztatu światełkowicza. Bardzo przydaje się np. w celu polutowania driverów i podobnych drobnych prac lutowniczych. Ja w swojej lupę zdemontowałem (jakoś mi bardziej przeszkadzała niż pomagała). Kiedyś pamiętam że miałem tych urządzeń zdaje się ze 4 sztuki (idealnie się sprawdzały przy lakierowaniu niewielkich elementów).
Sometimes darkness can show you the light
Zapodalem sobie na gieldzie elektronicznej cos takiego
http://www.allegro.pl/item848688737_zes ... aniej.html
za 15PLN bodajze.
Jezu jak ja sie wczesniej meczylem, traktuje ten etap jak koszmar
za 15PLN bodajze.
Ostatnio zmieniony wtorek 15 gru 2009, 21:14 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
To dokładnie to co ja kupiłem tylko x 2Bulba pisze:Zapodalem sobie na gieldzie lelktronicznej cos takiego
za 15PLN bodajze.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
To Ty masz teraz cztery ! rece
Ostatnio zmieniony wtorek 15 gru 2009, 22:51 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
My definition is High Definition.
Ja używam małego imadełka, bardzo dobrze się sprawdza, ale właśnie zastanawiam się nad kupnem "trzeciej ręki", bo większe płytki mi się w to imadło nie mieszczą
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Może i najdroższe i bez lupki i szczypiec ale może się przydać zwłaszcza że firmowane przez Dremela:
http://www.allegro.pl/item846301641_dre ... cyjne.html
http://www.allegro.pl/item846301641_dre ... cyjne.html
Jest w miarę stabilne, natomiast żeby nic się nie ruszało trzeba dość mocno skręcić motylki, co wygodne nie jest bo są one dość małe. Kilka razy zdarzyło mi się, że jak mocniej nadusiłem płytkę to jednak nastąpił obrót na połaczeniach kulowych. Ale bez tego urządzenia lutowanie jest może nie prawie niemożliwe bo lutowałem bez 3ciej ręki, ale mocno utrudnione.Pyra pisze:Spokojnie, mi nawet tą ciężką lupę utrzymuje.
Jest to dość stabilne, nawet całkiem spore płytki (jak na nasze potrzeby) mocowałem.
Ja rowniez pamietam czasy lutowania bez "trzeciej reki"..masakra.
Zawsze zatrudnialem kogos z domu, co by mi potrzymal scalaka
Ja swoja "lapke" kupilem za 12zl w sklepie elektronicznym i zgadzam sie z Bocianem..ta lupka bardziej przeszkadza niz ulatwia choc ostatnio znalazlem dobre zastosowanie dla niej.
Wlaczam swiatlo w pokoju i lupe tak ustawiam, by slupione przez nia swiatlo, padalo mi na lutowany element
Pozdrawiam
DNF
Zawsze zatrudnialem kogos z domu, co by mi potrzymal scalaka
Ja swoja "lapke" kupilem za 12zl w sklepie elektronicznym i zgadzam sie z Bocianem..ta lupka bardziej przeszkadza niz ulatwia choc ostatnio znalazlem dobre zastosowanie dla niej.
Wlaczam swiatlo w pokoju i lupe tak ustawiam, by slupione przez nia swiatlo, padalo mi na lutowany element
Pozdrawiam
DNF