witam,
przymierzam się do skompletowania małego warsztatu i przeglądam posty związane ze szlifierkami typu dremel. przy okazji zajrzałem na stronę producenta i w oko wpadł mi model fortiflex. model ten wyposażony jest m.in. w pedał do regulacji obrotów co wydaje mi się bardzo użytecznym dodatkiem. w połączeniu z podwójnym zestawem trzeciej ręki pedał taki umożliwia dysponowanie czterema biernymi i dwiema aktywnymi kończynami górnymi oraz jedną nogą
poszperałem i znalazłem poniższy artykuł opisujący sposób przystosowania starego regulatora obrotów maszyn do szycia do potrzeb wyrobu dremelopodobnego. może niektórych z Was zainteresuje.
http://metku.net/index.html?path=mods/f ... /index_eng
będę wdzięczny za uwagi dotyczące możliwości przerobienia stopek występujących na polskim rynku, np. które modele się do tego nadają?
pozdrawiam,
geos
stopka/pedał regulacji obrotów
W zasadzie to ja tam nie widzę, żadnej przeróbki, to jest po prostu podłączenie odbiornika (szlifierki) pod oporowy regulator obrotów.
O ile wiem, to większość tych "stopek" jest zbudowana podobnie, czyli jest to pojemnik (rurka) izolacyjna wypełniona drobnym grafitem, lub krążkami grafitowymi. Pojemniczek zamykają dwie elektrody, jedna stała i jedna ruchoma, Zwiększanie nacisku na ruchomą powoduje ściskanie materiału zawartego wewnątrz, węgla, co powoduje ogólne zmniejszenie rezystancji, a co za tym idzie zwiększenie prądu płynącego przez szeregowo podłączony odbiornik, w tym przypadku silnik. Jest to więc potencjometr o dużej mocy.
Moim zdaniem zdecydowana większość, o ile nie wszystkie, modeli Łucznik nadają się do takiego zastosowania.
Pozdrawiam
O ile wiem, to większość tych "stopek" jest zbudowana podobnie, czyli jest to pojemnik (rurka) izolacyjna wypełniona drobnym grafitem, lub krążkami grafitowymi. Pojemniczek zamykają dwie elektrody, jedna stała i jedna ruchoma, Zwiększanie nacisku na ruchomą powoduje ściskanie materiału zawartego wewnątrz, węgla, co powoduje ogólne zmniejszenie rezystancji, a co za tym idzie zwiększenie prądu płynącego przez szeregowo podłączony odbiornik, w tym przypadku silnik. Jest to więc potencjometr o dużej mocy.
Moim zdaniem zdecydowana większość, o ile nie wszystkie, modeli Łucznik nadają się do takiego zastosowania.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
masz rację, źle się wyraziłem, nie ma tam przeróbek. bardziej chodziło mi o uwagi dotyczące adaptacji tego rozwiązania do polskich warunków. autor zwraca m.in. uwagę na (1) moc "obsługiwaną" przez stopkę, (2) aby zakupiony regulator nie był elektroniczny. na allegro najwięcej znalazłem regulatorów U118, ale nie wiem czy ten model jest oporowy.
dodatkowo interesowałaby mnie kwestia interpretacji ostrzeżenia wystosowanego przez firmę dremel do użytkowników szlifierek ze zmienną prędkością obrotową. dremel nie zaleca stosowania pedału 221 do tego typu szlifierek. dlaczego? czy coś się może uszkodzić w szlifierce, czy też chodzi o umycie rąk przez producenta w przypadku jakiejś usterki? czy to ostrzeżenie dremela należy traktować w ogólności poważnie czy też związane jest ono ze specyficzną budową produkowanego przez nich regulatora?
pozdrawiam,
geos
dodatkowo interesowałaby mnie kwestia interpretacji ostrzeżenia wystosowanego przez firmę dremel do użytkowników szlifierek ze zmienną prędkością obrotową. dremel nie zaleca stosowania pedału 221 do tego typu szlifierek. dlaczego? czy coś się może uszkodzić w szlifierce, czy też chodzi o umycie rąk przez producenta w przypadku jakiejś usterki? czy to ostrzeżenie dremela należy traktować w ogólności poważnie czy też związane jest ono ze specyficzną budową produkowanego przez nich regulatora?
pozdrawiam,
geos