Wyłącznik do RC-G2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Calineczka pisze:wow, Pyra, niezły mod. :o
Mam nadzieję, że ta linka za szybko Ci się nie złamie... (czytaj:wcale ;-) )

Jeśli nawet to pozostanie oryginalna sprężynka i będzie świecić tylko trochę słabiej.
Po prostu genialna robota. Ręce i oczy chirurga :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Noooo Panowie, po takich słowach aż się chce pracować dalej :)
Następne latarki gdzieś tam na świecie czekają na poprawienie wyłącznika ;)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
allonitium

Post autor: allonitium »

Powiem tylko tyle: :o
Na prawdę kawał niezłej roboty Pyra. Wyniki też porażające - z takiego RC-G2 teraz się zrobi prawdziwy miotacz :D Dzięki za szczegółowe zdjęcia (jeśli masz jeszcze jakieś to śmiało wrzucaj).

Jeszcze pytanie - z jakim driverem zmierzyles prawie 1A w LEDa ?
missieek

Post autor: missieek »

Witam,
solidna robota, Pyra - Wielkopolanie zawsze z tego słynęli :lol: - moje gratulacje.
Mam pytanie - jakiego użyć przewodu do przylutowania do tej sprężynki? Czy lepsza jest plecionka, czy jeden cały przewód - taki solid core, jak to się ładnie w obcym języku nazywa, ?
Wydaje mi się, że solid core może się łatwiej połamać od uginania, ale jego rezystancja będzie chyba lepsza?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

missieek pisze: Witam,
solidna robota, Pyra - Wielkopolanie zawsze z tego słynęli :lol: - moje gratulacje.

A to mile połechtałeś wrodzoną próżność faceta ;) Dzięki :)

missieek pisze:Mam pytanie - jakiego użyć przewodu do przylutowania do tej sprężynki? Czy lepsza jest plecionka, czy jeden cały przewód - taki solid core, jak to się ładnie w obcym języku nazywa, ?
Wydaje mi się, że solid core może się łatwiej połamać od uginania, ale jego rezystancja będzie chyba lepsza?
W takich wypadkach lepsza jest linka-plecionka. Z regóły używam miękkich linek z przekaźników, ale w tym wypadku było mało miejsca i zdecydowałem się na linkę ze zwykłego przewodu wykonaną z relatywnie grubych drutów. W takim wypadku w celu uzyskania większej elastyczności pomaga mocne skręcenie i tak też zrobiłem w sprężynce grzybka. Tam występują spore i częste ruchy. W przypadku sprężynki "minusowej" i stykowej zdecydowałem się na mniej skręconą linkę, przez co też krótszą, gdyż pracuje ona dużo mniej (włączanie) i sporadycznie wykonuje duże ruchy podczas wymiany aku.

Jeśli chodzi co lepsze pod względem elektrycznym, to jeśli sumaryczny przekrój i materiał są takie same, to nie ma różnicy. Co prawda przewody wielożyłowe są bardziej narażone na korozję (większa powierzchnia ogólna) to jednak w przypadku hermetycznej latarki nie musimy się o to martwić.

Początkowo chciałem owinąć drut sprężynki cienkimi drucikami z linek, ale ..... lenistwo zwyciężyło ;) może następnym razem.

Pozdrawiam

PS: UWAGA Bardzo trudno jest wypchnąć wyłącznik z alu korpusu, żeby nie uszkodzić zaczepów łączących części wyłącznika!
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Pyra, Dziś jeszcze bardziej doceniłem Twoje dzieło. Ja tylko próbowałem dolutować sprężynkę do wyłcznika i wyszło jak na zdjęciu. :zly: , którego nie mogę wysłać :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

jezjacek pisze:wyszło jak na zdjęciu. :zly: , którego nie mogę wysłać :twisted:
spróbuj pod firefoxem
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

jezjacek pisze:Pyra, Dziś jeszcze bardziej doceniłem Twoje dzieło. Ja tylko próbowałem dolutować sprężynkę do wyłcznika i wyszło jak na zdjęciu. :zly: , którego nie mogę wysłać :twisted:

[url=http://images40.fotosik.pl/211/3b54ff002f324c37m.jpg]Obrazek
[/URL]

Łoooo matko, co Ci się tam porobiło. Niestety niektóre materiały kiepsko się lutują i trzeba mocno grzać a to się równa stopieniem plastyku... :-( często pomaga wstępne oszlifowanie i użycie pasty do lutowania instalacji CO, używam jej tez do cynowania PCB.
Dlatego bardzo się cieszyłem, że wszystkie elementy wyłącznika Romisenka są posrebrzane.

Mały OT precyzji nauczyło mnie inne hobby - modelarstwo. Popatrzcie na to, model z kartonu, oczywiście to nie moja liga :oops:
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... sc&start=0

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pyra pisze:Mały OT precyzji nauczyło mnie inne hobby - modelarstwo. Popatrzcie na to, model z kartonu, oczywiście to nie moja liga :oops:
http://www.kartonwork.pl/...der=asc&start=0
:o :o :o
to już chyba trzeba mieć megagodziny wolnego, bardzo wolnego czasu czyli po emeryturze... :mrgreen:
Ostatnio robiłem modele z "Małego Modelarza" w szkole podstawowej ale wtedy nie miałem dziecka, hehe. Żony zresztą też nie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Pyra pisze:Mały OT precyzji nauczyło mnie inne hobby - modelarstwo. Popatrzcie na to, model z kartonu, oczywiście to nie moja liga :oops:
http://www.kartonwork.pl/...der=asc&start=0
o... kurcze... jakbym nie widział kolejnych kroków ja on to robi to bym chyba nie uwierzył że to wszystko jest od zupełnych podstaw robione... nawet łańcuch, jego poszczególne ogniwa, są zrobione :wink: albo łebki nitów wielkości mikro (nie, to już chyb nano :razz: )
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
DNF

Post autor: DNF »

Swego czasu tez sklejalem modele kartonowe, ale takiego skilla to ja napewno nie mialem! :O
RobFra

Re: Wyłącznik do RC-G2

Post autor: RobFra »

allonitium pisze:Witam,
w jednym Romisenie RC-G2 zaczyna siadać mi wyłącznik
Zastanawiałem sie nad tym :
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5632
Poszukaj na bazarze najtańszej latarki np. na 5 diod. Ma taki sam włącznik, a kosztuje ca. 5zł
Czytam, czytam, będę ostry jak brzytwa
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

te z DX podejdą, sa inne niż oryginalny klik, ale cóz, ciężko nabyć forwad w dobrej cenie- a te z małego romka są od razu z gwintem itd
ale cena za 5szt mała, ino czas oczekiwania, eh- gdzie smam takie nawet- fajne, długie sprężynki od razu do obcięcia, bo mocne zarazy są
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Wyłącznik do RC-G2

RobFra pisze:
allonitium pisze:Witam,
w jednym Romisenie RC-G2 zaczyna siadać mi wyłącznik
Zastanawiałem sie nad tym :
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5632
Poszukaj na bazarze najtańszej latarki np. na 5 diod. Ma taki sam włącznik, a kosztuje ca. 5zł
Niestety na pewno nie będzie "taki sam" zarówno pod względem rozmiaru jak i parametrów elektrycznych.

Pozdrawiam
allonitium

Post autor: allonitium »

Dzięki wszystkim - ale zobaczcie na datę mojego pierwszego posta... :wink: Wtedy tych włączników nie było nigdzie - teraz są dostępne tutaj: http://www.shiningbeam.com/servlet/the- ... tch/Detail Może komuś się przyda.
Ostatnio zmieniony wtorek 15 gru 2009, 09:55 przez allonitium, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ