Ładowarka do Ogniw Sony 18650 li-ion 2200mAh 3,7V

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Ragrastin

Ładowarka do Ogniw Sony 18650 li-ion 2200mAh 3,7V

Post autor: Ragrastin »

Witajcie, jestem tu nowy więc nie bijcie na starcie.
Zakupiłem z allestraganu wyżej wymienione ogniwa, posłużą one jako zasilanie na kablu do prototypu mojej nowej czołówki i potrzebuje wydajnego układu którym mógłbym je naładować.
Będę na raz ładował 1-3 ogniw, chciałbym aby długość ładowania nie przekraczała 2 godzin. Jest możliwość skonstruowania prostego impulsowej ładowarki do tego typu ogniw? Być może można kupić w jakiejś sensownej cenie coś czym można by je naładować. A może dało by się przerobić starą ładowarkę do AAA/AA/R14 tak aby ładowała owe ogniwa.
Proszę o jakiekolwiek sugestie
Pozdrawiam Wszystkich
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Ładowarki na Ni-MH nie da się przerobić do ładowania Li-Ion - inne napięcia i zasada działania (delta V przy Ni-MH i v=4,2 V dla Li-Ion).
Ładowarki na 2 ogniwa stosunkowo łatwo kupić w dobrej cenie, na większą liczbę ogniw to już chyba tylko drogie modelarskie.

:idea: Oczywiście nie chcesz ich łaczyć w szereg bez układów zabezpieczających ? :twisted:
Awatar użytkownika
Ragrastin

Układy zabezpieczające tylko w driverze do LEDa (przed nadmiernym rozładowywaniem), są jeszcze jakieś "układy zabezpieczające" potrzebne?
W takim razie jak kupić taką ładowarkę na 2 ogniwa? Jakieś modele, symbol?
MCSubi

Będziesz używał 3 ogniw jednocześnie, czy pojedynczo?
Awatar użytkownika
Ragrastin

Prawdopodobnie 2 ogniw szeregowo, jeżeli będzie taka potrzeba to 3 także szeregowo
Jeszcze jeden pomysł, czy do ładowania pojedynczego ogniwa nadawała by się stara ładowarka np do Nokii? na przykład AC-3E?
MCSubi

Ragrastin pisze:Prawdopodobnie 2 ogniw szeregowo, jeżeli będzie taka potrzeba to 3 także szeregowo
Jeszcze jeden pomysł, czy do ładowania pojedynczego ogniwa nadawała by się stara ładowarka np do Nokii? na przykład AC-3E?
To potrzebujesz układu zabezpieczającego, droższego od tych ogniw.

:idea: :o Pod żadnym pozorem nie podłaczaj tych ogniw pod ładowarkę do nokii, wybuch jest okropny, płomień nie daje się ugasić woidą, ale najgorszy jest smród ... :zly:
Opcja ekonomiczna to pakiet z kamery wideo + dedykowana ładowarka, lub ogniwa Ni-Mh.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

MCSubi, chcesz powiedzieć, że gasiłeś ogniwa litowe wodą ??? <brawo>
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
MCSubi

Nie, widziałem film z komputerami Dell :smile:
Swoją drogą patrząc na pojemność tych soniaków z allegro, to maja już kilka lat i może wyprute są właśnie z tych feralnych baterii Della :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ragrastin

Rozumiem czyli nic sie nie da z nimi zrobić?
A np czymś takim http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... hp?t=57999
Jeżeli nawet to nic nie poradzi to podpowiedzcie mi jaki wydajny i tani akumulator mogę zastosować
Te z kamer JVC trochę drogie bo około 100zł z ładowarką, potrzebuje czegoś o takich parametrach
Waga: do 150gr
Napięcie: od 6V-8V
Pojemność: Powyżej 2Ah
Łatwe w ładowaniu
Zajmujące podobna ilość miejsca co 4 AA
Pozdrawiam i dzięki za dotychczasowe odpowiedzi
MCSubi

Jak chcesz ładować po jednej, to nawet tym : http://www.allegro.pl/item842051278_lad ... aniej.html

Ale jak już zrobisz pabiet, to sprawa się komplikuje. Potrzebujesz zabezpieczeń. Zwłaszcza przy tych ogniwach, które mają sporo lat. A w przeciwieństwie do innych akumulatorowych "chemii", Li-Ion degraduje się nawet wtedy, gdy nie jest używany.

A z innej beczki - masz już elektronikę do tej lampy? Może jednak nie musisz łączyć w szereg? :)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

odpowiem delikatnie- wiele tu było o ładowaniu, o zasilaniu itd - warto poczytac a nie czekac na gotowca z rękawa...
Ja bym cenił swoją głowę i akusów lion niewiadomego pochodzenia "z odzysku" na nią nią wkładał, bez zabezpieczeń itd
Co jeśli jedno z ogniw w szeregu rozładuje się szybciej itd ?
Posłuchaj Dominika i weź coś ze sobą, ale lepszy jest piasek :razz:
Awatar użytkownika
Ragrastin

A coś takiego
http://allegro.pl/item840217510_2x_akum ... warka.html
??

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 8:12 pm ]
Na wyjściu przetwornicy OUP100 step down jest Cree która potrzebuje zasilania około 3,6V, przy prądzie od 1000 do 1500mA. By ten układ dobrze zasilić to obmyśliłem ze najwydajniejsze i zarazem najtańsze było by zasilanie tego z 2 tych ogniw, co dawało by do 4 godzin pracy. Żeby otrzymać jak największa sprawność musiałbym połączyć je w szereg. No chyba że gdzieś się machnąłem to mnie poprawcie
ODPOWIEDZ