Jak "zmniejszyć" ATtiny13

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Jak "zmniejszyć" ATtiny13

Post autor: Pyra »

Witam

Boże Narodzenie za pasem, choinka lada dzień stanie na piedestale, czas pomyśleć o prezentach.
Postanowiłem, że ojciec dostanie latarkę z trybami, ale sterownik zrobię sam.

Płytki do driverka już miałem wytrawione, jednak projekt zakładał użycie ATtiny13V w obudowie SSU, a ja mam jeszcze kilka sztuk SU (czyli większych).
Powstała potrzeba, "zmniejszenia" scalaka, aby wszedł w docelowe miejsce. :roll:

Oto i historia obrazkowa:
Po pierwsze prostujemy końcowe zagięcia nóżek.
Obrazek

Następnie zaginamy je delikatnie pod spód obudowy, w ten sposób zaoszczędzamy ponad 1mm.
Obrazek

Po podgięciu należy uważnie ułożyć nóżki, aby nie zmienić rozstawu, następnie położyć na coś płaskiego nóżkami w dół i docisnąć w celu wyrównania płaszczyzny lutowania.
Potem lutujemy w miejsce mniejszej obudowy.
Różnicy nie ma, gdyż faktycznie scalaczek zajmuje tyle samo przestrzeni na płytce PCB, mały problem może pojawić się podczas odlutowywania, ale myślę, że hot air da radę bez problemu.
Jest też dostęp do nóżek w celu programowania. ;)

Obrazek

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Całkiem dobry pomysł ,ja stosowałem kiedyś coś podobnego do elementów przewlekanych żeby zamontować na płytce do SMD jak nie było odpowiednika .

Zagięcie nóżek lub ich obcięcie częściowe + zagięcie .
W sumie to czytając temat spowdziewałem się raczej że będziesz dremelem skalpował Attiny :mrgreen:

PS> prawie jak BGA ;)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

krzycho123 pisze: Całkiem dobry pomysł ,ja stosowałem kiedyś coś podobnego do elementów przewlekanych żeby zamontować na płytce do SMD jak nie było odpowiednika .

Zagięcie nóżek lub ich obcięcie częściowe + zagięcie .
To normalna praktyka ;)
krzycho123 pisze:W sumie to czytając temat spowdziewałem się raczej że będziesz dremelem skalpował Attiny :mrgreen:
Nie na tak inwazyjnych metod staram się nie stosować w przypadku elektroniki ;)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Nie wiem w jakimi programami projektujecie płytki, ja np. eagle - a tam każda biblioteka pod tiny13 jaką znalazłem ma za wąsko pady. Większość długości padów pokrywa obudowa a nóżki można przylutować zaledwie na samym końcu i jest to w takim przypadku utrudnione. Sposób dobry, po takim zagięciu tiny ładnie pasuje na miejsce :)

I powiedzcie mi jeszcze czemu w polsce nie można normalnie kupić t13 w obudowie MLF, 20M1 czy nawet 10M1 która ma wymiary 3x3x1 mm :cry: I tka jak piszesz Krzycho, niedługo to będziemy musieli naprawdę zmniejszać obudowę dremelkiem bo będzie to bardziej opłacalne niż sprowadzanie z UK (farnell chyba ma?)

google nic nie wie http://www.google.com/search?hl=pl&safe ... l&aq=f&oq=
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Manekinen, ja w eaglu mam obie wersje padów, a nie ściągałem żadnych dodatkowych bibliotek.
(Eagle 5.6.0)
Libraries -> atmel -> 8S2 (to ta szersza) lub 8S1 (węższa)
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Ja używam TraxMaker, ale pady sobie edytuję, jeśli trzeba...
Tak np. zrobiłem sobie pady pod max1798

Tylko, że czasem nie ma miejsca na PCB na dużą obudowę.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ