Zepsuty driver od RC-G2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Aresius

Zepsuty driver od RC-G2

Post autor: Aresius »

Witam,
Przedwczoraj odebrałem paczkę z Romkiem RC-G2 z DX, odpaliłem i... uśmiech zszedł z twarzy po 5 minutach. Latarka przy drugim uruchomieniu tylko mrugnęła.

Sprawdziłem włącznik - był ok. No to po rozebraniu na części, podłączeniu drivera do innej diody niestety nadal jest to samo. Czasami dioda raz mrugnie, czasami świeci (ledwo co), ale z przerwami (takie strobo :-| ).

Czy ktoś spotkał się może z takim zachowaniem drivera? Strasznie szkoda mi go wyrzucać...

Kilka fotek:1 2 3 (kiepska jakość, nie mam talentu do makro)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Nie miałem do tej pory przypadku mrugania, lecz w dwóch przetwornicach były uszkodzone kondensatory wyjściowe, co powodowało bardzo małą sprawność układu.
Podczas próby lutowania kondensatorkom odpadała jedna elektroda ( to te przy kabelkach od diody).
Prawdopodobne jest też uszkodzenie któregoś MOSfeta, lub doda dostała zwarcie. Bez pomiarów chyba nic więcej nie wymyślimy.
A może któryś z kolegów miał taki przypadek i się ujawni ;)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Niestety, większość latarek z DX / KAI należy traktować jako bazę do dłubania a'la Adam Słodowy (DIY). Driver zwykle od razu idzie na warsztat, w kubeł lub do modyfikacji elementów.
Ostatnio zmieniony czwartek 10 gru 2009, 09:47 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pyra, czyżby te, które Ci podsyłałem miały uwalone kondensatorki?A to paskudy, sorki.
Aresius, mogę Cię poratowac takim sterowniczkiem jak tego nie uda Ci się postawić.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Jeden tak, jeden ja sam mogłem rozwalić, tak więc w drugim przypadku już wiedziałem czego szukać jak mi wydajność nie pasowała.
Ale zdobyłem wiedzę i doświadczenie ;)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pyra pisze:Ale zdobyłem wiedzę i doświadczenie ;)
i dzięki za podzielenie się ta wiedzą ;-)
Awatar użytkownika
Aresius

Post autor: Aresius »

Dzięki za odpowiedzi - no nic, jeszcze pogrzebie przy nim, najwyżej pójdzie z dymem :twisted:

Calineczka - dzięki, w razie czego odezwę się na PW.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

W sku 7880 (czyli w sumie podobny driver) jeden (lub nawet dwa) kabelki od tej dużej cewki były źle, albo w ogóle nie były, przylutowane do płytki. Może warto po prostu nawet tylko tak leciutko malutkim śrubokrętem/igłą/wykałaczką sprawdzić czy są podłączone.

Na drugim zdjęciu ten najniżej trochę podejrzanie wygląda, ale pewnie mi się wydaje tylko :razz:
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Aresius, nie grzeb, tylko reklamuj! Jest duża szansa, że po rozpatrzeniu reklamacji - przyślą Ci drugą! Niestety, takie "rozpatrywanie" reklamacji" długo trwa :( Jeśli zależy Ci na czasie, to kombinuj! "Stare" drivery z tych latarek były wyjątkowo kiepskie i należało założyć, że od razu wymienia się je, a z "nowego" typu warto "powalczyć".
Dubito ergo sum!
ODPOWIEDZ