Driver sku 6190

co i jak zrobiłem...
freebike

Driver sku 6190

Post autor: freebike »

Witam, wczoraj grzebałem przy sterowniku sku 6190 z 3x AMC 7135 i mam pytanie.
Obrazek

Sterownik musiałem zeszlifować więc pozbawiłem go cześci połączeń. Po dolutowaniu skrętki przewodów niechcący podłączyłem punkty 1,2 i 3 ze zdjecia powyżej. Sterownik wtedy miał mniej trybów. Czy to oznacza że można regulować na nim ilość trybów?
więcej tu post z 9 grudnia http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2247
Ostatnio zmieniony środa 09 gru 2009, 15:13 przez freebike, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jesli sofcik ATTINY zawiera takie procedury to na 100% tak. Zreszta nie widze innego sensu jak wlasnie udostepnienie takiej funkcji poprzez zwarcie odpowiednich wejsc do masy - schemat polaczen wskazuje wlasnie na to :)

Wybor trybow nastepuje po zwarciu 1,2 lub 3 do 4ki lub masy.

Dodtkowo nozka nr 7 moze robic/robi jako wejscie przetwornika AC mierzacego napiecie akuska :D
Ostatnio zmieniony środa 09 gru 2009, 13:02 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
freebike

Zostawiłem 5 trybów ale z chęcią pozbyłbym się sos, szczególnie że kolega też chce żebym mu zmodował Romka. Chyba zaraz potestuje ale obwiam się żeby czegoś nie zfajczyć bo driverek jest przyjemny.

[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 1:03 pm ]
ElSor pisze:...

Dodtkowo nozka nr 7 moze robic/robi jako wejscie przetwornika AC mierzacego napiecie akuska :D
Driver sam przechodzi na niższe tryby kiedy akumulator się rozładowuje.

4 jest na stałe z masą więc się zgadza.

[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 2:56 pm ]
Testuje i:

(masa i 4 to to samo) więć

tryby kolejno
3+4 1 Lo 2 Hi 3 Strobo (2+3+4 tak samo)
2+4 1 Lo 2 Mid 3 Hi (1+2+4 tak samo)
1+4 1 Lo 2 Hi

Dodatkowo znalazłem taki opis:
Linear regulator using three AMC7135 chips and a PWM mode controller. Unknown why maximum voltage is specified at only 4.5 V instead of 6.6 V. See extra AMC7135 notes below.

i tłumacz google haha rozbawiło mnie tłumaczenie z frytkami
Liniowy regulator przy użyciu trzech AMC7135 frytkami i kontrolera w trybie PWM. Nie wiadomo dlaczego maksymalne napięcie jest określony w zaledwie 4,5 V zamiast 6,6 V. Zobacz dodatkowych dźwięków AMC7135 poniżej.

Wychodzi na to że można go potraktować napięciem większym niż 4.5 czyli 6.6. Właśnie sprawdziłem i 4,7 z zasilacza mu nie zaszkodziło, tylko jest problem ponieważ Hi i Strobo nie chce wskoczyć- chyba ma zabezpieczenie.
Ostatnio zmieniony środa 09 gru 2009, 16:05 przez freebike, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Zobacz jeszcze funkcję nóżki nr 5. Na płytce są trzy nieobsadzone miejsca: R3(pin 2), R4(pin 3), R5(pin 5).
toosh
Kontakt:

Post autor: toosh »

No to rozwiązałeś największą zagadkę kupujących na dx "kiedy qrtfa będą sterowniki z trzema trybami bez strobo..." ;)
freebike

swietlik pisze:Zobacz jeszcze funkcję nóżki nr 5. Na płytce są trzy nieobsadzone miejsca: R3(pin 2), R4(pin 3), R5(pin 5).
Dzisiaj juz odpuszczam grzebanie. Do tego nie mam pewnosci czy go nie uszkodzę. Został mi tylko jeden a potrzebuje 3szt.

Co do rozwiązanej zagadki byłoby mi miło dokonać takiego odkrycia jednak pewnie część z Was juz o tym wie. Elsor też się przyłączył i zmotywował mnie do dalszych prób. Ja mam zmodowana latarkę i mnie to cieszy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

swietlik pisze:Zobacz jeszcze funkcję nóżki nr 5. Na płytce są trzy nieobsadzone miejsca: R3(pin 2), R4(pin 3), R5(pin 5).
Przeciez 5tka (ta nad 4ka) podpieta jest do pola nr 3 i do miejsca na R5 ;-)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

ElSor pisze:
Przeciez 5tka (ta nad 4ka) podpieta jest do pola nr 3 i do miejsca na R5 ;-)
A, chyba że tak. Ja na swoim monitorze tych fioletowych cyferek praktycznie nie widzę...
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

toosh pisze:No to rozwiązałeś największą zagadkę kupujących na dx "kiedy qrtfa będą sterowniki z trzema trybami bez strobo..." ;)
Jest też sku.7612 który ma trzy grupy trybów, w tym jedną trzytrybową bez trybów disco.

http://dealextreme.com/details.dx/sku.7612

Mam taki sterownik właśnie ustawiony na grupę trzytrybową.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

to nie jest to samo- zmieniając "zwory" zmieniasz pracę drivera niejako na stałe- w tym masz grupy a to diametralnie zmienia pracę- łatwo zmienić grupę i mieć dyskotekę
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Tu jest alternatywa, troszkę lepsza, z przetwornicą. Tryby również ustawiane na stałe, zworą. Są dwie grupy bez mrygania. Ochrona ogniwa. Idealne do customów rowerowych, na przykład. Całość za śmieszne pieniądze.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Wsadzilem ten driver ostatnio zamiast oryginalnego do modulu Solarforca na MCE i zawiodlem sie. Swieci slabiej niz oryginal, tryby przyjemne ale wrocilem jednak do oryginalnego. Czekam az przyjdzie paczka z KAI, tam bedzie ten zasilany z AA, bede probowac zamontowac go w RC-G2.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Fluxor, "ten" czyli który? Bo ja na przykład o innym niż w tytule naskrobałem :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

"Ten" czyli ten, o ktorym jest watek sku 6190. Alternatywa z KAI jeszcze w paczce idzie do mnie.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Fluxor pisze:Wsadzilem ten driver ostatnio zamiast oryginalnego do modulu Solarforca na MCE i zawiodlem sie. Swieci slabiej niz oryginal [...]
No a czego się spodziewałeś? Ten driver daje 1A. Taki prąd w MC-E to, moim zdaniem, marnowanie drogiego emitera. Lepiej zasilać tym XP-G.
ODPOWIEDZ