Propozycje do działu "Sklepik"
-
A czy automat, który nie pozwala na sprzedaż jak się nie ma 30 postów rozgranicza oferty "Kupię" i inne? Czy nowi użytkownicy, którzy chcieli by kupić coś na czym się "nie natną" jak na alledrogo już nie będą mieli takiej możliwości? Bo moim zdaniem powinni... Nie jeden z nas podobnie zaczynał. Poza tym wtedy podobne posty będą trafiać do innych działów, może zrobić się bałagan i admini będą mieli więcej pracy. Co do minimalnej ilości postów jeśli chce się coś sprzedać - zgadzam się - ale czy limit 30 postów to nie za wiele? Zawsze w niepewnych sytuacjach admin może usunąć posta - ale nie wyobrażam sobie, żeby komuś aż tak zależało, żeby pisał np. 15 postów (z sensem) tylko po to żeby coś sprzedać...
Na swoim forum skuterowym mam taki oto regulamin. Moze cosik mozna zapozyczyc1. Przy każdym ze sprzedawanych przedmiotów użytkownik musi podać cenę.
2. Wystawiamy tylko przedmioty związane z Keewayami (nie żadne telefony, itp.).
3. Do każdego sprzedawanego przedmiotu trzeba dodać realne zdjęcie(a).
4. Opis przedmiotu musi być zgodny z jego stanem faktycznym.
5. Zabrania się wklejania linków z serwisów aukcyjnych lub innych stron bez wczesniejszego opisu sprzedawanego przedmiotu oraz bez podania ceny (wyjątkiem jest http://gieldaskuterow.pl).
6. Ogłoszenia zakończone transakcją, lub starsze niż 21 dni będą kasowane.
7. Przed nazwa tematu dajemy [S] - sprzedam, [K] - kupię, [Z] - zamienię, [O] - oddam (za darmo lub za symboliczna kwotę) [P] - przyjmę (za darmo lub za symboliczną kwotę)
8. Post pod postem można napisać w przypadku obniżenia ceny o min 5% oraz w przypadku zakończenia transakcji/znalezienia nabywcy celem poinformowania innych o zaistniałych zmianach (zbyt częste odświeżanie = usunięcie ogłoszenia + warn)
9. Zabronione jest podpinanie się pod cudze ogłoszenia.
Ze względów bezpieczeństwa (przed próbą nieuczciwych działań) edytowanie własnych postów w tym dziale jest zablokowane.
Jesli mialy by byc limity napisanych postow by moc dac ogloszenie to proponuje ustawic go na 1-3 (przywitanie sie i ew zapytanie o to co kupic itp)
Oczywiscie ogloszenia akceptowane przez modow czy adminow to jak najbardziej dobry pomysl
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 gru 2009, 12:11 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Racja, można zróżnicować działy Kupię i Sprzedam a nawet dać dodatkowo Inne (zamiany itp).allonitium pisze:A czy automat, który nie pozwala na sprzedaż jak się nie ma 30 postów rozgranicza oferty "Kupię" i inne? Czy nowi użytkownicy, którzy chcieli by kupić coś na czym się "nie natną" jak na alledrogo już nie będą mieli takiej możliwości? Bo moim zdaniem powinni... Nie jeden z nas podobnie zaczynał.
To kwestia dyskusyjna. Poczekajmy na wypowiedzi większej ilości osób...allonitium pisze:Co do minimalnej ilości postów jeśli chce się coś sprzedać - zgadzam się - ale czy limit 30 postów to nie za wiele?
Pozdr.
Pikom
Pikom
Popieram w całej rozciągłości działania podejmowane przez kolegów w celu ograniczenia ogłoszeń składających się z samych linków allegro. Co do limitów, to uważam, że zróżnicowanie na sprzedam i kupię jest słuszne. Wielkość tych limitów mogła by być ustawiona na 20 S, 5 K. Na forum pda w dziale sprzedam jest jeszcze jedna zasada: oferta dla klubowiczów musi być korzystniejsza niż inne oferty np allego. Może warto by to i u nas zastosować.
dla tego tak mnie zirytowały te dwa posty gdzie były linki do alledrogo i do tego aukcje.jezjacek pisze:Popieram w całej rozciągłości działania podejmowane przez kolegów w celu ograniczenia ogłoszeń składających się z samych linków allegro. Co do limitów, to uważam, że zróżnicowanie na sprzedam i kupię jest słuszne. Wielkość tych limitów mogła by być ustawiona na 20 S, 5 K. Na forum pda w dziale sprzedam jest jeszcze jedna zasada: oferta dla klubowiczów musi być korzystniejsza niż inne oferty np allego. Może warto by to i u nas zastosować.
to forum to kopalnia wiedzy (przynajmniej dla mnie- elektronicznego laika) która jest darmowa,a niektórzy próbują jeszcze wykorzystywać jego rosnącą popularność do zarobków.
nie raz już widziałem na allegro sprzedawane pomysły ściągane żywcem z forów: np. projektory multimedialne zrobione z lcd-ka- ładnych parę lat temu i wiele innych...
Odnośnie regulaminu który przedstawił np. kolega Dominik wywaliłbym np. zakaz komentarzy pod postami "sprzedam"
np. dwa ostatnie ogłoszenia kolegi Czarnego kruka trochę się rozbudowały, i chyba trudno do kogoś mieć pretensje za to. Sam jeden moduł kupiłem, a mc-e miały być do niedzieli:P i już się nie załapałem:(
pozdr
ja też mam swoją lampke:)
Dziękuję za wszystkie opinie w tej sprawie - chwilowo, do momentu podjęcia decyzji, zmniejszyłem limit postów potrzebnych do pisania w Sklepiku do 10 sztuk - to już realnie można dość szybko i z sensem napisać, prawda? Wystarczy się przywitać, zadać ze trzy pytania i je potem uszczegółowić, pozdrowić kogoś ze swojej okolicy, wypowiedzieć się w kilku prostych kwestiach (jak choćby czy mają byc rangi czy nie) i już
Pozdr.
Pikom
Pikom
Popieram. Zakaz sprzedaży sampli z co najmniej dwóch powodów.
Próbki podzespołów elektronicznych adresowane są do inżynierów, projektantów i osób testujących takie czy inne rozwiązania technologiczne. Czerpanie z nich zysków jest co najmniej nieetyczne.
Kolejna sprawa, firmy zastrzegają, że sample nie są przeznaczone do sprzedaży. W przypadku ujawnienia takiego procederu mogą zostać podjęte stosowne kroki prawne, a tego chyba akurat najmniej potrzebujemy na tym forum.
Próbki podzespołów elektronicznych adresowane są do inżynierów, projektantów i osób testujących takie czy inne rozwiązania technologiczne. Czerpanie z nich zysków jest co najmniej nieetyczne.
Kolejna sprawa, firmy zastrzegają, że sample nie są przeznaczone do sprzedaży. W przypadku ujawnienia takiego procederu mogą zostać podjęte stosowne kroki prawne, a tego chyba akurat najmniej potrzebujemy na tym forum.