Oświetlenie mieszkania Cree XRE
Oświetlenie mieszkania Cree XRE
Hej.
Zaczynam i ja.
Na sam początek płytka z przetwornicami - docelowo pod 48 diod. Na razie.
Jakość fatalna, bo z tel. komórkowego, jak ogarnę trochę okablowanie, to zrobię na budowie fotki aparatem.
Diody to XR-E P3-WH. Tak, niski bin, ale mam go taniutko, a i ilość światła na 0,7A zadowalająca.
Nie ciągnę do 1A ze względu na temperaturę i żywotność.
Będą następujące ilości:
- łazienka - 15 (dwa obwody - jeden włącza 4 we wnękach (umywalka, kompakt), drugi oświetlenie główne (8 diod)). Dodatkowo 3 nad lustro - kinkiet.
Przedpokój - 6 (nad każdymi drzwiami).
Kuchnia - 14 lub 18 (po 4-6 nad jednym blatem, a są 2), 6 nad stołem.
Wszystko na razie w sufitach podwieszanych i kinkietach, na tych oczkach - są ładne i rozsył światła w porządku.
Zaczynam i ja.
Na sam początek płytka z przetwornicami - docelowo pod 48 diod. Na razie.
Jakość fatalna, bo z tel. komórkowego, jak ogarnę trochę okablowanie, to zrobię na budowie fotki aparatem.
Diody to XR-E P3-WH. Tak, niski bin, ale mam go taniutko, a i ilość światła na 0,7A zadowalająca.
Nie ciągnę do 1A ze względu na temperaturę i żywotność.
Będą następujące ilości:
- łazienka - 15 (dwa obwody - jeden włącza 4 we wnękach (umywalka, kompakt), drugi oświetlenie główne (8 diod)). Dodatkowo 3 nad lustro - kinkiet.
Przedpokój - 6 (nad każdymi drzwiami).
Kuchnia - 14 lub 18 (po 4-6 nad jednym blatem, a są 2), 6 nad stołem.
Wszystko na razie w sufitach podwieszanych i kinkietach, na tych oczkach - są ładne i rozsył światła w porządku.
O tym myślałem już wczoraj i zrobiłem pomiary.Dominik pisze:Jak wszystko podepniesz to daj znać jakie wyjdą sumaryczne starty na okablowaniu
Gdzieniegdzie będzie po 10m kabla ?
Jako że mam okazyjnie trafa ~17V, 1,6A to po wyprostowaniu i filtrowaniu dostanę stałego ok 24V.
24 dzieląc średnio przez Vf 3,5V daje pełne 6 diod plus zapas 3V.
Mierzyłem przedpokój - kabel 2 x 0,5mm2, ok 10m - rezystancja skręconego na końcu to 1Ohm. Przy 700mA daje mi to zatem 0,7V. Powinny zaświecić. Jak nie, to pójdą dwa obwody 3s2p.
Nie, część diod już mam, to sku.17592kisi pisze:bogas, nie obawiasz sie o barwe światła ? Jestem ciekaw efektu jaki uda ci sie uzyskać.
PS.
W jakiej cenie kupiłeś te diodki ?
Diody są wg. mnie rewelacyjne, cieplejsze niż świetlówka kompaktowa philipsa 2700K i mają ciut lepsze Ra.
Cena? Od 0 do 5 pln mnie wychodzi.
[ Dodano: Sob Gru 05, 2009 9:02 am ]
czarny_kruk,
Diodki są cieplutkie, zbliżone barwą do 50W halogena MR16
Nie puste moduly, tylko refy.
Co ciekawe - w cenie jak na dx nie ida. Drozej - ida jak cieple bulki.
Tutaj masz same diody ->
http://www.kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=5569
A to dalsze etapy prac:
Co ciekawe - w cenie jak na dx nie ida. Drozej - ida jak cieple bulki.
Tutaj masz same diody ->
http://www.kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=5569
A to dalsze etapy prac:
witam
ja mam ok 15 sztuk przyklejonych cree jak z linka (kai) do oprawek tych z pierwszego postu
efekt: prawie każda inaczej świeci (inna barwa) i diody które nie są bardzo dokładnie centralnie wklejone w ogóle nie dają okrągłego beama
lepiej dodać dodatkową podstawkę pod led
generalnie to wydaje mi się, że te diody z kai i oprawki z dx to marnotrastwo pieniędzy...
ja mam ok 15 sztuk przyklejonych cree jak z linka (kai) do oprawek tych z pierwszego postu
efekt: prawie każda inaczej świeci (inna barwa) i diody które nie są bardzo dokładnie centralnie wklejone w ogóle nie dają okrągłego beama
lepiej dodać dodatkową podstawkę pod led
generalnie to wydaje mi się, że te diody z kai i oprawki z dx to marnotrastwo pieniędzy...
ja też mam swoją lampke:)
Bocian, No ba. "Testują się" od trzech miesięcy. Pod nimi będzie płyta GK.
[ Dodano: 18 Luty 2010, 21:49 ]
Umberto, Diody jak diody - albo masz wyselekcjonowane, albo nie. Ja się z tym liczę, że mam różnice 500K i albo dam na przemian, albo chłodniejsze (mocniejsze) np. do przedpokoju. W jednym pomieszczeniu/gałęzi będą wyselekcjonowane. Dla 35 sztuk mam w czym wybierać.
[ Dodano: 18 Luty 2010, 21:49 ]
Umberto, Diody jak diody - albo masz wyselekcjonowane, albo nie. Ja się z tym liczę, że mam różnice 500K i albo dam na przemian, albo chłodniejsze (mocniejsze) np. do przedpokoju. W jednym pomieszczeniu/gałęzi będą wyselekcjonowane. Dla 35 sztuk mam w czym wybierać.
Niestety ale oznaczenia, które podałeś odnoszą się do tzw. binów, czyli wskaźników wydajności. poza tym nie zaznaczyłeś którego typu diody to dotyczy.karmel pisze:Witam.
Planuję zamianę halogenów na led, jakie zastosować : Q3 czy P4, mam na myśli barwę?
Barwy diod określane są inaczej, np 4A, 8C, czy WH (dotyczy XR-E).
Tu znajdziesz więcej.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.