No i właśnie od jakiegoś czasu w mej głowie kiełkuje pomysł, spotkać się świecącą grupą...y_connect pisze:
Pyra byłbym wdzięczny, gdybyś mi pomógł uporać się z tym problemem tym bardziej, że mieszkamy blisko siebie
y_connect pisze: Oczywiście 750mA jak najbardziej. Nawet mam już plany przerobienia obecnego chłodzenia. Pierścień, w którym "instaluje" się star z diodą jest obecnie "wybebeszony" (wyrzuciłem tę śmieszną płytkę PCB oraz blaszkę, którą dorobiłem) i oszlifowałem w środku pilnikiem. Do środka planuję włożyć wytoczony kawałek krótkiego pręta z miedzi (jako radiator). Potem nałożę tylko trochę pasty srebrzanej i złożę całość. Mam nadzieję, że tak poprawiona głowica będzie w stanie prawidłowo odprowadzić ciepło z diody. Planuję również dorobienie sobie szybki u zegarmistrza. Obecna, wykonana z plastiku jest całą porysowana. Wystarczy przejechać po niej palcem, a pojawiają się nowe rysy. Jest już całkiem mocno zmatowiona przez to dotykanie, a każda próba wyczyszczenia jej nawet bardzo miękką irchą powoduje powstawanie nowych zarysowań. Nie jest najlepszej jakości, nie wspomnę też o tym, że dość mocno zniekształca przechodzące przez nią światło.
Pozdrawiam!
700mA powinno być wystarczające do większości zastosowań i mam nadzieję, że koszyczek wytrzyma takie obciążenie... ze względów ekonomicznych proponuję użyć akumulatorki na zasilaniu, step-down może być trudno sensownie zaimplementować, ale chyba 2xAMC dadzą radę, do tego sterowanie na procku i proszę...
Pozdrawiam