projekt Maglite 3D 2500lm+

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

projekt Maglite 3D 2500lm+

Post autor: greg »

Od dłuższego czasu chodzi za mną chęć posiadania własnej latarki dużej mocy. Nie zdecydowałem się jednak na budowę lampy na bazie body popularnych szperaczy typu Mactronic i podobnych (plastikowy klocek z rączką, wielkości skrzynki na narzędzia).
Gotowe produkty HID tego typu rónież mnie odstraszają. Nie są ani ładne, ani funkcjonalne, zwłaszcza biorąc pod uwagę masę i gabaryty. Na przykład taki osobnik, jak na środkowej fotografii, masa własna ponad 6kg :)
Są też oczywiście kompaktowe, "taktyczne" ;) rozwiązania, lecz prócz ceny mają swoiste wady właściwe palnikom ksenonowym.
Obrazek Obrazek Obrazek
Celem mojego skromnego projektu jest budowa latarki o strumieniu świetlnym porównywalnym z HID 35W, a jednocześnie pozbawionej wad typowych dla palnika ksenonowego.

Założenia:
- strumień świetlny mierzony na wyjściu latarki: 2500+
- regulowana moc w zakresie 0-100%
- maksymalna moc dostępna natychmiast po przciśnięciu włącznika
- kompaktowa budowa i stosunkowo niska masa, pozwalająca na zabranie "zabawki" na wycieczkę w niewielkim plecaku wraz z drugim śniadaniem i butelką wody mineralnej, bądź mocowaną przy pasku spodni
- regulowana szerokość wiązki światła
- możliwość zamiennego zastosowania reflektora i soczewki asferycznej

Na początek body.
Wybór padł na popularne, wytrzymałe i sprawdzone w wielu zastosowaniach body - Maglite D cell. Z całego typoszeregu Maglitów przypasował mi model 3D. Po drobnej ingerencji mechanicznej będę w stanie upchnąć w środku pakiet 3x2 Li-Ion 18650.
Obrazek
Źródło światła.
Wybór padł na LED. Zalety w porównaniu z palnikiem HID są spore. 100% jasności dostępne natychmiast, pełna regulacja jasności 0-100%, praktycznie nieograniczona żywotność (prędzej wymienię LED ze względu na nowszy, lepszy model, niż ulegnie zużyciu), nieograniczona liczba włączeń/wyłączeń.
Bezkonkurencyjny okazał się Luminus. Wybór padł na SST-90W57SGN200, 2250-2700lm @9A, barwa 5700K. Zasilanie z przetwornicy Artesyn LDO10C @10A w aplikacji źródła prądowego, z pełną regulacją prądu w zakresie 0-10A.

Kolej na radiator pod LEDa.
Jako, że do odprowadzenia będzie prawie 40W (Vf katalogowo 3,9V @9A, być może mniej, LED jest z selekcji, Vf 3,31V @ 5A), radiator jest wyzwaniem. Początkowo planowałem wytoczenie całości z miedzi, jednak stanęło na aluminiowym korpusie z miedzianym rdzeniem 20mm.
Obrazek

Pozostało znaleźć wykonawcę. Złotą rączką okazał się kolega Darek z naszego forum. Jego niewątpliwym atutem jest fakt posiadania kilku zmodowanych przez siebie Magów, a i osadzenie miedzianego rdzenia w korpusie nie jest dla niego nowiną. Projekt heatsinku wysłałem koledze w zeszły weekend, krótkie uzgodnienia na PW i dziś listonosz przyniósł gotowy radiator. Ekspresowe tempo realizacji oraz jakość wykonania bez zarzutu, za co niniejszym Darkowi dziękuję.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 04 gru 2009, 01:15 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Jakiej przeróbki trzeba dokonać aby weszły obok siebie dwa 18650? Przetoczyć?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Przetoczyć, bądz wyfrezować dwa wgłębienia w rurze. Niewiele brakuje. Od biedy, pilnikiem da się stosowne rowki pod 18650 wykonać, tylko estetyką to rozwiązanie grzeszyć nie będzie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
kisi

Post autor: kisi »

greg, kibicuje twojemu projektowi. Fajnie by było aby dla przyszłych pokoleń (naśladowców) gdybyś zrobił fotki z określoną ekspozycją (najlepiej taką która najczęściej na forum jest stosowana przez innych) latarki w stanie oryginalnym. Dla osób które mają mniejsze doświadczenie ze światłem latarkwym pozwoli to lepiej poczuć temat oraz co można się spodziewać po przerobionej latarce w zgledem oryginalnej.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Jestem pod wrażeniem projektu!!! :)
Wyfrezowanie zagłębień pod 18650 to ciekawy pomysł, ale warto chyba też rozważyć lijonki w rozmiarze "D". Wiem, że są mało popularne (co za tym idzie nie tak dopracowane, jak 18650) i nietanie, ale uprościłoby to konstrukcję.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

No bardzo ciekawy jestem jak to wszystko wyjdzie?.Szczególnie moc świetlna mnie interesuje.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

No ciekawy projekt ;) Też jestem za li-ionami "D".

A co będzie z odprowadzaniem ciepła z miedziano-aluminiowego modułu? Bo obudowa Maglita przecież sobie z tym nie poradzi, przynajmniej zakładając ciągłą pracę. Czy może planujesz jeszcze dotoczyć "większą" głowicę?
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Tu także może chodzić o wysokie napięcie, Po pierwsze im wyższe napięcie tym mniej amperów ciągnie przetwornica. Po drugie przy takich mocach ona także potrzebuje jakiegoś spadku.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Li-Iony D są na KAI, ludzie z CPF piszą, że realnie mają ~4500mAh, to nieźle. Wygląda na rozsądną opcję zasilania.
Czy obudowa Maga poradzi sobie z odprowadzeniem 35-40W? Myślę, że bez problemu.
Awatar użytkownika
Power2Nite

Post autor: Power2Nite »

Świetnie się zapowiada, jestem pod wrażeniem!

Co do samego projektu, imponująco wygląda miedź osadzona w korpusie Maga - wspaniała robota. Co do piłowania rowków pod ogniwa 18650 w Magu... Aluminium zastosowane w tej latarce jest cholernie twarde, a przy tym wewnątrz jest twarda anoda - podejść do tego z pilnikiem będzie właściwie niemożliwe - szkoda Twoich sił, efekt będzie słaby. Rowki będą głębsze przy wejściu do tubusa, będą się spłycać ku końcom, nie upchniesz w tym ogniw na całej długości. Rozwiercanie całej tuby to problem ze zbyt cienkimi ściankami, ale zwłaszcza z gwintem od zakrętki latarki - będzie niemożliwe aby go ponownie wykonać. Frezowanie rowków na obrabiarce to jedyna opcja, też niełatwa, ale estetyczna przynajmniej i oryginalny gwint zostaje sprawny... Możesz zastosować ogniwa w rozmiarze "D", jeżeli potraktujesz obudowę latarki jako masę. Jak będziesz monitorował napięcia poszczególnych sekcji?
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

greg pisze: Czy obudowa Maga poradzi sobie z odprowadzeniem 35-40W? Myślę, że bez problemu.
No według mnie może być ciężko. Mam latarkę EagleTac M2XC4, która generuje ponad 11W ciepła. Głowica (która rozprasza ok. 90% tej energii) jest trochę masywniejsza niż głowica Maglite'a. I ma na dodatek moletowanie. Podczas normalnego użytkowania w trybie turbo, głowica nagrzewa się około 20-25C powyżej temperatury otoczenia. Łatwo sobie policzyć, że przy 40W, w przybliżeniu byłoby odpowiednio 80-100C powyżej otoczenia. I pomijam tu fakt, że głowica Maglite jest nieco skromniejsza.
Ale powodzenia ;-)
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

A może by tak jeszcze naciąć głowice , troche materiału tam jest.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Oczywiście, temat chłodzenia wyjdzie "w praniu", może przetoczy się listki radiatora na głowicy, zobaczymy. Ja mam V-65C z MC-E i ładuję tam około 10W. Problemu z odprowadzaniem ciepła nie ma żadnego.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Problemu nie powinno byc zadnego. Luminus ma niska rezystancje termiczna, dodatkowo greg umiesci diode bezposrednio na miedzianym rdzeniu. Lepiej sie nie da (no wylaczajac uzycie diamentu czy srebra jako insertu;).
Awatar użytkownika
Power2Nite

Post autor: Power2Nite »

Ale 30-40W to naprawdę dużo... Głowica mojego HID-a 35W (rozprasza on około 25W ciepła, nie liczę strat w przetwornicy) staje się gorąca po kilku, kilkunastu minutach pracy, ma pewnie z 60 stopni, jak nie więcej. A jest to solidny kawałek aluminium o średnicy 57mm i długości 100mm. Szczerze powiedziawszy musiałbym zmierzyć ile ma w istocie przy ciągłej pracy... Wracając do tematu, latarka będzie gorrrąca :)

EDIT: Siadłem nad tym zagadnieniem do pracy, bo te 30W zdawało mi się aż za dużo. Policzę też inne ciekawe parametry.

Dane:

Jasność diody przy 9A: 2250-2700lm
Napięcie przewodzenia diody przy 5A: 3,3V

Szacujemy jasność i napięcie przewodzenia diody dla prądu 10A:

Minimalną jasność przy 10A określić można wzorem:
2250lm+(10/9-1)*0,8*2250lm=2450lm, gdzie 0,8 jest współczynnikiem spadku efektywności świetlnej wraz ze wzrostem prądu przewodzenia (jasność nie rośnie liniowo wraz ze wzrostem prądu).

Napięcie przewodzenia diody przy 10A, z dużym przybliżeniem można określić na 3,6V.

Dioda posiadać będzie moc 36W i jasność 2450lm, więc efektywność wynosi 68lm/W.

Maksymalną teoretyczną efektywność przyjmijmy na 260lm/W. Odpowiada to całkowitej konwersji energii elektrycznej na świetlną. Wzór na moc strat:
36W-(68/260*36W)=26,6W.

Tyle ciepła wydzieli się na samej diodzie, z czego jakieś 2,7W dioda wyświeci pod postacią energii promienistej, więc zostaje nam 23,9W ciepła na radiatorze. Do tego dodajmy moc strat na przetwornicy, które przy efektywności przetwornicy 80% wyniosą:
36W/0,8-36W=9W

Tak więc faktycznie musisz uporać się z 32,9W ciepła...
Sprawność przetwornicy jest więc ważna, jej efektywność i wynik może być dużo lepszy.

Do tego policzmy, z ciekawości pobór mocy, efektywność całkowitą i czas działania latarki:
36W+9W=45W
2450lm/45W=54,4lm/W

Pobór prądu i czas działania na akumulatorze Li-Ion o napięciu 11,1V i pojemności 4400mAh:

pobór prądu przy napięciu 9V:
45W/9V=5A, czyli 1,14C

pobór prądu przy 10,5V:
45W/10,5V=4,29A (dokładne oszacowanie spodziewanego średniego napięcia rozładowania pozwala później precyzyjnie obliczyć czas działania)

rezystancja szeregowa pakietu 3S2P, przy założeniu rezystancji 1 ogniwa wraz z wyprowadzeniami 120mOhm:
120mOhm*3/2=180mOhm

Spadek średniego napięcia rozładowania względem średniej dla prądu rozładowania 0,5C (2,2A) wynoszącej 11,1V:
0,18Ohm*(4,29A-2,2A)=0,376V

Więc średnie napięcie rozładowania przy tej mocy można wyliczyć z dużym przybliżeniem:
11,1V-0,376V=10,72V

A teraz liczymy watogodziny, zakładając, że duży pobór prądu zmniejszy pojemność nominalną pakietu z 4400mAh do 4300mAh (4,3Ah):
4,3Ah*10,72V=46Wh

Te zabiegi pozwalają na bardzo precyzyjne wyliczenie spodziewanego czasu działania:
46Wh/45W=1,02h.
Ostatnio zmieniony sobota 05 gru 2009, 11:37 przez Power2Nite, łącznie zmieniany 8 razy.
ODPOWIEDZ