Pakiet LI-Ion

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
vandar

Pakiet LI-Ion

Post autor: vandar »

Powitać
Kończę właśnie kompletować podzespoły do mojej dwururki tylko został problem z zasilaniem czy kupić gotowy pakiet http://www.bto.pl/go/_info/?id=1672 np taki czy kupić samodzielne ogniwa i samemu robić koszyk kabelki ?? gotowy pakiet będzie 4400mAh gdybym robił sam to 4800mAh pod względem kosztów z tym ze tu dochodzi koszt zrobienia koszyka okablowania i robocizny i nie wiem czy jest sens o te 400 mAh się wysilać czy kupić gotowca w podobnej cenie
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wydaje mi się, że do dedykowanego zastosowania, będzie lepszy pakiet gotowy.
Odpada budowanie/zakup koszyka ,który też musisz wliczyć w koszty, i masz pewniejsze połączenia cel (zgrzewane blaszki kontra sprężynki).
Jedynym minusem jest ładowanie, musisz mieć ładowarkę zdolną naładować cały pakiet od razu, chyba, że firma (widziałem w ofercie dość szeroki zakres usług), wykona Ci zewnętrzne wyjścia dla wszystkich cel, wtedy będziesz mógł podłączyć pod złącza balanserów różnych ładowarek i ładować np 2 x po 3cele.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

No własnie ,też nie widze mozliwości balansowania ogniw.Ja bym robił samodzielnie taki zestaw i ładował akumulatory pojedyńczo.
vandar

Pyra pisze:Witam
Wydaje mi się, że do dedykowanego zastosowania, będzie lepszy pakiet gotowy.
Odpada budowanie/zakup koszyka ,który też musisz wliczyć w koszty, i masz pewniejsze połączenia cel (zgrzewane blaszki kontra sprężynki).
Jedynym minusem jest ładowanie, musisz mieć ładowarkę zdolną naładować cały pakiet od razu, chyba, że firma (widziałem w ofercie dość szeroki zakres usług), wykona Ci zewnętrzne wyjścia dla wszystkich cel, wtedy będziesz mógł podłączyć pod złącza balanserów różnych ładowarek i ładować np 2 x po 3cele.

Pozdrawiam
A propo ładowania to polecają ładowarkę do takiego pakietu więc lajcik odpinam lampki podpinam ładowarę i się ładuje cały naraz :D np taka http://www.bto.pl/go/_info/?id=1838 :)
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Kupujesz nowe ogniwa i balansowanie masz w głębokim poważaniu - o ile nie budujesz pakietu większego jak 7200-9600 mAh (3 cel x X / 4 cel x X) to zawracanie głowy, w zupełności wystarczy podzielnik napięcia z pcb.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Dominik pisze:Kupujesz nowe ogniwa i balansowanie masz w głębokim poważaniu - o ile nie budujesz pakietu większego jak 7200-9600 mAh (3 cel x X / 4 cel x X) to zawracanie głowy, w zupełności wystarczy podzielnik napięcia z pcb.
W sumie to Dominik masz chyba rację, ja balansuję, bo pracuję na prądach rozładowania rzędu 15C (20 - 30A), a wtedy różnice się ujawniają dość szybko.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dominik

Pyra, typowy pobór mocy dla LED-owej lampki rowerowej to zwykle do 0,5C częściej nawet 0,2C - przy 500 cyklach efekty rozładowywania pakietu przez słabsze ogniwa jest praktycznie pomijalny.
vandar

Czyli taki pakiecik i do niego ładowarkę która zapodałem i szafa gra ?:)
Awatar użytkownika
Dominik

Powinno być dobrze :mrgreen:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Będzie grać :)

Dominik pisze:Pyra, typowy pobór mocy dla LED-owej lampki rowerowej to zwykle do 0,5C częściej nawet 0,2C - przy 500 cyklach efekty rozładowywania pakietu przez słabsze ogniwa jest praktycznie pomijalny.
Ja pakiety 3s1p używam do helikoptera, dlatego wolę ostrożność ;)
MardoQ

Post autor: MardoQ »

vandar pisze:
Pyra pisze:[...]
A propo ładowania to polecają ładowarkę do takiego pakietu więc lajcik odpinam lampki podpinam ładowarę i się ładuje cały naraz :D np taka http://www.bto.pl/go/_info/?id=1838 :)
Można zawsze coś takiego zmontować http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm
Sam stosuję do ładowania swojego pakietu 4s1p do roweru
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Mardoq, dzięki ;-)
proszę o balanserach pisać w;
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2757
ODPOWIEDZ