Propozycja nowego działu

...sprawy techniczne i organizacyjne dotyczące forum...propozycje, uwagi, wnioski, pochwały ;-)...etc
czarny_kruk

Propozycja nowego działu

Post autor: czarny_kruk »

Proponuje rozwazyc utworzenie nowego dzialu na forum pt. Newsy.

Teoretycznie mamy "roznosci" w kafejce, ale moim zdaniem powinnien byc osobny dzial, gdzie moznaby podac ciekawy news prasowy czy inna ciekawostke bezposrednio zwiazana z oswietleniem , latarkami i bedaca istotna w czasie.
Czesc tematow z "roznosci" moznaby tam na dzien dobry przeniesc. Ja wrzucilem kilka newsow o ledach do dzialu "diody led". Tez umiarkowanie to tam pasuje imo.

Oczywiscie to tylko propozycja. Ciekaw jestem Waszego zdania.
DNF

Post autor: DNF »

Ciekawa opcja, jestem za!
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Proszę o więcej opinii w tej sprawie... Są jeszcze jakieś osoby chętne do ewentualnego dodawania newsów? Bo rozumiem, że poparcie oznacza deklarację, że cokolwiek się tam dopisze... ;) :P
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

A ja myslalem, ze wyrazam chec moderowania tam :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Skoro moderujesz w kafejce, to i ten dział przypadłby Ci w udziale... nie ma lekko... Ale dopisać tez coś byś mógł :P
Pozdr.
Pikom
czarny_kruk

Pikom, trzeba by zastanowic sie tez jak postepowac z "prezentacjami" diod. W obecnym stanie i opisie dzialu "diody led" np. watek z zapowiedzia "Cree XP-G" znalazlby sie w nowym dziale. Datasheet w dziale "diody led". Moze takie rozgraniczenie mialoby nawet sens. Nie wiem, glosno mysle nad propozycja dzialu po prostu.
Chetnie bede dodawal newsy, nie ma problemu, jestem dosc na biezaco. :)

Edit: Wypadaloby dosc jasno sprecyzowac co w tym dziale ma sens a co nie. Czy np. news o pojawieniu sie nowej przetwornicy, optyki jest ok. Czy maja sie tam pojawiac newsy o nowych modelach latarek - wg mnie to np. juz dyskusyjna sprawa.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 gru 2009, 21:33 przez czarny_kruk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Newsy to dobry pomysł. Oczywiście, od rozsądku i oceny sytuacji zależy gdzie dany wątek umieścić. Ale spokojnie, mimo, że rozgraniczanie "ścisłe" jest jednak zbyt skomplikowane dla wielu osób, są u nas moderatorzy którzy mnogą przenosić posty i wątki z jednego działu do drugiego w razie potrzeby :)

Dziękuję za pomysł i za deklarację, jestem przekonany że nowy dział powstanie, chciałbym jednak posłuchać opinii większej grupy osób.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

jestem ZA :mrgreen:
A może Kruk chciał by moderować? :razz:
czarny_kruk

Calineczka, jakiegos super parcia na moda nie mam, ale bardzo lubie to forum, wiec.. czemu nie. :razz:

"Biezace informacje i nowosci rynkowe dotyczace oswietlenia", pasowaloby?
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Hmm, pomysł fajny i potrzebny, tylko żeby wiadomości techniczne nie utonęły w zalewie marketingu (nowa latarka, nowa obniżka, promocja itp.).
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

niezbędne byłoby przenoszenie "newsów" do właściwych działów, news jest newsem krótko- potem często jest czymś normalnym
czarny_kruk

pawelsz, trafne spostrzezenie co do waznosci.
Sadze, ze najprostszym i najbardziej czytelnym pomyslem byloby zrobienie dwoch belek w tym dziale, tak jek teraz mamy w kazdym dzialek "wazne tematy" i "tematy".
Jedna moglaby byc "newsy", druga np. "archwium newsow", gdzie bylyby wiadomosci starsze niz np. 30 dni i te juz nieaktualne (np. informacja o 1 dniowej wyprzedazy kazdy jetbeam za 1zl;).
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

czarny_kruk pisze:pawelsz, [ciach] (np. informacja o 1 dniowej wyprzedazy kazdy jetbeam za 1zl;).
Takie info to chyba by się bardziej nadawało do działu "Dobra cena".

Jeżeli można, to ja chciałbym również zabrać głos w tej sprawie. Na jednym z forów, w którym uczestniczę jest taki moim zdaniem fajny dział "news" do którego bot wrzuca informacje z RSS'ów z różnych stron. Nie wiem jak wygląda to od strony programistycznej - nie znam się na tym, ale jest to wygodne, bo nie trzeba na rozpoczęcie dnia przelatywać X stron w poszukiwaniach - patrzę co nowego i ewentualnie zaglądam.

Co do samych newsów to uważam, że powinny być to raczej tylko krótkie informacje razem z linkami do źródła i bez możliwości komentarza. Dyskusje na temat newsów powinny zostać w kafejce.
clorox
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Ja widziałbym w takim dziale informacje o nowinkach technicznych przede wszystkim. Czyli właśnie nowy typ emitera o wydajności 999lm/W, rewelacyjna przetwornica 99,9% sprawności i inne ciekawostki w tym stylu.
Aktualne promocje cenowe na stronach producentów optyki, elektroniki, emiterów LED również byłyby przydatne. Ot, na przykład Cutter ma aktualnie obniżkę 30% na MC-E + wysyłka gratis przy zamówieniach powyżej 100 dolców.
Promocje latarek również, ale może bardziej jako obniżki i okazje w zagranicznych sklepach internetowych. Polscy dystrybutorzy mają już swoje, dedykowane miejsce do tego celu.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

czarny_kruk pisze:pawelsz, trafne spostrzezenie co do waznosci.
Sadze, ze najprostszym i najbardziej czytelnym pomyslem byloby zrobienie dwoch belek w tym dziale, tak jek teraz mamy w kazdym dzialek "wazne tematy" i "tematy".
Jedna moglaby byc "newsy", druga np. "archwium newsow", gdzie bylyby wiadomosci starsze niz np. 30 dni i te juz nieaktualne (np. informacja o 1 dniowej wyprzedazy kazdy jetbeam za 1zl;).
"Ważne tematy" to standardowa część każdego działu - tu lądują ogłoszenia i posty przyklejone. Nie da się tak prosto zrobić by były tam umieszczane posty na jakiś czas a potem spadały do zwykłej części. Co najwyżej można zrobić osobny mały dział "Archiwum Newsów" gdzie moderatorzy przenosiliby wątki ręcznie.
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ