backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB
Hej! Calineczka!
SKU 7882 ma całe mnóstwo trybów. Na pewno to jest PWM. Jest tu procek, który tym steruje i najprawdopodobniej kluczuje za pomocą tranzystorka Q4. Jak widzę nie wylutowałeś tych elementów. Jak zablokowałeś tryby? Zwarłeś pady tranzystora, czy zrobiłeś to jeszcze inaczej?
SKU 7882 ma całe mnóstwo trybów. Na pewno to jest PWM. Jest tu procek, który tym steruje i najprawdopodobniej kluczuje za pomocą tranzystorka Q4. Jak widzę nie wylutowałeś tych elementów. Jak zablokowałeś tryby? Zwarłeś pady tranzystora, czy zrobiłeś to jeszcze inaczej?
Dubito ergo sum!
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Już mam swojego backupa (baaardzo podobny do Calineczkowego!)!
Dzięki!
[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 7:18 pm ]
W takim pudełku jest dużo miejsca! Zastanawiam się, czy nie dołożyć drugiego pstryczka i ... najmocniejszej, jaką znajdę diody, która pracuje bez dodatkowego radiatora! Co by i światełkowo było!
Dzięki!
[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 7:18 pm ]
W takim pudełku jest dużo miejsca! Zastanawiam się, czy nie dołożyć drugiego pstryczka i ... najmocniejszej, jaką znajdę diody, która pracuje bez dodatkowego radiatora! Co by i światełkowo było!
Dubito ergo sum!
Czy stabilizacja napiecia 5V wystarczy? Ograniczenie prądu niepotrzebne? porty usb maja max prąd 500mA, nie będzie problemu ze zbyt dużym prądem?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 lis 2009, 23:32 przez rrobsonm, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba myślisz w odwrotną stronę, przetwornica musi mieć stabilizację napięcia 5V, ograniczenie prądu, choć pożądane, konieczne nie jest, gdyz urządzenia zasilane z USB już powinny być tak skonstruowane, aby nie przeciążać portów.rrobsonm pisze:Czy stabilizacja prądu 5V wystarczy? Ograniczenie prądu niepotrzebne? porty usb maja max prąd 500mA, nie będzie problemu ze zbyt dużym prądem?
Najprostszą konstrukcją jest popularna Lambda, bo jest to właśnie przetwornica step-up ze stabilizacją napięcia wyjściowego 5V i pośrednio realizowanym ograniczeniem prądu wyjściowego. Co ciekawe jako źródło napięcia można użyć 1xAA, 2xAA lub 1xLiIon czy CR123.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
tfu tfu tfu, miało być napięcia, juz edytuje
"Powinny", a jak to wygląda w rzeczywistości?
edit
Ktore rozwiązanie lepsze:
-Metoda Calineczki ze sterownikiem z dx i jeden akus
-2*18650 i do tego stabilizator napięcia od edima?
Za metodą Calineczki przemawia łatwość znalezienia na to fajnego opakowania. Za tą drugą metodą chyba jednak wyższa sprawność. Dałoby rade pomieścić się w takim opakowaniu z 2 ogniwami i stabilizatorem? a może widzieliście gdzieś większe opakowania na np 3*18650?
Miałbym taką prośbę: Czy posiadacze takich i podobnych konstrukcji mogliby napisać mniej więcej ile na roznych konstrukcjach backupu działają im nawigacje, mp3, telefony i wszystko co tym innego ładują. Telefony to akurat dość łatwo określić bo pojemność baterii ich jest znana, ale z mp3 lub nawigacją mam problem.
Kod: Zaznacz cały
gdyz urządzenia zasilane z USB już powinny być tak skonstruowane, aby nie przeciążać portów.
edit
Ktore rozwiązanie lepsze:
-Metoda Calineczki ze sterownikiem z dx i jeden akus
-2*18650 i do tego stabilizator napięcia od edima?
Za metodą Calineczki przemawia łatwość znalezienia na to fajnego opakowania. Za tą drugą metodą chyba jednak wyższa sprawność. Dałoby rade pomieścić się w takim opakowaniu z 2 ogniwami i stabilizatorem? a może widzieliście gdzieś większe opakowania na np 3*18650?
Miałbym taką prośbę: Czy posiadacze takich i podobnych konstrukcji mogliby napisać mniej więcej ile na roznych konstrukcjach backupu działają im nawigacje, mp3, telefony i wszystko co tym innego ładują. Telefony to akurat dość łatwo określić bo pojemność baterii ich jest znana, ale z mp3 lub nawigacją mam problem.
Calineczka też użył przetwornicy, tyle, że metoda jest prostsza, bo wykorzystuje gotowy układ.
Napisałem, że powinny, bo producent musi przewidzieć, korzystanie z portów np: laptopa i przygotować się na taki wypadek. Zresztą cały sens stosowania ładowania przez złącze USB, opiera się na współpracy z komputerem.
Ponadto, oba rozwiązania posiadają zintegrowane zabezpieczenia prądowe, więc do uszkodzenia back-up'a nie dojdzie.
Jedynym problemem, jest wysysanie akusa do granic możliwości
Swoją drogą to Lambda w każdej latarce pracuje w zakresie ograniczenia prądu przy przeciążeniu.
Pozdrawiam
Napisałem, że powinny, bo producent musi przewidzieć, korzystanie z portów np: laptopa i przygotować się na taki wypadek. Zresztą cały sens stosowania ładowania przez złącze USB, opiera się na współpracy z komputerem.
Ponadto, oba rozwiązania posiadają zintegrowane zabezpieczenia prądowe, więc do uszkodzenia back-up'a nie dojdzie.
Jedynym problemem, jest wysysanie akusa do granic możliwości
Swoją drogą to Lambda w każdej latarce pracuje w zakresie ograniczenia prądu przy przeciążeniu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Oczywiście można zastosować li-jony z zabezpieczeniem, albo wbudować zabezpieczenie. Ja zaplanowałem sobie dodatkowo https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26114 , ale Chińczyki coś wysyłają, wysyłają i wysłać nie mogąPyra pisze:Jedynym problemem, jest wysysanie akusa do granic możliwości
Dubito ergo sum!
- Calineczka
- Kontakt:
rrobsonm, postaram sie obadac jak wygladaja czasy pracy z moim larkiem 35.5. Dla mnie wazna jest niewielka budowa back-upa, miesci mi sie to to w jednym etui z Larkiem, latwo zmienia sie jeden akkus. 3x18650 to juz locha.
Miodosław, tez zamierzalem wlasnie toto wstawic do kolejnych...i tak zamierzam, juz chyba miesiacami...np. dla Pikoma
Miodosław, tez zamierzalem wlasnie toto wstawic do kolejnych...i tak zamierzam, juz chyba miesiacami...np. dla Pikoma
wysysanie akusa jest dla mnie małym minusem. Jak na razie posiadam same protected i nie wygląda nic na to aby miało się coś w tym względzie zmienić. Chyba jednak zdecyduje się na wersje ze sterownikiem z dx taka jak ma Calineczka, opakowanie można kupić pasujące i zgrabne a obudowy wszelkiego rodzaju są dla mnie zawsze problemem.
edit
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego backupu w wersji Calineczki, czy podpięcie zasilania bez obciążenia jest groźne dla tego układu? Nie za bardzo wiem jak to tam wszystko jest podłączone, tak samo jakby sterować tym układem oryginalnie diodę tylko ten kondensator zwarty jest z minusem? Napięcie na wyjściu 5V jest po między takimi dwoma niewykorzystanymi dziurami na pcb - tak jak podpinają na DX diodę?
edit
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego backupu w wersji Calineczki, czy podpięcie zasilania bez obciążenia jest groźne dla tego układu? Nie za bardzo wiem jak to tam wszystko jest podłączone, tak samo jakby sterować tym układem oryginalnie diodę tylko ten kondensator zwarty jest z minusem? Napięcie na wyjściu 5V jest po między takimi dwoma niewykorzystanymi dziurami na pcb - tak jak podpinają na DX diodę?
- Calineczka
- Kontakt:
nie jestrrobsonm pisze:czy podpięcie zasilania bez obciążenia jest groźne dla tego układu?
nie mam po reką 7882 w tej chwili ale o ile dobrze pamietam to podłaczasz + na USB do tego kondensatora oznaczonego `100 6V na zdjęciu prawy górny róg sterownika, po tej stronie gdzie jest pasek namalowany, minus do gniazda USB podłączasz do minusa sterownika lub przeciwległego końca tego kondensatora. Potencjometrem ustawiasz napięcie.
Mam ten backup na sku7882
Czy u was też występuje duża różnica napięć podczas pracy i spoczynku? Ustawiłem układ tak że przy zasilaniu 4,1V daje 5,25V pod obciążeniem 500mA. Gdy obciążenie jest mniejsze napięcie na wyjściu też jest mniejsze.
Gdy dam ogniwko na którym jest 3,3V to praktycznie bez obciążenia(1 dioda 5mm + rezystor) mam 4,35V na wyjściu. Gdy dodam obciążenie 500mA to skacze do 4,75V.
Czy jest na to jakaś rada? Norma atx przewiduje napięcia 4,75-5,25V
Czy u was też występuje duża różnica napięć podczas pracy i spoczynku? Ustawiłem układ tak że przy zasilaniu 4,1V daje 5,25V pod obciążeniem 500mA. Gdy obciążenie jest mniejsze napięcie na wyjściu też jest mniejsze.
Gdy dam ogniwko na którym jest 3,3V to praktycznie bez obciążenia(1 dioda 5mm + rezystor) mam 4,35V na wyjściu. Gdy dodam obciążenie 500mA to skacze do 4,75V.
Czy jest na to jakaś rada? Norma atx przewiduje napięcia 4,75-5,25V