Baza wiedzy dla przyszłych pokoleń

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
micho1984

Baza wiedzy dla przyszłych pokoleń

Post autor: micho1984 »

Niedawno z kumplami z Polibudy podjęliśmy próbę stworzenia bazy wiedzy z elektryki od automatyki, elektroniki, po technikę świetlną i telekomunikację (projekciki, opracowanka itp...) w trochę innej formie niż forum.
Dostaliśmy trochę kaski w unii (twardogłowym spodobał się nasz pomysł) i chcemy coś zostawić dla przyszłych pokoleń :grin:

Chętnych do prezentacji swoich pomysłów i chęci pomocy następcom gorąco zapraszam :grin:

http://www.elektroonline.pl/baza_wiedzy

P.S. Ponieważ cały czas walczymy z pHP i ją programujemy z chęcią wysłucham wszystkie uwagi.
Pozdrawiam
Prosta ścieżka do rozwoju w branży
www.elektroonline.pl
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Na pierwszy rzut oka strona mocno nieczytelna. Nie prościej było skorzystać z gotowego silnika wiki? Sam pomysł ciekawy, ale prezentacja jak dla mnie nie do końca przemyślana.
micho1984

Co masz na myśli mówiąc nieczytelna?
Cały czas jest że tak powiem w produkcji masz jakieś sugestie?
www.elektroonline.pl
allonitium

Post autor: allonitium »

Zgadzam się ze świetlikiem - układ strony jest taki mało przejrzysty - pełno maleńkich okienek i to jeszcze rozwijalnych - trochę jak w jakimś portalu... Po rozwinięciu tego co się wybierze - znowu jakieś małe okienka, które tak na prawdę rozpraszają (bo skoro coś wybrałem tzn. że to chcę czytać - po co mi znowu zaśmieca ekran pozostała część wortalu, która mnie aktualnie nie interesuje?). Artykuły zajmują tylko 2/3 szerokości ekranu (przynajmniej obecnie u mnie przy 1024x768), bo z prawej znowu jakieś submenu w okienkach - po co skoro do góry jest menu? Tylko nie idźcie w stronę jakichś wysuwanych skryptami okienek - to już irytuje strasznie...
Problem w tym, że ciężko coś zlokalizować, bo wszystko jest pomieszane - tu forum i grupy a zaraz obok jakieś nowe produkty - taki troche "groch z kapustą" :wink: Ale na pewno po jakimś czasie idzie się przyzwyczaić - jak już się wie co i gdzie jest zlokalizowane.
Zaletą gotowych szablonów wiki jest to, że praktycznie każdy je zna - więc nie musi się uczyć layoutu od nowa - a to bardzo zachęca do zapoznania się ze stroną.
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

allonitium, już wszystko napisał. Generalna uwaga jest taka, że ludzie się przyzwyczajają do pewnych rozwiązań / układów strony / treści / nawigacji i jest im łatwiej korzystać z czegoś, co już poznali. Tworzenie nowego, odmiennego rozwiązania ma sens jedynie, gdy tworzymy coś wyjątkowego i niepowtarzalnego (i jednocześnie baaaardzo atrakcyjnego). W innym przypadku lepiej użyć znanego gotowego interfejsu i mieć więcej czasu na wypełnianie strony treścią.
micho1984

Panowie dziękuję za uwagę jednak będę bronił swojej koncepcji. Wam jak starym forumowym wyjadaczom intucyjne jest poruszanie się po php by przemo.
Jednak moim zdaniem bez obrazy i urazy to już stary silnik i nie wróżę mu przyszłości.
W elektroonline staram się połączyć kilka elementów wiedza+ludzie (specjaliści) + biznes(produkty, firmy, oferty pracy).
Macie zupełną rację, że każdy nowy portal wymaga przezwyczajenia się do layoutu, jednak spotykam się z masą pozytywnych opinii jak również krytycznych. Niestety nie da się wszystkich zadowolić. Dla każdego coś miłego. Tym nie mniej dziękuję za opinię i oczywiście zachęcam do odwiedzin;)
www.elektroonline.pl
allonitium

micho1984 to nie tak, że ja siedzę tylko na forum i oceniam patrząc przez jego pryzmat. O ile nie zajmuję się tylko stronami to jednak mam wiele wspólnego z branżą... Każdy ma jednak swoje przyzwyczajenia, rozwiązania które lubi i które nie. Opinie są czysto subiektywne i nigdy nie wiadomo co tak na prawdę przypadnie do gustu użytkownikom. Ja jednak projektując jakieś GUI staram się zawsze brać pod uwagę ergonomię i usability... A z punktu widzenia użytkownika, który już kliknął interesujący go temat to chce go raczej przeczytać a nie skakać z niego na forum albo jeszcze w inne miejsce. Jak będzie koniecznie chciał - skorzysta z menu.
A może warto zrobić małą sondę w postaci ankiety wśród użytkowników?
Albo zrobić ze 2 style do wyboru?
micho1984

Dobre rozwiązanie;) pomyślimy - dzięki za radę.
Rozumiem, że po prostu będąc w bazie wiedzy, lub czytając artykuły nie chciałbyś widzieć prawego łamu z forum itd?
www.elektroonline.pl
allonitium

Dokładnie tak. Jeśli artykuł zajmuje większą część ekranu to oznacza mniej przewijania, mniej paginacji. Paginacja była wymyślona w erze strasznie wolnych modemów analogowych... wtedy pozwalała zaoszczędzić cenne bajty/impulsy. Obecnie to jeśli nie trzeba - po co łamać artykuł na 3 strony skoro można go pokazać na 1 ekranie? A dodatkowe pare-parenaście kilo tekstu już nie robi różnicy jeśli chodzi o czas wczytywania.
GrzegorzWieczor

Post autor: GrzegorzWieczor »

Ładna grafika - ciekawa alternatywa. Zobaczymy jak będziecie wygłądali za np rok. Mam nadzieję że dużo ludzi się zarejestruje. Powodzenia

[ Komentarz dodany przez: Pyra: Nie Gru 06, 2009 9:24 pm ]
Proszę zapoznać się z tym:
http://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f=3
ODPOWIEDZ