Ultrafire WF-801 z dziwnym driverkiem

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Ultrafire WF-801 z dziwnym driverkiem

Post autor: Calineczka »

Witam;-)
Pisze na świeżo po wsadzeniu do tej latareczki dziwnego driverka.Driverek powstał na skutek badań, testów driverka konstruowanego przez Df.Do napisania posta skłoniło mnie.....pomiar prądu.
W tej chwili mam tam wsadzonego Seoulka. Jako driver pracuje znany z DX czy kai driverek na bazie AMC7135 z trybami.Tylko że zamast oryginalnego procka wstawiłem strasznego pająka(strach pokazywać) na Attiny13, dorzuciłem większy kondensatorek, rezystorek...Sprawdziłem na stole-działa.Wrzuciłem w latarkę, też działa, wow, ale sukces :mrgreen:
stwierdzłem, że pomierze sobie prądy....no to łąpię za miernik(Fluke179), ustawiam tryb minimalny, zasilanie ze średnio naładowanego 18650, patrzę na miernik a tu....około...3mA!Nie no bardzo miły prądzik;-)
jako że mam Novataca 85P od niedawna :mrgreen: odpaliłem obie na LOW-wydaje mi się na oko, że diodki świeca bardzo porównywalnie, a że reflektory mają inne-Novatac ma ciemniejszy spot a jaśniejszy spill, Ultrafire odwrotnie.

Jak zadeklarujecie mocne nerwy to rozbebesze latareczkę, zrobię zdjęcia tego pająka....
Póki co chyba wybiorę się z aparatem do piwnicy porobić fotki promieni beamshotów :mrgreen:

no to po wizycie w piwnicy.
Ciezko sie robi zdjecia w ciemnosciach bez statywu, sorki za jakosc-musial bym popracowac nad nimi dluzej, teraz nie mam na to czasu by bawic sie w studio fotograficzne.A moze jakis osobny temat zalozymy-robienie zdjec beamshotom?Latarkom?jak, czym, etc...

fotki, Novatac zawsze po lewej. Szkoda ze aparat tak nie oddaje rzeczywistosci...poza tym nie wiem czy to kwestia reflektora ale ten moj Seoul z Dealextreme swiecil bardziej niebiesko w obiektywie

LOW

Obrazek

HIGH

Obrazek

inne ujęcia, z przodu, na stole...itp
LOW od przodu

Obrazek

LOW od przodu ciemniejsza ekspozycja

Obrazek

LOW na stole(brzmi dyskusyjnie ;-) )

Obrazek

machnąłem zdjęcia potworka, widać pod spodem ukrytego Atmelka, jest połozony do góry nogami bo pinout miał inny niz PIC16Fcostam, musialem cienkimi drucikami polaczyc by pasowalo.
Oto paskuda:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

no ładnie wygląda- bardzo zachęcające parametry :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...jeden driverek juz spakowany, pojedzie dzisiaj do Bociana, drugi dzisiaj powinienem zmajstrowac i wysle Pawelsz.
bede prosil o wasze opinie jak dostaniecie i sobie nimi poswiecicie.machne tu jakiegos manuala po konsultacjach z Df, na szybko informacje:
-zasilanie takie jak dla AMC7135 czyli max 6V(jedno ogniwko li-ion idealnie)
-max prad zalezy od ilosci AMC7135 na pokladzie, tutaj 3szt czyli kolo 1A
-tryby:
3 grupy:
-3 tryby ciagle
-tryby specjalne
-setup

przelaczanie miedzy trybami to klikniecie
przelaczanie miedzy grupami to dwa klikniecia
setup-trzy klikniecia

w setupie regulujemy kolejno jasnosc dla kazdego z trybow ciaglych, potem wybieramy pamiec ostatniego trybu on/off, potem autopoweroff latarki po 30 minutach on/off

Zeby wejsc do setupu wlaczamy latarke, oczywiscie, potem klikamy 3 razy, latarka najpierw zaczne migac _jasno_ciemno_ kilka razy i potem zgasnie.Jak zgasnie musimy szybko wylaczyc i wlaczyc ponownie latarke...i jetsesmy w setupie.Latarka zaczyna zmieniac jasnosc w gore i w dol, w 9ciu poziomach, poziomy skrajne sygnalizuje krotkim blyskiem zeby latwo bylo rozpoznac.Zatwierdzenie jasnosci dla trybu to klikniecie, automatycznie dana wartosc jest przypisywana do pierwszego trybu...znowu jasnosc sie zmienia...znowu klikniecie-druga wartosc jasnosci dopisana do drugiego trybu...tak samo z trzecim...nastepnie latarka miga jasno_ciemno , gdzie jasno oznacza TAK a ciemno-NIE, wiec ...zaczyna migac najpierw "pyta" czy ma pamietac ostatnio uzyty tryb, klikamy na tak lub nie, potem znowu jasno_ciemno na przemian dopoki nie klikniemy w jasne lub ciemne...tym razem auto power off.I to koniec setupu.

Brzmi moze zamotanie, troche nie mam czasu teraz pisac ladnie, ale wystarczy przeklikac pare razy i robi sie to naprawde jasne;-)
beda obrazki, bedzie moze latwiej zrozumiec....w kazdym badz razie wg. mnie tak porobione grupy to duzy komfort uzytkowania.

Jak widzicie kolejnosc trybow specjalnych?
teraz nie ustawialismy tego jakos specjalnie, wydaje mi sie, ze docelowo pierwszym specjalnym powinien byc HIGH sos, potem LOW SOS, potem juz dowolnie...

Jak ktos bardzo chce taki zaprogramowany mikrokontroler to niech mi marudzi ;-).Nie mam teraz czasu na tworzenie płytek...zresztą cały czas trwają prace nad wersja finalną :mrgreen: Zamiast AMC mozna podlaczyc tranzystorek bipolarny lub mosfeta, calosc to np:
-Attiny13V
-100uF/6V
-mosfecik
-rezystorek 2k-47k do gaszenia ew. napięć po wyłączeniu
-diodka shottkyego lub zwykła krzemowa

machne schemacik pozniej dla jasnosci...jak bedzie potrzeba.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 lut 2008, 12:41 przez Calineczka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Obrazki ilustrujące wejscie do setupu, wybor tak-nie i poziomy jasnosci

wejscie do setupu:

Po dojściu do trybu konfiguracji latarka przez 3 sek. będzie migać naprzemian jasnym i ciemnym światłem. Kliknięcie w tym czasie spowoduje pominięcie konfiguracji i przejście do pierwszego "normalnego" trybu.
Po tym czasie przez 2 kolejne sekundy latarka nie będzie świecić. Kliknięcie w tym czasie spowoduje wejście do menu konfiguracji.
Jeżeli przez ten czas nie została wybrana żadna opcja (nie kliknięto) latarka samoczynnie przejdzie do trybu pierwszego.

Zasadę działania zabezpieczenia przed przypadkowym wejściem do konfiguracji ilustruje poniższy diagram.

Obrazek

zmiany jasnosci z zaznaczonym mrugnieciem w skrajnych pozycjach

Użytkownik ma wpływ na jasność wszystkich trzech trybów ciągłych w zakresie od 100% do 1% (9 poziomów jasności)
Odbywa się to w następujący sposób:

* jasność latarki zmienia się stopniowo od najsłabszego na najjaśniejszego
* po dojściu do maksynalnej jasności zatrzymuje się na ok. 1 sek i sygnalizuje pojedyńczym krótkim mignięciem
* jasność latarki zmienia się stopniowo od najjaśniejszego spowrotem do najciemniejszego
* po dojściu do minimum jasności zatrzymuje się na ok. 1 sek i sygnalizuje pojedyńczym krótkim mignięciem
* cykl ten powtarza się do czasu podjęcia decyzji przez użytkownika
o akceptacja bieżącej jasności i przejście do kolejnych ustawień odbywa się poprzez krótkie "kliknięcie"
o anulowanie i wyjście konfiguracji możliwe jest poprzez wyłączenie latarki (>1s)

Zatrzymanie się i krótkie mignięcie w skrajnych ustawieniach jasności znakomicie ułatwia dokładny wybór skrajnych opcji.

Obrazek

wybor tak/nie w setupie

Użytkownik ma także możliwość włączenia lub wyłączenia opcji zapamiętywania ostatnio używanego trybu pracy.
Gdy opcja ta jest wyłączona, każdorazowe uruchomienie latarki spowoduje jej start zawsze w trybie pierwszym.
Natomiast, gdy opcja ta zostanie włączona, latarka po starcie automatycznie ustawi się w ostatnio używanym trybie.
Ostatnio używany tryb pracy, to taki, w którym latarka pracowała bez przerwy przez co najmniej 10 sekund.
Dzięki temu przeskakiwanie po opcjach lub przypadkowe przełšczenie trybu pracy na mniej niż 10 sekund nie spowoduje przypadkowej zmiany i nadpisania przyjętych wcze�niej ustawień.
Wbrew pozorom jest to bardzo wygodne.

Obrazek

Wybór danej opcji (jej włączenie lub wyłączenie) odbywa się poprzez krótkie przyciśnięcie w chwili występowania jednego z dwóch zmieniających się cyklicznie co 1s stanów.
Stan "wyłączony" sygnalizowany jest światłem o niskiej jasności, a "włączony" o wysokiej.

Dokonanie wyboru danej wartości konfiguracyjnej (czy to jasności, czy wł/wył. opcji) powoduje przejście do kolejnego parametru z listy.
Po dojściu do końca lub wyłączeniu latarki w trakcie wybrane ustawienia zostają zapisane do pamięci nieulotnej mikrokontrolera, a latarka wychodzi z trybu konfiguracji i przechodzi do trybu pierwszego.

Pamięć ustawień - sterownik zapamiętuje w pamięci nieulotnej wszystkie ustawienia użytkownika (konfiguracja, tryby pracy, opcje).
Wyłączenie latarki, ani wyjęcie baterii nie powoduje ich utraty.
Zmiana i zapamiętywanie wartości ustawień mogą odbywać się wieloktronie.

Automatyczne wyłącznie latarki jest konfigurowalną opcją wyłączającą dowolny tryb ciągły (1-3) po upłynięciu założonego czasu - obecnie 30 minut.
Funkcjonalność ta zabezpiecza baterię przed rozładowaniem przy pozostawieniu włączonej latarki.
Na 2 minuty przed upłynięciem czasu wyłączenia latarka sygnalizuje zbliżający się tryb wyłączenia pojedynczym krótkim gaśnięcien powtarzanym co 2 sek.
Krótkie kliknięcie w tym stanie powoduje wyzerowanie licznika czasu i pozostanie latarki w bieżącym trybie pracy.
Upłynięcie czasu automatycznego wyłączenia przełącza latarkę w tryb beacon - czyli krótkie pojedyncze błyski co 5 sekund.
Tryb ten charakteryzuje się bardzo niskim poborem prądu, a jednocześnie umożliwia lokalizację latarki w ciemności.
Pojedyńcze krótkie kliknięcie lub wyłączenie latarki powoduje przywrócenie ostatniego trybu przed wejściem w tryb uśpienia.

Opcja automatycznego wyłšczenia nie działa dla trybów sekwencyjnych, które z założenia służą celom ostrzegawczym i nie powinny być samoistnie wyłączane.

obrazki i tekst kursywą made by Df :wink:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Panowie, co taka cisza, żadnych przemyśleń, pytań...słów krytyki, wniosków...nic?
Aż mi głupio....
Właśnie złozyłem driverek dla testów dla Pawelsz, obiecałem Pawle, przepraszam że tyle czekałeś....jeszcze ciepły, juz w pudełeczku, postaram się jutro posłać.
Na bazie standardowego driverka z Kai czy DX, tak samo się podłącza...

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję że to pudełeczko zapewni mu bezpieczna podróż i ze zmieści się w latarce którą mu przeznaczyłeś.... :wink:
Awatar użytkownika
pawelsz

eh- już przebieram nogami :)
idzie do mnie ref smo do alfy- pewnie tam trafi teraz- najprościej na testy- nie trzeba rozbierać latarki żadnej ino ref, i chyba dioda Edisona- ale to jeszcze do rozważenia- a jak zadziała, to pewnie pójdzie do customowej CRki by Mar3 wtedy będzie miód :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ufff przebrnąłem w końcu przez ten gąszcz konfiguracyjny. Trochę zagmatwane się wydaje ale daje duże możliwości i super :mrgreen: Jak to dostanę w łapki to napiszę jak to moim zdaniem się sprawuje w praktyce. A opcja autmatycznego off bardzo ciekawa (ktoś mi ostatnio pisał że mało rąk nie poparzył bo zostawił włączoną Bocialarkę w kieszeni). Ja tu widzę kawał dobrej roboty teamu Flagiusz&Calineczka. W sumie na Mosfecie możnaby jeszcze pewnie sporo zminiaturyzować driver (zapewne również mniejsze straty). Szkoda że mam tyle nauki mało czasu na próby i modyfikacje. Arek jak dostaniesz ode mnie to body (już przygotowałem do wysyłki, jutro wyjdzie) zbudowane pod driver to musisz obowiązkowo zrobić na tym driverku :wink:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 lut 2008, 21:16 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

eeee a może zapodać lambdę do zmodowania ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Bocian, uwierz mi ze obsluga jest wrecz intuicyjna.Te grupy to swietny pomysl Df i tak naprawde to mnie zadne laury sie nie naleza.
Docelowo driverek becie maly, chocby dlatego ze zamiast AMC7135 bedzie maly mosfecik...zalezy na czym skonczymy prace...czy bedzie kontrola pradu czy tez nie...
Zamowilem w Atmelu attiny w okrutnie malutkiej obudowie...tak sobie mysle, ze na jednej plytce moge zmiescic MAx1797(lambda) z attiny....byl by uniwerslany driverek, bo jak pawelsz donosi lambda trawi zasilanie z li-ion.Zloze lambde na szybciora to potestuje ta konfiguracje...
Stety i niestety :mrgreen: obaj mamy dzieciaki ktore wymagaja sporo czasu....wiec wszystko się ślimaczy...sam slysales HAnie przez telefon :razz:
A nie bede lutowal z dzieckiem na kolanach...jeszcze sie syfów cywilizacji nawdycha :mrgreen:
Obu Panom poslalem driverki z predefiniowanymi jakos trybami ciaglymi, bo mogli byscie sie zdziwic...wlaczacie, klikacie a tu ciagle tak samo swieci...domyslny plik wsadowy do procka ma wszystkie tryby ciagle na tyt samym poziomie.
Powiem Wam, ze mam w domku tez Novataca EDC 85P....i moim skromnym zdaniem sposob konfiguracji/trybow wymyslony przez Df jest duzo altwiejszy, bardziej intuicyjny...ale to moje osobiste zdanie. :mrgreen:

oo, jak pisalem to Pawelsz skrobnal o lambdzie...jak widzisz Pawle-mysle o scaleniu ;D...a Df juz nawet zrobil plyteczki...;-)
Awatar użytkownika
pawelsz

hehe- bo to zacny i ceniony driverek jest, ino niekoniecznie będzie oszczędny przy trybach super low i tych z lion :)
Ale mawiają, że trzyma okrutnie prądy rózne aż do zgonu akusa ;P
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Powiem tak Pawle, na szybko to ja juz mam pomysl ;-)
Attiny ma przetwornik analogowo-cyfrowy, tzn. ze moze sobie mierzyc napiecie;-)Mozna zrobic tak, ze bedzie monitowal po wlaczeniu obecnosc napiecia na wejsciu driverka, a raczej jego wielkosc...i jak stwierdzi ze jest powyzej 3V (lub innego zalozonego) to sobie odlaczy step-upa i bedzie ciagnal bezposrednio z akkuska ;-) Po co tracic cenne waty...;-)
Awatar użytkownika
pawelsz

ano może i tak- no jak uważasz, driver z REXa jest fajny, ale jak dziaął- to nie wiem
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Projekcik bardzo ciekawy tylko mnie przeraziły te tryby a tak dokładnie cały ten setup, ale pomysłowe to bo każdy moze sobie dostosować do własnych potrzeb, strob mozna sobie programować czy LOW czy Hi, a jak włąsnie na AMC7135 odbywa się sterowanie prądem, poprzez % wartość napiecia sterującego w stosunku do napiecia zasilania?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Tryby specjalne sa tutaj niekonfigurowalne, w setupie jedynie jasnosc trybow ciaglych ustawiasz.
Zmiane jasnosci uzyskuje sie przez zmiane wspolczynnika wypelnienia impulsow sterujacych AMC7135, tzw. PWM-, z ang. Pulse Width Modulation. Amc nie jest zasilany ciagle tylko dluzszymi badz krotszymi impulsami, oko tego nie zobaczy a skutekjest taki ze dioda dostaje w jednostce czasu mniej pradu niz przy sterowaniu ciaglym....swieci slabiej...
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Czyli jakby nie patrzeć to wartością średnią z okresu( czas impulsu do czasu impulsu + przerwy) i jest % wypełnienia, dzięki za wyjaśniajacą odpowiedź
ODPOWIEDZ