Żeby mniej straszyło, to przestaw sobie przelicznik walut na Euro, kwoty będą jeszcze niższe
, ale i tak w efekcie zapłacisz tyle ile zapłacisz. Dlatego warto sprawdzić ile faktycznie zniknie nam z konta za zakupy
Dlatego zwróciłem uwagę na Commission Setting - przy wczorajszym zakupie i przeliczniku PayPala
dziśwychodzi mi doliczenie jeszcze 0,4% do przelicznika googla. Chyba trzeba będzie wybierać opcję obciążania karty walutą sprzedawcy, zgodnie z
tym wątkiem forum można parę złociszy zaoszczędzić... Cytując:
"PayPal likes to earn money every time they make currency conversion. For example, on the conversion EUR to USD they take 2,5% fee. There are currencies such as Singapore currency with a 10% fee."
10% za singapurską walutę to już ździerstwo, ale 2,5% opłaty za przeliczenie z $ na E to może nie aż tak dużo, ale po co płacić te parę złotych więcej?
A tak na marginesie - opcja zamiany cali/uncji (i tak dalej) jest boska, wreszcie mam mm i g(ramy)
[ Dodano: Pią Lis 27, 2009 12:11 pm ]
Dodatek z cyklu "jak oszczędzać złotówki" (do poprzedniego wpisu).
Właśnie dokonałem zakupu na kwotę $25.60
Przelicznik googla na dziś to 1 USD = 2,8057 PLN (lub 1PLN=$0,3564) czyli za $25,60 powinienem zapłacić 71,83 zł wg kursu googlowskiego
Zapłata przez PayPal zdając się na przelicznik paypala: 74,08 zł (przelicznik: 0,345579$ za 1PLN).
Zapłata przy opcji obciążenia rachunku bezpośrednio w dolcach: bank obciążył mi kartę kwotą: 71,25 PLN!
Czyli albo używamy standardowej opcji PP i płacimy za to dodatkowo ok. 3,8 % dla PP (przy kwocie $25,60 i dzisiejszym kursie $ jest to dodatkowo 2,51 (kurs googla), lub nawet 2,83 (kurs bankowy - faktycznie obciążenie karty) złocisza , a przy zakupach rzędu 100 dolców, narzut PP będzie wynosić ponad 10 złotych!), albo też używamy opcji drugiej i lecimy na kursach i przelicznikach banku. Zdecydowanie wybieram to drugie, zwłaszcza przy większych kwotowo zakupach....
Ps. Jeśli ktoś chce płacić dodatkowo PP i widzieć ile faktycznie zabuli to musi ustawić w/w wtyczkę Firefoxa (pole Commission Setting) na 3.8, jeśli przeliczamy wg kursu googlowskiego i rozliczamy Visę bezpośrednio w dolcach, to ustawiamy zero, a rachunek i tak powinien być ciut mniejszy niż to co jest wyświetlane.