Solarforce L2 Cree R2-WC 5-Mode

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
freebike

Solarforce L2 Cree R2-WC 5-Mode

Post autor: freebike »

Witam,
kolejna latarka wpadła w moje łapy. Szukałem coś do kieszeni, coś na R2 i zasilanie 16340. SOLARFORCE od razu mi wpadła w oko. Wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jakość wykonania lepsza niż w większości produktów z dx. Porównałbym do Ultrafire 502B która miałem jakiś czas temu.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Jedyną wade jaką znalazłem do teraz to zalakierowane body w środku, widać że niechcący.
CDN...

Testuje latarkę od wczoraj i mogę już coś więcej o niej napisać.
Może zacznę od końca, a mianowicie latarkę można stawiać na dupce co ma swoje zalety, szczególnie kiedy zabraknie w domu prądu i światło odbite od sufitu budzi złość w sąsiadach "dlaczego on ma prąd a my nie" :D. Włącznik nie wystaje i nie trzeba latarki podpierać czymś innym. Sam włącznik to revers więc na wyłączonej nie ma możliwości chwilowego uruchomienia. Pstryka się nim pewnie. Głowicę można odkręcać kluczem chyba 24mm ale głównie chodzi o to że latarka nie toczy się. Lakierownanie jest bardzo ładne i szkoda byłoby go porysować. Szpikulec w Victorinoxie potwierdza że bez większego wysiłku mozna to zrobić.
Co dalej: jest możliwość wymiany całych modułów. Driver którego jeszcze nie wydłubałem ma średnice 17mm i jest bardzo ładnie przylotowany cyna nie przypominającej ołowiu. Podoba mi sie rozłożenie trybów w Solarforce. Hi jest bardzo mocny, Mid w sam raz kiedy nie potrzeba dużej ilości światła a Lo jest nie jest za słaby. Ogólnie jest w sam raz. Disco i SOS pomijam bo to dla mnie nieprzydatny bajer chyba że ktoś lubi bawić się w tajne służby:
wielokrotnie sprawdzony motyw za szybko jadącym autem przed nami, czyli stobo w lusterko wsteczne czy gdzies żeby kierowca widział i zjeżdza na pobocze haha ilu kolegów się nabrało i było trochę śmiechu. Nie polecam takiej zabawy bo można się nadziać na prawdziwych tajniaków albo kogos oślepić.

Wracając do trybów Hi jest bardzo mocny i wysysa liona ultrafire 1000mA w 30min, później światło blednie. Sredni tryb to cos ok 90min. Kolejność trybów to hi/mid/lo/strobe/sos Wolałbym żeby latarka zmieniała tryb na niższy zamiast przygasać i mam zamiar wpakować do niej sprawdzone SKU 6190. Dodatkowo tryby będą szły od najsłabszego i dodatkowo będzie pamięć ostatnio używanego, czego w oryginale brakuje.

Na pełnej mocy w pokoju latarka nagrzewa się do max ok 44'C na body. W środku ok 58. Tryb średni nie robi na niej wrażenia. Dosyć szybko po włączeniu temperatura pojawia się na obudowie.

Jak świeci
0,5m od sufitu tryb HI
Obrazek
to samo w Mid
Obrazek
to samo low
Obrazek
to samo w porównaniu do Romisena RC-G2 romi po prawej, L2 na prawie pełnym aku
Obrazek

Bardzo podoba mi sie kolor światła, jest biały jasny bez żadnych naleciałości, zielonego , różowego, fioletowego, kakaowego itp.

Po dłuższym używaniu stwierdzam że do większości zastosowań wystarczy średni tryb który jest mocny a wysoki to dopalacz który jak dla mnie za szybko wysysa prąd żeby go używać dłużej. Strobo jest wolniejsze i wyjątkowo mocno daje po oczach. Cena 15.10$ to okazja i L2 jest jedna z lepszych latarek jakie kupiłem na DX.
ODPOWIEDZ