Pierwszy projekt uniwersalnej lampki.

co i jak zrobiłem...
Tomeqp

Pierwszy projekt uniwersalnej lampki.

Post autor: Tomeqp »

Witam wszystkich forumowiczów serdecznie,
Jestem na tym forum nowy, więc chciałbym wszystkich przywitać, a teraz już do istoty tematu.

Szukając już nie pamiętam czego natknąłem się przypadkowo na to forum, co zainspirowało mnie do budowy własnej latarki. Latarka ta w zamiarach ma być zasilania albo z czterech akumulatorów AA 2700mAh, albo z akumulatora 6/12V znajdującego się w plecaku/kieszeni, czyli w sumie mogłąby ona służyć także do roweru. Początkowo chciałem jako obudowę wykorzystać zepsutą latarkę philipsa, w sumie w całości jest tylko obudowa - niestety plastikowa, więc odpadła. Teraz zastanawiam się nad wykonaniem obudowy z rurki miedzianej, co pozwoli na lepsze chłodzenie. I teraz pytanie: Czy "komora" diody, z soczewką powinna być otwierana? Czy mogę to zamknąć w rurze raz na zawsze? W skrócie: Zainspirowała mnie ta konstrukcja: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2229 Chcę zastosować diody Cree XR-E z soczewką Rocket Medium 13* z driverem R105. I teraz nie wiem, czy do normalnego użytku, gdy jest ciemno wystarczy jedna taka dioda? Niby na zdjęciach widziałem jak to świeci, ale nadal nie wiem, czy to wystarczające światło. Z kolei jakbym dał 3 diody to przy pełnej mocy poświeci to około 30min. I czy soczewka 13* będzie w sam raz dla takiej uniwersalnej latarki? Jak sądzicie? Prosiłbym o jakieś sugestie, ocenę pomysłu, konstruktywną krytykę. Czytałem wiele wątków na forum, ale oczywiście nie wszystkie, bo to niemożliwe. Bardzo możliwe, że przoczyłem coś ważnego. Proszę po prostu abyście wyobrazili sobie mój pomysł i ocenili, czy warto to robić.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Moim zdaniem jedna dioda XR-E będzie ok do zwykłej latarka EDC, ale już jako lampka rowerowa do lasu się nie nada. Nie chcę Cię zniechęcać, ale jeśli potrzebujesz zwykłej latarki EDC to taniej/wygodniej/szybciej/ładniej będzie ją kupić TUTAJ - do wyboru do koloru (DX to sprawdzony sklep z darmową przesyłką). Tworzenie światełka samemu od podstaw ma sens, jeśli potrzebujesz czegoś bardziej wyspecjalizowanego, czegoś dokładnie pod Twoje potrzeby. Dlatego na tym forum znakomita większość "samoróbek" to nie latarki a światełka rowerowe, ponieważ ceny gotowych, porównywalnych pod względem możliwości rozwiązań sięgają nawet 1000 euro.
Dlatego radzę - potrzebujesz latarki? Zamów z DX. Szukasz porządnej lampki rowerowej? Przejrzyj odpowiedni dział na tym forum i zainspirowany którymś z projektów wykonaj samodzielnie "spersonalizowane" oświetlenie :)
Takie jest moje zdanie :D
Tomeqp

Mówiąc szczerze, to ja nie potrzebuje latarki, bo mam ich około 18, z czego dwie działają, dwie są zepsute, a 14 nie wiem gdzie jest. Ja po prostu chcę koniecznie zrobić jakąś i mieć satysfakcję, że to ja zrobiłem. Lubię czasami zrobić coś samemu, a jak moje dzieło w dodaku świeci to och i ach! :mrgreen: Rowerem jeżdżę niewiele. Ale skoro mowa o wyspecjalizowanym oświetleniu, to może zmajstruję sobie lampę mocowaną na stelażu do plecaka. A może po zrobieniu lampki rowerowej zacznę więcej jeździć. :grin: Coś wymyślę. :wink:
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Oczywiście rozumiem Twój punkt widzenia :D W takim wypadku proponuję zacząć od jednej diody XR-E wraz z zasobnikiem na baterie AA lub AAA.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Tomeqp pisze:soczewka 13*
Coś mi się wydaje, że piszesz o ROCKET-M a on ma kąt ±13° czyli 26° (a w praktyce nawet więcej, bo podane ±13° jest do spadku jasności do 50% wartości maksymalnej).
Jeżeli to ma być optyka do latarki i ma być koniecznie kolimator to lepszy będzie ROCKET-SS ±4°. Do latarki lepszy moim zdaniem będzie jakiś reflektor (z powodu spillu którego w kolimatorze nie ma).

EDIT
Poprawione
Ostatnio zmieniony wtorek 24 lis 2009, 01:58 przez Piotrek K., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Tomeqp, Witaj ;-)
Cieszę się, że masz takie podejście do robienia własnego światełka-powodzenia ;-)
Tomeqp

Piotrek K. pisze: Coś mi się wydaje, że piszesz o ROCKET-O a on ma kąt ±13° czyli 26°
Tak, chodziło mi właśnie o Rocket-o. nie wiedziałem, że tak to z tym kątem wygląda, ale widziałem na zdjęciach kąt świecenia, wyglądało dość dobrze.
Chyba jednak zrobię latarke z 1 diodą na akumulatory 4x AA, tylko nie wiem czy one wytrzymają prąd 1A. W końcu to tylko 4.8V, a w opisie przetwornicy było napisane, że mogą nie dać rady. Ewentualnie pomyślę nad inną przetwornicą. Co do reflektora, to znalazłyby się jakieś ze starych latarek na zwykłe żarówki, ale one pewnie nie wytrzymają temperatury.
Calineczka pisze:Tomeqp, Witaj ;-)
Cieszę się, że masz takie podejście do robienia własnego światełka-powodzenia ;-)
Dziękuję bardzo :)
Piotrek K.

Tomeqp pisze:Co do reflektora, to znalazłyby się jakieś ze starych latarek na zwykłe żarówki, ale one pewnie nie wytrzymają temperatury.
Dioda spali się zanim stopi się reflektor :wink:

PS.Reflektory przystosowane do żarówek niezbyt dobrze współpracują z diodami.

EDIT
W poprzednim poście pomyliło mi się, chciałem napisać ROCKET-M

EDIT 2
Tomeqp pisze:Chyba jednak zrobię latarke z 1 diodą na akumulatory 4x AA, tylko nie wiem czy one wytrzymają prąd 1A. W końcu to tylko 4.8V, a w opisie przetwornicy było napisane, że mogą nie dać rady.
Jeżeli to przetwornica R105 to tu raczej chodzi tylko o to że dioda za długo nie będzie świecić pełną mocą (jak długo poświeci pełną mocą będzie w dużej mierze zależało od Vf diody - im niższe tym dłużej), a nie o to że w ogóle nie zaświeci.
Pozdrawiam
Tomeqp

Ale chodzi mi głównie o to, czy z 4x AA da się wyciągnąć prąd 1A? Nie zagotują się akumulatory? Wiem, że wiele latarek z takimi diodami jest zasilana nawet jednym "paluszkiem", ale może to jakaś nieznana mi technologia. Pomijając napięcie, bo to wiem, ale chodzi mi o samo natężenie. 1A to jednak dość sporo.
Piotrek K. pisze:Dioda spali się zanim stopi się reflektor :wink:
A czemu by się miała spalić dioda? Przecież będę ją chłodził i zasilał prądem nie większym niż norma przewiduje.

PS: A gdybym zastosował diodę CREE XP-G R4, to pasowałaby do niej soczewka od XLamp XR-E Q5? W opisie soczewki pisze, że jest przystosowana do Xlamp, a w nazwie XP-G "Xlamp" nie ma, ale może to dlatego, że jest nowsza. Tak "na oko" wyglądają bardzo podobnie, więc pasować powinno.
Piotrek K.

Tomeqp pisze:Ale chodzi mi głównie o to, czy z 4x AA da się wyciągnąć prąd 1A? Nie zagotują się akumulatory?
Nie wiem o jakich aku piszesz, ale zobacz sobie test akumulatorka np. Sanyo ENELOOP (przy prądzie 6A oddaje jeszcze 90% energii co przy prądzie 0,5A)
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=149804
Obrazek

Tutaj znalazłem więcej testów
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... hp?t=79302
Tomeqp pisze:Wiem, że wiele latarek z takimi diodami jest zasilana nawet jednym "paluszkiem", ale może to jakaś nieznana mi technologia. Pomijając napięcie, bo to wiem, ale chodzi mi o samo natężenie. 1A to jednak dość sporo.
Przecież równie dobrze diody LED można zasilać mniejszym prądem od maksymalnego - zwiększy się wtedy sprawność i żywotność, a zmniejszy się grzanie :wink: .
Tomeqp pisze:Piotrek K. napisał/a:
Dioda spali się zanim stopi się reflektor :wink:

A czemu by się miała spalić dioda? Przecież będę ją chłodził i zasilał prądem nie większym niż norma przewiduje.
Jak będziesz chłodził diodę to niby od czego miałby się reflektor stopić, tak sam z siebie czy co ?

Tomeqp pisze:Tak "na oko" wyglądają bardzo podobnie, więc pasować powinno.
Tak "na oko" to XP-G jest o połowę mniejsza od XR-E, ale jak nie sprawdzisz czy nie pasuje to się nie dowiesz. Moim zdaniem szansa że zadziała to prawidłowo jest mała.
Pozdrawiam
Tomeqp

Piotrek K. pisze:Przecież równie dobrze diody LED można zasilać mniejszym prądem od maksymalnego - zwiększy się wtedy sprawność i żywotność, a zmniejszy się grzanie :wink:
Nie no oczywiście, że tak. Jednak nie po to chcę kupić diody 3W, żeby nie móc wykorzystać ich możliwości. :wink:
DNF

Post autor: DNF »

Przy dobrym chlodzeniu to i 2A przezyje :twisted:
Tomeqp

Obecnie jestem przy pomyśle latarki z 3 diodami XR-E Q5. Przy przetwornicy R105, wychodzi że muszę dać 12V zasilania, czyli 10 akumulatorów AA. W takim wypadku bardziej mi się opłaca kupno akumulatora kwasowo-ołowiowego 12V np. takiego: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=416 . Z drugiej strony przecież są latarki nawet z 5 diodami, a są zasilane bateriami R6/R20. Jak rozumiem jest w nich przetwornica step-up? Dobrze ja to rozumiem? Bo w takim razie 10x AA nie ma najmniejszego sensu, bo koszt samych akumulatorów przekroczy cenę reszty części. A z kolei w żadnym polskim sklepie nie znalazłem przetwornicy step-up z regulowanym prądem, dlatego tak się upieram przy R105. Wychodzi na to, że trzeba kupować akumulator, dzieki czemu latarka będzie ważyć ~2kg.
Piotrek K.

Tomeqp pisze:Z drugiej strony przecież są latarki nawet z 5 diodami, a są zasilane bateriami R6/R20. Jak rozumiem jest w nich przetwornica step-up?
Jest kilka możliwości:
:arrow: step-up
:arrow: diody połączone równolegle i driver o większym prądzie (UWAGA :!: przy takim połączeniu vf diod przy danym prądzie powinno być identyczne lub co najmniej bardzo bardzo zbliżone)
:arrow: jeden driver na każdą z diod
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Piotrek K. pisze: :arrow: diody połączone równolegle i driver o większym prądzie (UWAGA :!: przy takim połączeniu vf diod przy danym prądzie powinno być identyczne lub co najmniej bardzo bardzo zbliżone)
Można zrobić coś takiego:

Obrazek

Trzy diody połączone równolegle i każda ma swój rezystor o identycznej rezystancji. Z piwrwszej diody jest pobierane napięcie sprzężenie zwrotnego do przetwornicy.
O ile przetwornica "wydoli" to nie ma najmniejszych problemów z takim połaczeniem.
Aby mieć pewność można zastosować przetwornicę przewidzianą do MC-E lub SSC P7, zmniejszając prąd diody do 1A.
Dobrym rozwiązaniem może być przetwornica z KAI, niedawno omawiana na forum, tam sa trzy równoległe rezystorki 0,2Ω, wystarczy da odlutować i podłączyć do pozostałych dwu diod.
Vf diod powinno byc wtedy zbliżone....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ