naprawa latarki petzl myolite3

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
matt

naprawa latarki petzl myolite3

Post autor: matt »

witam
mam problem z Myolite 3. otóż moja latarka przestała działać tzn kiedy jest włączona czasem świeci a czasem nie zależnie od tego jak ruszam kabelkiem tuż przy wejściu do diod. czyli coś tam nie łączy. jak to można naprawić???? można się tam dostać??? proszę o pomoc.
nie używałem akumulatorków.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Najpewniej wyrobiły się styki odpowiadające za włączanie wyłączanie lampki - najzwyczajniej musisz ją rozkręcić :).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
kicaj05

Post autor: kicaj05 »

Mam dokładnie ten sam problem, nie wiem jak ją rozebrać bardziej niż żeby dostać się do żarówki, a na tym etapie ie da się wiele osiągnąć...;/
Pomoże ktoś?
Z góry dzięki
perkelee

Post autor: perkelee »

matt, potrzebuję pomocy jak dostać sie do Petzl Myo 3.. a dokładnie w miejsce wejścia kabli do czołówki (coś mi nie kontaktuje) . nie chcę połamać plastików klosz z reflektora potrafię ściągnąć jednak muszę sie dostać pod diody ale jak je zdemontować ????? dzięki
rudolfr

Post autor: rudolfr »

Witam
Po dlugich i nieskutecznych poszukiwaniach na roznych forach postanowilem napisac tego posta.
W jaki sposob rozebrac myolite 3 ? Chodzi o to ze nie dziala - i podejrzewam ze kabel wysiadl i chcialbym go wymienic i po za tym ze wiem jak zdjac soczewke to nie specjalnie wiem jak sie do tego zabrac. Problem jest taki ze czolowka nie nalezy do mnie i wolalbym rozlozyc ja tam zeby dalo sie ja zlozyc bez uzycia SuperGlue :P
Na inny forum widzialem zdjecia Myo Xp z wymienionym kablem - bylo to dzielo Dominika - sadzac po avatarze to ta sama osoba co tutejszy Dominik. Nie bylo tam opisanego procesu wymiany.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc :)
Awatar użytkownika
Dominik

rudolfr, wykręcasz obudowę halogena, wyjmujesz odbłyśnik i demolujesz dalej :). Wymiana kabla zwyczajnie - wylutowac stary kabel ze styków w battery packu i wlutować nowy. :mrgreen:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
rudolfr

Dominik, teraz to sie zakrecilem. Teraz piszesz chyba o Myo XP.Mi chodzi o Myolite 3. Wspomnialem o Myo XP jako dowod na to ze bedzie osoba, ktora bedzie takze wiedziala jak rozlozyc Myolite 3 :).

Jestem na tym etapie. Odkrecilem oslone halogenu
Obrazek

Zdjecie kiepskie, ale wiadomo o co chodzi :)
Awatar użytkownika
Dominik

To teraz musisz wydłubać osadzenie halogenu
rudolfr

Witam
Czolowka po moim ostatnim poscie wyladowala w szufladzie na miesiac. Wczoraj zaczolem przy niej grzebac znowu. Wydlubalem osadzenie halogena - prowadza do niego 4 kable - ale nie moge go wyciagnac bo kable strasznie krotkie.

Wyglada to tak
Obrazek

tyle jestem w stanie wyciagnac osadzenie

Pytanie - co dalej
zetes

Post autor: zetes »

Witam,

Czy ktoś może wyjaśnić jak się "wydłubuje" bez uszczerbku dla latarki tę czarną podstawkę pod halogen?
pzdr, zetes
Liro

Post autor: Liro »

Miałem ten sam problem z myo XP ale stwierdziłem że wcale nie muszę tej czarnej części oddzielać. Po demontażu okazało się że kabelek od pudełka z bateriami do lampy ma w środku przerwę. I nic dziwnego bo żyły ma naprawdę sztywne. Po kilku latach używania się miedź się gdzieś tam połamała. Zamierzam zamontować znacznie bardziej elastyczny kabelek i przy okazji silniejszą diodę (przypuszczam że obecnie dostępne w tej obudowie są mocniejsze chociaż na orginalną też nei można narzekać).
A tak wygląda myo XP w środku:
Obrazek
ODPOWIEDZ