Zebralight - za i przeciw

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

kwieto pisze: Wot, punkt widzenia punkt siedzenia.
Jak dla mnie akurat to rozwiązanie jest bardziej godne zaufania niż guzik, gdyby nie to, że dowiedziałem się iż H50 "bierze" wodę głowicą, to nie miałbym żadnych wątpliwości co do wyboru - właśnie z tego powodu. W przeciwieństwie do pozostałych, H50 ma dwie uszczelki na zakrętce, więc jest nieco lepiej uszczelnione niż reszta..
Jesli chodzi o uszczelki to musze Cie wyprowadzic z bledu, h30 ma seryjnie zamontowana 1 uszczelke ale sa 2 dodatkowe w komplecie. Wiec mozna zastosowac 2 uszczelki. H50 ma seryjnie zamontowane 2 bo jak wiesz zeby zmienic tryb trzeba przekrecic nakretka i moim zdaniem pomimo zastosowania 2 uszczelek to i tak bedzie gorzej niz np h30 gdzie jest jedna ale nakretka jest caly czas dobrze dokrecona.
Tylko nie widze potrzeby mowiac szczerze by zakladac 2 uszczelki do h30 gdyz na 1 miejscu gdzie dostanie sie woda bedzie glowka gdzie znajduje sie przycisk. Wiec tak jak wspomniales wystarczy odrobina bezbarwnego silikonu ktory spisze sie doskonale w tym wypadku i problem rozwiazany. Ja swoja zebre moczylem przez kilka minut w wannie wiec tragedii nie ma. A po uszczelnieniu przycisku bedzie zdecydowanie lepiej.

Tylko bym nie poryownywal H50 do H60 to sa juz 2 calkiem inne bajki. Pomijajac wielkosc i wage to popatrz na czasy swiecenia i co chyba rowniez wazne ilosc lumenow. Zgadzam sie ze H60 to juz nie jest takie malenstwo gdzie mozna wszedzie wepchnac ale jesli porownac ja do normalnej latarki zasilana 18650 to jest malenstwo i tak chyba powinno sie od tego podchodzic. A nie stawiac na jednej lini tych 3 mam na mysli h30 , h50 jak rowniez h60.

Ale wybor juz nalezy do Ciebie. Ja osobiscie wiem co bym wybral na Twoim miejscu, napewno bylaby to h60 z racji zastosowania 18650 a nie pchal sie w slabe baterie R6.

Pozdrawiam.
kwieto

Post autor: kwieto »

bandit pisze:Jesli chodzi o uszczelki to musze Cie wyprowadzic z bledu, h30 ma seryjnie zamontowana 1 uszczelke ale sa 2 dodatkowe w komplecie. Wiec mozna zastosowac 2 uszczelki.
W obudowie jest dodatkowy rowek na drugą uszczelkę?
bandit pisze:Tylko bym nie poryownywal H50 do H60 to sa juz 2 calkiem inne bajki.
Dlaczego nie? Obie mają spełniać to samo zadanie, obie mają swoje wady i zalety (w tym wielkość i wagę). Jak dla mnie mniej istotne jest czym latarka będzie zasilana a bardziej to, czy lepiej spełni swoją funkcję.
W tym momencie mamy:
H50 - szersze światło, mniejsze wymiary, mniejsza jasność, krótszy czas pracy, większa uniwersalność zasilania, możliwość podebrania zasilania z innych urządzeń
H60 - węższe światło (acz pewnie i tak wystarczająco szerokie), jaśniejsza, więcej trybów świecenia, dłuższy czas pracy na jednej baterii, mniejsza uniwersalność zasilania, konieczność zabrania dedykowanego zapasu baterii i osobnej ładowarki wyłącznie do tej latarki (za to w mniejszej ilości niż w przypadku H50)

Pytanie polega na tym, która "bajka" będzie lepiej dopasowana do potrzeb, zarówno pod względem przewagi zalet jak i znośności wad.

I nie jest to takie jednoznaczne, weźmy pod uwagę np. zasilanie. "Na papierze" przewaga H60 jest oczywista. Z drugiej strony, jeśli weźmiemy pod uwagę, że GPS zużywa komplet 2 baterii AA w ciągu 2 dni, a Zebra jeszcze trochę na takich "zużytych" bateriach ciągnie, W sytuacji gdy i tak muszę zabrać zasilanie do GPS'a, kwestia zapasu do latarki rozwiązuje się sama... przynajmniej częściowo.
Będę musiał porównać H60 na 45 lumenach i H50 na 66lumenach, jeśli dobrze mi się wydaje że jasność będzie wtedy podobna, wybór stanie się łatwiejszy (bo stosunek czasu pracy nie będzie wtedy wynosił 2:1 ale 4:1 na korzyść H60).

Nawiasem mówiąc, ustaliłem o co chodzi z tym "PWM" - w tym trybie światło jest "przyciemniane" dzięki impulsowemu zasilaniu o określonej częstotliwości. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, spotkałem się z tezą, że gdyby było to ciągłe zasilanie niższym prądem, latarka pociągnęłaby dłużej przy tej jasności.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Poczytaj za i przeciw sterownikom wykorzystującym PWM. Jest na tym forum dokładnie opisane.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

A tymczasem ZebraLight wypuściła nowe modele z diodami XR-E Q3 5A, ładnie z ich strony, prawda? :)
www.zebralight.com
kwieto

Post autor: kwieto »

Uhm... zauważyłem.
Natomiast ja mam "zgrzyt", bo tak:

Nie chwaliłem się, a przez parę ostatnich dni miałem H50. Dziś wymieniłem na H60 i... zastanawiam się czy nie jest jednak zbyt wąska. Mam jeszcze starego Petzla, a H60 jest c.a. 1,5x szersza, nie tak znowu dużo...
Druga sprawa jest taka, że H50 wrzuconej do tylnej kieszeni spodni praktycznie się nie czuło, z H60 to już nie przejdzie :"P

Z plusów - lepiej się trzyma w dłoni i guzik na górze jest wygodniejszy gdy trzyma się ją w łapie a nie na głowie.

Ech, osiołkowi w żłoby...

[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 4:20 pm ]
Z dalszych wrażeń:

Jedno jest pewne. Jeśli ktoś chce mieć ekstremalnie małą lampkę, którą będzie ze sobą nosił "zawsze i wszędzie", H50/501 będzie lepszym wyborem.
O ile H50 można zmieścić np. w bocznej kieszonce etui na kompaktowy aparat foto, albo np. w kieszonce na słuchawki futerału do odtwarzacza mp3, o tyle z H60 już taki numer nie przejdzie :")
Innymi słowy, wersje na AA są fajniejsze gdy nie bardzo mamy na nie wolną kieszeń w spodniach, czy ogólnie w sytuacji gdy chcemy brać gdzieś minimum szpeju (typu kompaktowy aparat i nic więcej).
Natomiast H60 wygodniej trzyma się w łapie (to już mówiłem), no i 6 trybów świecenia daje naprawdę sporą elastyczność, zwłaszcza że dość dobrze jest rozwiązane sterowanie tymiż trybami (nie 1-2-3-4-5-6, ale 1-3-5 z opcjonalnym przełączaniem się między 1 i 2, 3 i 4 oraz 5 i 6).
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Mam pytanko do posiadaczy Zeberek. Jakie kolorki Cree Q5 macie u siebie?
Mialem do tej pory H60 z barwa ktora okresilbym na tint WC lub WD. Dzisiaj w moje rece trafila druga sztuka Zebry i barwa raczej srednia. Powyzej 7000K bedzie. Czyzby teraz sie pogorszylo czy od poczatku wsadzali diody jak leci bez selekcji tintu??
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Ja w swojej zebrze ( h30 ) mam pomiedzy neutralna biala a delikatnie ciepla. Do czytania i do celu w jakim ja używam jest idealny.
turin

Post autor: turin »

Witam po raz drugi, i tym razem mam szybkie pytanie:
Jako, że nie widziałem w rzeczywistości tylu latarek co większość z was, mam trochę problem z wyobrażeniem sobie światła dawanego przez H501. Wygooglałem beamshoty, ale porównywane były zazwyczaj albo z innymi zeberkami, albo z latarkami typu throw, których również nie znam. Jak ma się ten 80 stopniowy flood do np. myo xp czy Mactronic K4 z rozpraszaczem? Jaki jest zasięg? Szukam lekkiej czołówki do backpackingu i nie wiem, czy zeberki się do tego nadają, czy nie lepszy będzie jednak ten mactronic.
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Obejrzyj sobie to: http://www.youtube.com/watch?v=tK_5vYEmKU4

myślę, że powie ci to dużo więcej niż beamshoty. Co prawda nie mam Zeberki (jeszcze :wink: ), ale mam Mactronic K4 Diffuse i porównując ten filmik do Mactronic'a z dyfuzorem nie widzę wielkiej różnicy. Wydaje mi się, że dzięki możliwości zmiany rozproszenia Mactronic jest bardziej uniwersalny (+ czerwona dioda moim zdaniem bardzo przydatna) - z drugiej strony Zebra ma tryby, a więc większą możliwość ekonomicznego wykorzystania energii.

Jest jeszcze podróbka Zebry - Ultrafire H2. Cenowo wypada pomiędzy mactronikiem, a h501. Wszystko wiec zależy od Twoich potrzeb i portfela.
clorox
turin

Post autor: turin »

Widziałem...
Niestety właśnie większość zdjęć/filmików pokazuje światło zebry wewnątrz, bo do tego wydaje się idealna. Brak mi zdjęcia porównawczego w terenie, które pozwoliłoby mi ocenić zasięg - czegoś w stylu zdjęć drogi ze strony Dominika.

Wpadłem na bardzo ciekawą stronę:
http://fonarevka.lux-rc.com/
(opisy http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=240911)
Wprawdzie zdjęcia obiektywem ~35mm wydłużają perspektywę i nie posiadam żadnej latarki z listy, by móc porównać, ale i tak wygląda na to, że zeberka niestety nie dla mnie. Szkoda, bo bardzo mi się podoba - może kiedyś sobie kupię 'kolekcjonersko'...

Na razie nabyłem Mactronica i choć uczucia mam mieszane - niby odchacza wszystkie wymaganiach, ale wykonanie pożal się boże - pewnie zostanie moją główna hikingową czołówką.
Awatar użytkownika
Falanis

Post autor: Falanis »

Witam,
Czy istnieją hosty na podobieństwo czołówek ZebraLight?
Chodzi mi ogólnie o coś lekkiego z bocznym umiejscowieniem LED'a na 18650.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Nie host, ale całość - UltraFire UF-H6 - dobrze zmodować, bo PWM i zimna biel.
http://budgetlightforum.com/node/11367
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1669
ODPOWIEDZ