Projekt X2 Light
+
Widzę światełko w tunelu...coraz mocniejsze...
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Nie poddawaj się - sprawdź jeszcze raz połączenia względem schematu a na pewno zadziała. Ja też chwilę się z nim męczyłem bo dodatkowo miałem ograniczenia co do jego rozmiaru ale jakoś udało się go uruchomić
Widzę światełko w tunelu...coraz mocniejsze...
-
hmm, zaraz zrobię.
Ostatnio zmieniony piątek 20 lis 2009, 14:13 przez Pichu, łącznie zmieniany 2 razy.
W rurce termokurczliwej są rezystory połączone szeregowo dające razem 680ohm.
Cos jest nie tak z serwerem obrazków na światełkach bo nie chce mi się dodać plik, musiałem wrzucić na imageshacka.
Zener to 13v. Takiego użył jeden kolega z tego forum Steff.k
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... c&start=18
Cos jest nie tak z serwerem obrazków na światełkach bo nie chce mi się dodać plik, musiałem wrzucić na imageshacka.
Zener to 13v. Takiego użył jeden kolega z tego forum Steff.k
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... c&start=18
-
Od początku:
LEDy dłuższymi końcówkami do plusa
Plus bezwzględnie do góry
Dioda zenara (BAP812) narysoawna jest na schemacie odwrotnie, ona musi pracować w kierunku zaporowym, napięcie Zenera to przebicie bariery zaporowej.
Dalej:
Tabelka nie odpowiada pracy układu, jest odwrotnie.
Przy wyższym napięciu tranzystor, przez dzielnik 15k/1k, wchodzi w nasycenie i przewodzi, co powoduje przepływ prądu przez diodę i dwa rezystory 680Ω. W efekcie następuje spadek napięcia na diodzie D2 uniemożliwiając przepływ prądu w gałęzi D2 - zener.
Spadek napięcia zasilania powoduje wyjście tranzystora z nasycenia i co za tym idzie zmniejszenie prądu płynącego przez pierwszy tranzystor 680Ω i zmniejszenie spadku napięcia. Doprowadza to do wzrostu napięcia powyżej progu Vf (led) + Vr (zener) i D2 zaczyna świecić. Przez moment mamy dwie świecące diody LED.
Dalszy spadek napięcia powoduje całkowity zanik prądu kolektora w tranzystorze i zgaśnięcia D1.
Dalej do spadku napięcia poniżej progu diody zenera + Vf led świci trylko jedna dioda D2
To musi działać, lecz wymaga regulacji punktu zadziałanie D1
Pozdrawiam
LEDy dłuższymi końcówkami do plusa
Plus bezwzględnie do góry
Dioda zenara (BAP812) narysoawna jest na schemacie odwrotnie, ona musi pracować w kierunku zaporowym, napięcie Zenera to przebicie bariery zaporowej.
Dalej:
Tabelka nie odpowiada pracy układu, jest odwrotnie.
Przy wyższym napięciu tranzystor, przez dzielnik 15k/1k, wchodzi w nasycenie i przewodzi, co powoduje przepływ prądu przez diodę i dwa rezystory 680Ω. W efekcie następuje spadek napięcia na diodzie D2 uniemożliwiając przepływ prądu w gałęzi D2 - zener.
Spadek napięcia zasilania powoduje wyjście tranzystora z nasycenia i co za tym idzie zmniejszenie prądu płynącego przez pierwszy tranzystor 680Ω i zmniejszenie spadku napięcia. Doprowadza to do wzrostu napięcia powyżej progu Vf (led) + Vr (zener) i D2 zaczyna świecić. Przez moment mamy dwie świecące diody LED.
Dalszy spadek napięcia powoduje całkowity zanik prądu kolektora w tranzystorze i zgaśnięcia D1.
Dalej do spadku napięcia poniżej progu diody zenera + Vf led świci trylko jedna dioda D2
To musi działać, lecz wymaga regulacji punktu zadziałanie D1
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Nadal nie działa, nie mam juz siły na to g.... Idę na rower...
Ostatnio zmieniony piątek 20 lis 2009, 21:38 przez Pichu, łącznie zmieniany 2 razy.
Ale zener powinien mieć 6V.Pichu pisze:Nadal nie działa, nie mam juz siły na to g.... Idę na rower...
Najlepiej rozbierz układ i polutuj na nowo, częto to pomaga
Postanowiłem jednak sprawdzić słuszność teorii
Układ został na szybko zmontowany na płytce solderless, zgodnie "ze sztuką" i moimi uwagami co do układu.
Diodę zenera miałem akurat pod ręką 6,2V, a tranzystor to BC337.
Przy napięciu zasilania 7,6V zaczyna świecić czerwona dioda i do napięcia 9,8V świeci się sama.
Potem przy napięciu 9,81V zaczyna się zapalać zielona, a czerwona sukcesywnie przygasa,
Przy napięciu 9,88V obie świecą jednakowo.
No i wreszcie przy napięciu 10,0V, czerwona gaśnie całkowicie.
Ot i wszystko.
Jak więc widzisz, o ile masz sprawne elementy, to układ MUSI działać.
Zamiast zenera możesz zastosować dwie szeregowo połączone diody LED niebieskie lub białe
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek 20 lis 2009, 21:39 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?