Homemade test ilości emitowanego światła.
Homemade test ilości emitowanego światła.
Natchniony powtarzalnością zdjęć Dominika postanowiłem zrobić taki mini test pokazujący czego można się spodziewać po różnych lampkach (ilość emitowanego światła). Wiązka odbita od sufitu. Co oświetla i jak widać Nie śmiać sie z bałaganu - żona w pracy dzidziol śpi a ja buszuje
REFERENCYJNE
PRINCETON APEX 4x NICHIA LED
ZEBRA H-30 - HIGH
CUŚTOM by MIDI (CREE Q5 ~700mA)
PRINCETON APEX HIGH(mod SSC P4 ~750mA)
JET III PRO - HIGH (mod CREE R2, szkiełko powlekane)
DEREELIGHT DBSv2 (mod CREE R2 ~1,4A)
Można też zobaczyć SLIDESHOW.
REFERENCYJNE
PRINCETON APEX 4x NICHIA LED
ZEBRA H-30 - HIGH
CUŚTOM by MIDI (CREE Q5 ~700mA)
PRINCETON APEX HIGH(mod SSC P4 ~750mA)
JET III PRO - HIGH (mod CREE R2, szkiełko powlekane)
DEREELIGHT DBSv2 (mod CREE R2 ~1,4A)
Można też zobaczyć SLIDESHOW.
W ten sposób możesz pośrednio także dokonać pomiaru ilości emitowanego światła za pomocą luksomierza - ponieważ pomiar bezpośredni jest zawsze zafałszowany przez optykę możesz zmierzyć sobie ilość światła rozproszonego i w ten sposób dokonać porównania.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Kalka niepotrzebna, tylko pomiar rob "za" zrodlem swiatla - tak zebys mierzy wszystko (i tylko) co sie odbije - otrzymasz praktycznie bezbledny wynik przeliczalny na lumeny majac dobry pomiar referencyjny.lennin pisze:Generalnie myślałem o kartonie po mleku i kawałku białej kalki jako dyfuzorze Taki domowy porównawczy test. optyka wtedy nie wiele zrobi. Myle się?
Najprostszym i calkiem skutecznym pomiarem jest sposob, ktory podal Dominik - mierzyc luksomierzem ilosc swiatla odbitego od sufitu. Wynik praktycznie daje sie przeskalowac na lumeny, a blad nie przekracza 10%.
Odkopuję .
Dzisiaj zrobiłem podobny test, brały w nim udział maratac AAA, nitecore EZ AA, ultrafire c2 XR-E r2 + 3xAMC, ultrafire c2 MC-E bin M + df&cali@3A.
Parametry zdjęć - iso 400, f4.5, 1/20s, balans bieli - 5000K - tu mogłem ustawić inny bo względem rzeczywistości trochę zaniebieszczone zdjęcia wyszły.
Referencyjne
MARATAC AAA
Nitecore EZ AA
Ultrafire C2 XR-E R2
Ultraire C2 MC-E
EDIT
Można by uściślić parametry robienia fotek i wtedy każdy chętny mógłby dorzucać swoje do porównania . Bo przy moich parametrach MC-E w porównaniu do r2 u lenina daje mniej światła
Dzisiaj zrobiłem podobny test, brały w nim udział maratac AAA, nitecore EZ AA, ultrafire c2 XR-E r2 + 3xAMC, ultrafire c2 MC-E bin M + df&cali@3A.
Parametry zdjęć - iso 400, f4.5, 1/20s, balans bieli - 5000K - tu mogłem ustawić inny bo względem rzeczywistości trochę zaniebieszczone zdjęcia wyszły.
Referencyjne
MARATAC AAA
Nitecore EZ AA
Ultrafire C2 XR-E R2
Ultraire C2 MC-E
EDIT
Można by uściślić parametry robienia fotek i wtedy każdy chętny mógłby dorzucać swoje do porównania . Bo przy moich parametrach MC-E w porównaniu do r2 u lenina daje mniej światła