Homemade test ilości emitowanego światła.

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
lennin

Homemade test ilości emitowanego światła.

Post autor: lennin »

Natchniony powtarzalnością zdjęć Dominika postanowiłem zrobić taki mini test pokazujący czego można się spodziewać po różnych lampkach (ilość emitowanego światła). Wiązka odbita od sufitu. Co oświetla i jak widać :P Nie śmiać sie z bałaganu - żona w pracy dzidziol śpi a ja buszuje :D

REFERENCYJNE
Obrazek

PRINCETON APEX 4x NICHIA LED
Obrazek

ZEBRA H-30 - HIGH
Obrazek

CUŚTOM by MIDI (CREE Q5 ~700mA)

Obrazek

PRINCETON APEX HIGH(mod SSC P4 ~750mA)
Obrazek

JET III PRO - HIGH (mod CREE R2, szkiełko powlekane)
Obrazek

DEREELIGHT DBSv2 (mod CREE R2 ~1,4A)
Obrazek

Można też zobaczyć SLIDESHOW.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

W ten sposób możesz pośrednio także dokonać pomiaru ilości emitowanego światła za pomocą luksomierza - ponieważ pomiar bezpośredni jest zawsze zafałszowany przez optykę możesz zmierzyć sobie ilość światła rozproszonego i w ten sposób dokonać porównania.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Generalnie myślałem o kartonie po mleku i kawałku białej kalki jako dyfuzorze :) Taki domowy porównawczy test. optyka wtedy nie wiele zrobi. Myle się?

Taki bonus 35W HID

Obrazek
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

lennin, trzeba by było przetestować - ale mogą wystąpić różnice.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

lennin pisze:Generalnie myślałem o kartonie po mleku i kawałku białej kalki jako dyfuzorze :) Taki domowy porównawczy test. optyka wtedy nie wiele zrobi. Myle się?
Kalka niepotrzebna, tylko pomiar rob "za" zrodlem swiatla - tak zebys mierzy wszystko (i tylko) co sie odbije - otrzymasz praktycznie bezbledny wynik przeliczalny na lumeny majac dobry pomiar referencyjny.

Najprostszym i calkiem skutecznym pomiarem jest sposob, ktory podal Dominik - mierzyc luksomierzem ilosc swiatla odbitego od sufitu. Wynik praktycznie daje sie przeskalowac na lumeny, a blad nie przekracza 10%.
adam123

Post autor: adam123 »

Te ostatnie zdjecie mnie poraziło :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Odkopuję :).
Dzisiaj zrobiłem podobny test, brały w nim udział maratac AAA, nitecore EZ AA, ultrafire c2 XR-E r2 + 3xAMC, ultrafire c2 MC-E bin M + df&cali@3A.

Parametry zdjęć - iso 400, f4.5, 1/20s, balans bieli - 5000K - tu mogłem ustawić inny bo względem rzeczywistości trochę zaniebieszczone zdjęcia wyszły.

Referencyjne

Obrazek

MARATAC AAA

Obrazek

Nitecore EZ AA

Obrazek

Ultrafire C2 XR-E R2

Obrazek

Ultraire C2 MC-E

Obrazek

EDIT
Można by uściślić parametry robienia fotek i wtedy każdy chętny mógłby dorzucać swoje do porównania ;). Bo przy moich parametrach MC-E w porównaniu do r2 u lenina daje mniej światła ;)
DNF

Post autor: DNF »

Parametry to mozna ustalic, ale obiektyw obiektywowi nierowny niestety.
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ