Ładowarka do pakietów ....
Ładowarka do pakietów ....
Witam
Chciałbym zrobić pakiet 6*18650 ale ładować go ładowarką np Ultrafire WF-139 po 2 sztuki to porażka zrobić samemu ładowarkę ponad moją wiedzę i siły ale czy np taka dała by rade ? http://www.batteryspace.com/smartcharge ... aplug.aspx
chyba że macie lepsze pomysły jak ładować taki pakiet
Chciałbym zrobić pakiet 6*18650 ale ładować go ładowarką np Ultrafire WF-139 po 2 sztuki to porażka zrobić samemu ładowarkę ponad moją wiedzę i siły ale czy np taka dała by rade ? http://www.batteryspace.com/smartcharge ... aplug.aspx
chyba że macie lepsze pomysły jak ładować taki pakiet
No niestety, ale ona ładuje pojedyncze ogniwa (3,7V), więc jeśli masz połączone wszystkie równolegle to OK.
Ale jeśli masz połączone szeregowo to niestety nie , lepsza będzie ta:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12618
"- DC 12V Power Input (requires a 12V power source to charger, e.g. Car power)
- LCD status and charge progress display
- Aluminum build material
- Works with: Lithium Ion / Li Fe / Lithium Polymer / NiCD / NiMH / Pb
- Charge Rate: 0.1A~5A configurable
- Discharge Rate: 1A
- 1~6 Cell Li Ion, LiFe, LiPo / 1~15 Cell NiCD/NiMH / 2 ~ 20V Pb
- Aluminum protective carrying case included"
Musisz się tylko zaopatrzyć w specjalną wtyczkę, aby podłączyć pod złącze balansera, ale to nie problem, mozna dostać w sklepach elektronicznych.
Pozdrawiam
Ale jeśli masz połączone szeregowo to niestety nie , lepsza będzie ta:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12618
"- DC 12V Power Input (requires a 12V power source to charger, e.g. Car power)
- LCD status and charge progress display
- Aluminum build material
- Works with: Lithium Ion / Li Fe / Lithium Polymer / NiCD / NiMH / Pb
- Charge Rate: 0.1A~5A configurable
- Discharge Rate: 1A
- 1~6 Cell Li Ion, LiFe, LiPo / 1~15 Cell NiCD/NiMH / 2 ~ 20V Pb
- Aluminum protective carrying case included"
Musisz się tylko zaopatrzyć w specjalną wtyczkę, aby podłączyć pod złącze balansera, ale to nie problem, mozna dostać w sklepach elektronicznych.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tylko pamiętaj że przy połączeniu równoległym masz na zasilaniu spore prądy, a to równa sie duże straty na połączeniach. sterownikach tp.vandar pisze:hmm myślę że równolegle chciałem z tego zasilać 1xXR E na 1A i 1x MC-E 2,8A
A jakie są założenia tego projektu? Bo chcesz łączyć dwie trochę różne diody
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
hmm czyli wersja bardziej efektywna będzie szeregowe połączenie?Pyra pisze:Tylko pamiętaj że przy połączeniu równoległym masz na zasilaniu spore prądy, a to równa sie duże straty na połączeniach. sterownikach tp.vandar pisze:hmm myślę że równolegle chciałem z tego zasilać 1xXR E na 1A i 1x MC-E 2,8A
A jakie są założenia tego projektu? Bo chcesz łączyć dwie trochę różne diody
Chcę zbudować dwururkę a dwie różne diody .... XR do jazdy po mieście i jako światło "krótkie" z soczewką owalną ROCKET-O +/-3 x +/-20 a MC-E do jazdy po terenie "długie " z refem BOOM CREE MC-E +/- 10 albo +/-19 obadam co lepiej pasuje , każda lampka oddzielnie włączana.
Jako, że to mój pierwszy post, to na wstępie witam wszystkich serdecznie.
A jeśli chodzi o ładowanie takiego pakietu (połączonego równolegle), to zawsze jest to problematyczne. Punktem wyjścia jest właściwy dobór egzemplarzy ogniw, tak aby wszystkie były miały (w miarę) podobne parametry. Unika się wtedy znacznych prądów wyrównawczych i komplikacji przy ładowaniu (jeden akumulator już jest naładowany a inny jeszcze nie).
Co do ładowarek, to firma ALC robi takie specjalistyczne stacje które dają radę różnym akumulatorom i ich kombinacjom.
A jeśli chodzi o ładowanie takiego pakietu (połączonego równolegle), to zawsze jest to problematyczne. Punktem wyjścia jest właściwy dobór egzemplarzy ogniw, tak aby wszystkie były miały (w miarę) podobne parametry. Unika się wtedy znacznych prądów wyrównawczych i komplikacji przy ładowaniu (jeden akumulator już jest naładowany a inny jeszcze nie).
Co do ładowarek, to firma ALC robi takie specjalistyczne stacje które dają radę różnym akumulatorom i ich kombinacjom.
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
- Power2Nite
Witam,
Co do tematu, jeżeli chcesz mieć porządną ładowarkę do pakietów, bezpieczną, wszystko mającą (precyzyjny balancer do 6 cel włącznie, pomiar pojemności, ładowanie ogniw LiFe, podświetlany na niebiesko ekranik itp.) jedyną słuszną propozycją jest Turnigy Accucell 6. Jest gwarancja na parametry, nie to co w DX.
Co do tematu, jeżeli chcesz mieć porządną ładowarkę do pakietów, bezpieczną, wszystko mającą (precyzyjny balancer do 6 cel włącznie, pomiar pojemności, ładowanie ogniw LiFe, podświetlany na niebiesko ekranik itp.) jedyną słuszną propozycją jest Turnigy Accucell 6. Jest gwarancja na parametry, nie to co w DX.