Projekt X2 Light

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

Pytanie brzmi czy jeśli mam jeden aku protected to może on zadziałać jako zabezpieczenie dla pozostałych trzech unprotected???? Czy jeśli napięcie spadnie za bardzo przerwie mi obwód??
koniecznie zmień łączówki pakietu na żeńskie w izolacji, bo z obecnymi bardzo łatwo o zwarcie.
Nie bardzo rozumiem??

I jeszcze jedno, szukałem tego schemaciku ale coś nie mogę znaleźć, świetliku podrzuciłbyś mi linka??
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Pichu pisze: Cytat:
koniecznie zmień łączówki pakietu na żeńskie w izolacji, bo z obecnymi bardzo łatwo o zwarcie.

Nie bardzo rozumiem??
Takie coś
Obrazek
+ np. koszulka termokurczliwa
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pichu

AA, nie no spoko żeńskie są z drugiej strony. Izolowane, nie ma obawy. Zwarcia nie będzie.

Po podłączeniu wyglada to tak:

Obrazek

Czy ten jeden aku protected zadziała jako zabezpieczenie??
Piotrek K.

Pichu pisze:Czy ten jeden aku protected zadziała jako zabezpieczenie??
Jest nikła szansa, ale tylko jeżeli ma niższą pojemność.

Najlepiej dokup układy zabezpieczające do tych aku, które masz
link: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26114
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pichu

:(
Ostatnio zmieniony środa 18 lis 2009, 21:21 przez Pichu, łącznie zmieniany 3 razy.
Piotrek K.

Pichu pisze:żeńskie są z drugiej strony
lepiej zmień, żeby było tak jak pisał swietlik
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pichu

Niestety aku protected ma 2400mAh a te ogniwa z allegro mają po 2200mAh.... Nie da się tego prościej zrobić?? np przerzutnik schmidta?? Ma ktoś tego schemat?? Chciałbym aby odcinał prąd przy 12v (3v na ogniwie)
Piotrek K.

Pichu pisze:Niestety aku protected ma 2400mAh a te ogniwa z allegro mają po 2200mAh....
To jaką te ogniwa mają pojemność wiedziałbyś tylko jak byś to zmierzył :wink:
Pichu pisze:Chciałbym aby odcinał prąd przy 12v (3v na ogniwie)
Zauważ że nie da się praktycznie wyprodukować ogniw o takich samych parametrach.
Przy zabezpieczaniu ogniw połączonych szeregowo może wystąpić np. taka sytuacja że jeden aku będzie miał już 2,8V a trzy pozostałe jeszcze 3,1V czyli razem 12,1V i zabezpieczenie nie zadziała do czasu kiedy napięcie całego pakietu nie spadnie poniżej 12V, a to wiąże się z uszkodzeniem aku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pichu

Pytanie brzmi, ile może podziałać moja lampka na tym pakiecie?? 4x LION załóżmy 2200mAh diody 2 x XP-G każda pobierająca 1000mAh. Planuje póki co używać bez zabezpieczenia z bezpiecznym zakresem pracy. Czyli jeżeli ma według wyliczeń działać np 4h to po 2,5h wyłączę aby zapobiec nadmiernemu rozładowaniu i uszkodzeniu ogniw. Te ogniwka będę używał tymczasowo dopóki nie kupie wszystkich protected, jak się popsuja to trudno.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

poszukaj postów Dominika o budowaniu pakietu lion...
a ile może podziałać- nikt Ci tego nie powie, masz używane ogniwa- pomimo, że od Bociana, to jednak nie wiesz jak się chemia zachowa w czasie.
Moja rada: testy, odpalasz latarkę w max i co 10-15 min mierzysz napięcie na poszczególnych ogniwach, jak zacznie gwałtownie spadać, to już wiesz ile czasu masz :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pichu

pawelsz pisze:poszukaj postów Dominika o budowaniu pakietu lion...
a ile może podziałać- nikt Ci tego nie powie, masz używane ogniwa- pomimo, że od Bociana, to jednak nie wiesz jak się chemia zachowa w czasie.
Moja rada: testy, odpalasz latarkę w max i co 10-15 min mierzysz napięcie na poszczególnych ogniwach, jak zacznie gwałtownie spadać, to już wiesz ile czasu masz :mrgreen:
Tak chyba zrobię :)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Pichu pisze:
Nie bardzo rozumiem??
Zamień na izolowane (a żeńskie się łatwiej izoluje) bo jak odłączysz pakiet taki jak jest teraz i położysz na czymś metalowym to mogą latać iskry, a przy większym pechu może być mały pożar.
I jeszcze jedno, szukałem tego schemaciku ale coś nie mogę znaleźć, świetliku podrzuciłbyś mi linka??
Ten temat: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=138
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Zamień na izolowane (a żeńskie się łatwiej izoluje)
jeśli masz plasticzane ochronki na wtyki, to nie ma znaczenia- i męska i żeńska wersja są zabezpieczone podobnie
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

pawelsz pisze:
Zamień na izolowane (a żeńskie się łatwiej izoluje)
jeśli masz plasticzane ochronki na wtyki, to nie ma znaczenia- i męska i żeńska wersja są zabezpieczone podobnie
Widać na zdjęciach, że używa rurki termokurczliwej... Tak czy inaczej, nie jest ważna płeć końcówki tylko izolacja :)
Piotrek K.

Pichu pisze:Pytanie brzmi, ile może podziałać moja lampka na tym pakiecie?? 4x LION załóżmy 2200mAh diody 2 x XP-G każda pobierająca 1000mAh.
Czysto teoretycznie
Jeżeli założymy, że:
-aku miają te 2200mAh
-diody mają vf 3,5 @ 1000mA
-przetwornica ma sprawność 80%
-kable nie wprowadzają strat
to wtedy:
-energia zgromadzona w aku 4 x 2200mAh x 3,7V = 4 x 8140mWh = 32560mWh = 32,56Wh
-moc pobierana przez diody 3,5V x 1A x 2 = 7W
-moc pobierana przez diody 7W / 0,8 = 8,75W
-czas świecenia 32,56Wh / 8,75W = 3,7211428571428571428571428571429h = 3h 43min 16sek i (co oczywiście najważniejsze ;-) ) 114 tysięcznych sekundy ( :lol: :wink: )
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ