Oświetlenie pewnego obszaru z około 40 metrów.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
spireneusz

Oświetlenie pewnego obszaru z około 40 metrów.

Post autor: spireneusz »

Mam zagwozdkę z oświetleniem pewnego obszaru(5x4m), gdyż nie mam jak z bliska tego zrobić.
Jedynym wyjściem jakie pozostaje to oświetlenie tego z około 40m (mierzone w google earth).

Obrazek

Wyliczyłem sobie (mam nadzieję ze się nie skompromitowałem :mrgreen: ) iz potrzebuję optyki +/- 4 stopnie, oraz diody lub zestawu diod które dadzą w granicach 1000lm.
Ostatnio na forum znalazłem diodę SST-90, która przy 5A daje trochę ponad 1000lm, jednak z uwagi na dużą strukturę chyba nie da się jej tak skupić za pomocą dostępnyh (o ile są jakieś?) w sprzedaży kolimatorów, reflektorów, itp.
Myślałem też nad zestawem 3 diod na jednej płytce (coś jak to: http://sklep.ledim.pl/?misc=22 ), tak aby dało sie zastosować odpowiednią optykę, jednak tu pytanie do szanownych forumowiczów, którą diodę zastosować i jaką optykę, gdyż jeszcze jestem laikiem w tych sprawach.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawaim
Paweł.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

spireneusz, nie masz jak z bliska tego zrobic oznacza brak mozliwosci zblizenia sie?

Aby uzyskac 1000lm z diod i optyka +-4 musialbys uzyc kilku diod. Luminusa dosc ciezko skupic bez konkretnej wielkosci reflektora lub optyki. Rozwiazaniem dla Ciebie i diody Luminus moglaby byc soczewka asferyczna, ale ladne oswietlenie tego co chcesz wymagaloby metody prob i bledow.
Awatar użytkownika
spireneusz

Post autor: spireneusz »

Właśnie o to chodzi że nie ma jak.
Oświetlić trzeba baner z reklamą który sobie wisi wesoło w szczycie boku i nie ma tam żadnego wyprowadzenia prądu. Oświetlenie jest możliwe z budynku naprzeciw, ale pomiędzy nimi biegnie sobie dość ruchliwa ulica :mrgreen: . Tak więc ciężko tu coś sensownego wymyślić.
A jakaś sugestia co do tego modułu potrójnego od EDIM'a, da on wystarczająco dużo światła? Są w ogóle ref'y o takich małych kątach dla niego?
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

spireneusz, w sumie to nie jest wielki problem 4x Cree XR-E @ 1A + 4-y wąskie refy :
http://www.allegro.pl/item813903073_sel ... uxeon.html

Spytaj się go o wąskie refy 4,5* kiedyś je sprzedawał.

Do tego jakiś zasilacz 14V 1,5A i zamkniesz się w 200 pln z 1000 lumenowym szperaczem :mrgreen:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

spireneusz, potrojnych soczewek o tak waskim kacie nie ma. Trzeba uzyc pojedynczych. Gdybys mial probelmy z dostaniem odezwij sie do mnie na priv.
ODPOWIEDZ