Mam Solarforce L2 (wersja zwykła z HAII) od jakiegoś m-ca, czyli za krótko, by napisać jak się sprawuje w dłuższym okresie czasu.
"Pierwsze wrażenia":
+ bardzo dobrze leży mi w dłoni, nie jest za mała, ani za duża, w rękawicach nie sprawdzałem, powinno być ok
+ wszystko daje się rozkręcić i wymienić, nie mam też żadnych zastrzeżeń do jakości wykonania obudowy
+ na średnich dystansach 30-50m (moduł na R2 - podobno...) świeci praktycznie równie jasno jak Olight M30, na dalsze jeszcze nie próbowałem, (patrz uwagi niżej)
+ przyjemny wyłącznik ze słyszalnym klikiem, niestety jak w większości tanich hostów na D26, typu reverse (brak możliwości chwilowego mrugnięcia)
+ wystająca seryjna koronka dodatkowo chroni szybkę
+ bogata oferta wyposażenia dodatkowego: kolorowe filtry nakładane, też IR, moduły LED UV, lampka "campingowa" np. do kierowania ruchem, do użytku razem z kolorowymi szybkami, koronki: płaska i bojowa
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
no i powinno pasować wszystko z Surefire 6P/9P, czyli konstrukcja sprawdzona, modułowa, takie klocki lego
![:-)](./images/smilies/usmiech2.gif)
+ moduły D26 są już nawet z MC-E (choć podobno się grzeją), ciepłą diodą Q3 5A, xenonami, wkrótce będą z XP-G, czyli latarka nie zestarzeje się "moralnie" jeszcze długo
+ możliwość samodzielnej wymiany modułów i refków (seryjnie jest OP, ale można dokupić SMO), nawet sam pokuszę się o samodzielną wymianę gumki na GITD 14mm
Minusy zauważyłem w sumie drobne:
- uchwyt papierosowy niezbyt wygodny, pomaga założenie uszka do linki, do papierosów lepsza chyba będzie wersja z lumensfactory.com (ślicznotka swoją drogą)
- zdejmowalny klips do paska trzeba dokupić osobno (na eBay ok $5+)
- włączniki forward, A.I. Strobo itp też trzeba dokupić $$$
![:(](./images/smilies/smutny.gif)
albo przelutować na płytce
- w moim egzemplarzu jest moduł 5-trybowy no-name R2 Hi>Med>Low>Strobo>SOS, lepiej chyba wziąść 3-mode z pamięcią i bez błyskaczy - w sumie klikano-kręcona obsługa latarek nieco mnie irytuje - mój ideał pod tym względem, to Nitecore SR3, może kiedyś go chociaż potrzymam
Kilka linek:
filtry:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWAX:IT
koronka bojowa:
http://cgi.ebay.pl/Solarforce-A001-SS-H ... 4145d9ee10
Kilka uwag ogólnych
1) MC-E (wieloczipy, np M30 czy wspomniany Polestar) mają znacznie szerszy snop światła niż R2, Q5 (diody pojedyncze) nie tracąc zbyt dużo z zasięgu ?, co może się przydać na otwartym terenie, zwłaszcza gdy oświetlany obiekt nie będzie chciał stać nieruchomo
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
są już niby od $60 + ew. cło, VAT ... warto poczytać, obejrzeć beamshoty i ew. poczekać, aż stanieją
![?? ??](./images/smilies/pytajnik.gif)
2) żaden ze znanych mi modułów D26 nie ma trybu moon, a nawet porządnego low - moon przydaje się gdy nie chcemy stracić "widzenia nocnego" a wystarczy, by poświecić sobie pod nogi, albo ... wypisać mandat
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
(trzecią ręką...) > może jakiś Quark
![?? ??](./images/smilies/pytajnik.gif)
3) Sporo dodatkowych akcesoriów mają też Fenix'y
Na pokrowcach się nie znam, nie używam, ale przy okazji znalazłem coś podobno nietypowego
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWAX:IT
OT Z podlinkowanego przez lennin itp_shop właśnie coś zamówiłem, na razie gościu mi nawet nie odpisał (2 dni) i nie mam jak zapłacić
Pozdrawiam.
Andrzej
PS O Solarforce L2 i Seraph'ie z Lumens Factory widziałem gdzieś recki po polsku.