Projekt X2 Light

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Gratuluję!! Good work :ok:
Masz jedną z bardziej klimatycznych lampek rowerowych na tym forum, ponieważ obudowa zrobiona jest ze sztycy siodełkowej :mrgreen:
Obraz całości psuje ten akumulator żelowy ale masz zamiar go podmienić akusami 18650 więc tymczasowo można to przeboleć ;) Mi osobiście średnio podoba się złącze DIN - ale to już kwestia gustu.
Gdzie masz zamontowane pudełeczko z driverem i przełącznikiem - nie mogę go dostrzec na zdjęciach?
Pichu pisze:ps. Kąty w soczewkach okazały się całkowite czyli 10 i 26st.
I bardzo dobrze, bo gdybys się nie "pomylił" i wziął 20 i 62st. to było by raczej ciut za szeroko na rower :)
Pichu pisze:Satysfakcja z budowy ogromna :)
Tiaaaa, znam tą radochę... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

Akumulator i driverek są zamknięte w trójkątnej torbie pod siodełkiem :D Tam też później znajdą się LI-ON-y ;)
Awatar użytkownika
Kuras77

Można i tak chociaż osobiście wolałbym mieć włącznik gdzieś bardziej pod ręką ;)
Awatar użytkownika
Pichu

Jeszcze kilka zdjęć gotowego zestawu. Jak już na początku wspomniałem, lampka nie ma super wyglądać, ma działać :) Dodatkowo muszę wam powiedzieć, że soczewki są wymienne :D Wystarczy że kupie w lediko soczewkę o tej samej średnicy a innym kącie i mogę ją wstawić do tej lampki :) A do wyboru mam (aktualne zaznaczone na czerwono):

OPT-LD-XP-21-06-O 6º
OPT-LD-XP-21-10-O 10º
OPT-LD-XP-21-26-O 26º

OPT-LD-XP-21-46-O 46º
OPT-LD-XP-21-16x41-O 16ºx41º
OPT-LD-XP-21-21x38-O 21ºx38º

Także jestem bardzo zadowolony bo wyszło mi to całkiem nieźle jak na pierwszy raz ;] Lampka zrodzona w bólach i niewiedzy ale efekt muszę przyznać znakomity :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dotarła i ładowarka i jeden aku li-on :) Teraz jeszcze tylko dozbierać na 2 - 3 szt aku i będzie gicio :)

Obrazek

Zastanawiam się tylko jeszcze gdzie można kupić koszyk na LI-ON bo nigdzie nie widziałem w necie.

ps. Dziękuję wszystkim za pomoc w budowie i klikam jak Admin przykazał pomógł dla każdego kto pomógł :mrgreen:
xsherlock

Post autor: xsherlock »

http://www.turboferret.co.uk/Index.htm

Ja kupilem holderki i opakowania od tego gościa z anglii, wbrew temu co moze sie wydawać na zdjeciach sa one zupelnie porządnie zrobione i dobrze sprawują sie w codziennym użytkowaniu.

So też absurdalnie drogie, 10 funciaków za sztukę.
Awatar użytkownika
Pichu

Materiał z czego to jest wykonane to plastik czy jakaś pianka?
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Hej gratulacje. Wyszło super. Szkoda, że "mój" akumulator nie sprostał. Teraz już wiem gdzie zgubiłes koszyk od zumika ze sklepiku :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pichu

No miałem go podłączonego szeregowo, z akumulatorem ale 3 paluszki aaa wyssało w moment. Schowałem go do kieszeni i musiał mi gdzieś wypaść jak później do niej siegałem....

Dzisiaj lampka przeszła chrzest bojowy. 41km w zacinającym deszczu. Jestem z siebie dumny, jest szczelna :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kuras77

xsherlock pisze:http://www.turboferret.co.uk/Index.htm

Ja kupilem holderki i opakowania od tego gościa z anglii, wbrew temu co moze sie wydawać na zdjeciach sa one zupelnie porządnie zrobione i dobrze sprawują sie w codziennym użytkowaniu.

So też absurdalnie drogie, 10 funciaków za sztukę.
Mam i ja - właśnie dzisiaj przyjechało :D

Obrazek

Faktycznie koszyczek jest dobrze wykonany chociaż widać, że jest to home-made :)
Pichu pisze:Dzisiaj lampka przeszła chrzest bojowy. 41km w zacinającym deszczu. Jestem z siebie dumny, jest szczelna :mrgreen:
Gratulacje! Hehe, ja po wykonaniu swojej pierwszej lampki jakiś rok temu dostałem takiego speeda rowerowego, przez jesień przemierzyłem chyba całą Puszczę Kampinoską...tylko szkoda że po zmroku... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Widzę że Pichu znalazł zastosowanie dla aluminiowych sztyc. I dobrze, pod siodełko to się one nie nadają (przynajmniej te marki Kalloy) :zly:
Obrazek

Kuras77 - zdejmij blaszki, zalej odpowiednio w gipsie, kup żywicę, zalej formę i rób kopie koszyczka ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pichu

Tomek210 pisze:Widzę że Pichu znalazł zastosowanie dla aluminiowych sztyc. I dobrze, pod siodełko to się one nie nadają (przynajmniej te marki Kalloy) :zly:
Obrazek

Kuras77 - zdejmij blaszki, zalej odpowiednio w gipsie, kup żywicę, zalej formę i rób kopie koszyczka ;)
Moja sztyca była marki zoom. Po grubości profilu było widać, że się nadaje ( i do jeżdżenia i do budowy lampki ) :D

Przed chwila zrobiłem teścik z odprowadzania ciepła przez body. Przy 0.5A na diodę body po 15min świecenia jest lekko ciepłe :) Czyli połączenie z pigułą jest jak należy :)

Wykonałem sobie zasobnik na LI-ON które juz do mnie jadą.

Nie wygląda zbyt pięknie ale swoje zadanie spełni :)

Obrazek
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Pichu , dobre rozwiązanie :)

mam tylko jedną sugestię , spróbuj wypełnić lukę między "pudełkiem" a elementami koszyczka bo zdaje się że skleiłeś to na Poxilpol a on czasem przy takich naprężeniach może pęknąć
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Pichu

Teraz myślę, że wytrzyma :) Klej na gorąco dobra rzecz ;]
Normalnie pomysłowy Dobromir ze mnie. :D Co prawda nie wygląda jak ten od gościa z Anglii ale zamiast 10 funtów kosztował mnie 10zł :D

Obrazek

A tu przykrywka dociskająca :P

Obrazek

A tu zamknięty :P

Obrazek

Ogniwa zakupiłem te:

http://allegro.pl/item821902736.html

Obrazek

Z tego względu że na ogniwa protected zbierałbym chyba do grudnia :P
Raz się żyje, myślę że oryginalna Ultrafire W139 mi ich nie przeładuje.
Mam tylko pytanie jak się z nimi obchodzić żeby ich za bardzo nie rozładować itd. Poproszę o rady.
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Pichu pisze: Mam tylko pytanie jak się z nimi obchodzić żeby ich za bardzo nie rozładować itd. Poproszę o rady.
Optymalny by był sterownik z pomiarem napięcia aku i odcięciem. Zamiast tego możesz zbudować prosty układ pokazujący na kolorowych diodach napięcie pakietu - schemat jest gdzieś tu na forum. I jeszcze jedno - koniecznie zmień łączówki pakietu na żeńskie w izolacji, bo z obecnymi bardzo łatwo o zwarcie.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

poczytaj co pisał Dominik o pakietach lion - potrzebujesz zabezpieczenia, nie jest dobrym pomysłem używać unprotected w pakietach
ODPOWIEDZ