Projekt X2 Light

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

jezjacek pisze:
Pyra pisze: Chyba równoległego?
Równoległego. Chociaż różne źródła nie zalecają również szeregowego.
Witam
Ale chodzi o konkretny przypadek :
"Możemy również połączyć diody szeregowo bez użycia rezystora, zalecam jednak połączenie równoległe jako bezpieczniejsze dla diod.
Gdy mamy zasilanie o napięciu 12 V możemy podłączyć 4 diody szeregowo i taki zestaw podłączyć do tego zasilania."

Chodzi o połączenie DD, czyli bez kontroli prądu, w tym wypadku połączenie równoległem z rezystorami szeregowymi jest dużo bezpieczniejsze.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

A o polsku?? :D Czy dobrze rozumuje, że przy lepszym zasilaniu mam podłączyć diody szeregowo, czy w końcu równolegle, bo już całkiem zgłupiałem.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Pichu, to są tylko dywagacje miedzy jezjackiem a Pyrą - Ty kupuj akumulatorki 18650 i podłacz je oraz diody szeregowo by nastąpiła jasność :D
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Pichu pisze:A o polsku?? :D Czy dobrze rozumuje, że przy lepszym zasilaniu mam podłączyć diody szeregowo, czy w końcu równolegle, bo już całkiem zgłupiałem.
Kuras77 ma całkowitą rację, rozpatrywany przypadek dotyczył podłączenia czterech diod pod zasilanie 12V bez rezystorów ograniczających (sam nie wiem skąd taki pomysł u autora tekstu :roll: ). Zreztą artukuł dotyczył diod 5mm, przy których nie potrzeba sie zbytnio przejmować ogólną sprawnością układu.

Jesłi chodzi o Twój przypadek, to najlepszym rozwiązaniem jest połączenie diod szeregowo. Jest to rozwiązanie, które w połączeniu ze stabilizacją prądu, daje najlepsze warunki pracy diodom. :!:
No i nadal będę obstawał przy zasilaniu 2 diody, 3 LiIon'y ;)
Ładowarka ma dwa gniazda, ale ładować możesz też tylko jedno ogniwo :)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pichu

I tak właśnie zrobię jak tylko zakupię akusy. Na razie zostanie zasilanie z 6v, równoległe połączenie diod i niecałe 400lm. Na początek wystarczy.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Tak na prawdę ilość li-ion'ów jest zdeterminowana czasem przez który docelowo ma świecić lampka przy zadanym prądzie. W swoim projekcie zastosowałem 4 akumulatorki by czas świecenia przy 850mA na diodę wynosił około 4 godzin - w rzeczywistości wynosi 3 godziny 45 minut co dla mnie jest optymalnym czasem na rower. Czas ładowania 4 aku jest dokładnie taki sam jak 3 a czas świecenia z 4 sporo dłuższy :P
funkad

Post autor: funkad »

Zapowiada się fajna dwururka:-) i to cieszy. Oby więcej samoróbek. Z niecierpliwością czekam na masową sprzedaż CREE XP G bin S2:-)
Awatar użytkownika
Pichu

Szczerze mówiąc, przekalkulowałem na chłodno koszty zastosowania lion 18650 jako zasilania i wychodzi mi co najmniej 100zł jak nie więcej (z ładowarką). Rozważam opcje dokupienia drugiej żelówki 6v i połączenia razem. Będzie 12v, czy wtedy lampki będą świeciły pełną mocą?? Pomińmy tu wagę bo i tak w nocy nie jeżdżę aż tak często więc te dodatkowe 1,4kg nie zrobi mi różnicy. A koszt za aku to tylko 30zł..... Jak musiałbym te aku połączyć szeregowo czy równolegle??
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Mogę Tobie podarować żelka 6V1,2 Ah używanego ale jeszcze trzyma. Wyjętego z Sigmy. A połączyć szeregowo. Ale to będzie klecenie :shock:
Awatar użytkownika
Pichu

:D Chętnie przyjmę o ile nie waży 2kg :D Oczywiście to tymczasowo dopóki nie kupię lepszego zasilania ;)

a co do zakupu LI-ON

Byłoby mnie stać na 4szt tego akusa. Ale jest unprotected. Opłaca się czy lepiej dozbierać do protected??

http://allegro.pl/item817069966_akumula ... oclaw.html
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Z 300 g. No to wpadaj i zabieraj. Kup na DX za 4 akusy (protected) i ładowarkę powinieneś zapłacić coś koło 25$ czyli 75PLN. w POlsce dokładnie 2x drożej.
Awatar użytkownika
Pichu

Niby tak, ale nie rajcują mnie czasy oczekiwania po 3 tygodnie. Wole kupić ciut drożej ale szybciej :) Pytanie tylko czy warto dozbierać do protected czy kupować te? Napisz mi na pw adresik i jakiś nr telefonu to dziś wieczorkiem wpadnę tam do Ciebie po tego akusa (o ile nie będzie padać ;) )
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Tylko protectet. Nie ryzykowałbym nie zabezpieczonych.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

zobacz w milhunt.pl
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... e3c9#28674
ceny niezłe
kup taka ładowarkę
UltraFire WF-139 - sprawdzona
Awatar użytkownika
Pichu

Lampka ukończona. Ma możliwość podłączenia diod równolegle i szeregowo w zależności od wykorzystanego źródła zasilania. Póki co jadę na żelówce 6v + 3xAAA połączone szeregowo. W drodze jest już ładowarka Ultrafire W139 oraz jeden akusek LION Ultrafire 2400 protected, jak tylko zarobie jakiś grosz to dojada dodatkowe :)

Lampka może nie wygląda jakoś super pięknie ale spełnia wszystkie moje założenia :)

W tej chwili diody dostają jakieś 0.8A bo paluszki są już słabiutkie :)

Sesja zdjęciowa z końcowego montażu i próbnego odpalenia poniżej, za chwile jadę na test w terenie :)

Obrazek Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek Obrazek

Edit paluszki nie pociągnęły długo i prąd spadł momentalnie do około 0.15A. Przełączyłem na równoległe i znów mogłem sie cieszyć około 400 lumenami, po 0.5A na diodę :)

ps. Kąty w soczewkach okazały się całkowite czyli 10 i 26st.

Satysfakcja z budowy ogromna :)
ODPOWIEDZ