Projekt X2 Light

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Pichu pisze:Okazało się, że akus 6v jest za słaby do wysterowania obu diod 1000mA. Przetwornica daje maksymalnie po 0.5A na diodę przy połączeniu równoległym. Przy szeregowym, jeszcze gorzej bo tylko 0.15A. Zastanawiam się co zrobić żeby z tych 6v wyłuskać po 1000mA na diodę...
W specyfikacji przetwornicy znalazłem, że daje ona max 1A, czyli 0,5 A na diodę (równolegle). Podniesienie napięcia nic tu nie da.
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

Czyli, co inny driver?? Czy przy innym driverze mam szanse zasilić obie z aku 6v? przy 1000mA?

Może ten??

http://sklep.ledim.pl/?misc=30

Równolegle byłoby po 1,4A i jeszcze jakoś to ograniczyć..

Ale jakie zasilanie to potrzebuje?

Chyba, ze po prostu kupie drugą R105.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Pichu pisze:Tak, ale strona maritexu chodzi tak tragicznie że dostawałem szału (czekałem 5min na załadowanie się kolejnej strony), i skończyło się na lediko :P
U mnie chodzi ok, ale ja dziś prawie dostałem szału jak po 17 chciałem zakupić soczewki. Założyłem konto a ono jest weryfikowane przez pracownika w dni powszednie od 9 do...17. :evil:
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

jezjacek pisze:Podniesienie napięcia nic tu nie da.
Zgadza się :-) , ale jak się jeszcze połączy diody szeregowo (zamiast równolegle) to wtedy każda dostanie po równo ~1A :wink: .
Pichu pisze:Chyba, ze po prostu kupie drugą R105.
To też jest rozwiązanie można wtedy bezproblemowo włączać każdą z lampek i zmieniać niezależnie jasność każdej z nich.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kuras77

Pichu, jak będziesz już miał porządne zasilanie to połącz aku 18650 szeregowo oraz również szeregowo połącz diody a uzyskasz 1A na diodę :)
Awatar użytkownika
Pichu

Ale tak jak kolega jezjacek napisał, nie z jednej R105.
Awatar użytkownika
Kuras77

Pichu, nie kombinuj - jedna wystarczy.
Przejrzyj mój temat:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
W Twoim wypadku problem z niskim natężeniem wynika z niskiego napięcia wejściowego - to jest przetwornica step-down która potrzebuje wyższego napięcia na wejściu niż jest na wyjściu. Zresztą jest to napisane w jej opisie:
- aby zapewnić nominalny prąd wyjściowy minimalne napięcie zasilania musi być większe o minimum 1,5V od napięcia wyjściowego, nawet przy prawie wyładowanej baterii
Przy 6V na wejściu z jedną diodą nie ma problemu ale przy dwóch napięcie to powinno wynosić minimum 8V.
W razie dalszych wątpliwości napisz do obecnego na tym forum producenta tej przetwornicy, kolegi EdiM
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2009, 22:51 przez Kuras77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pichu

Tak, jak mówisz, ale ona jest ograniczana do 1A. Nie uzyskam na niej wymaganych 2A (po 1A dla każdej diody)
allonitium

Post autor: allonitium »

Przy połączeniu szeregowym diod prąd się nie sumuje ;-) Co innego napięcie. Przy połączeniu równoległym jest na odwrót - ale tak nie warto łączyć diod bo prąd nie będzie taki sam z uwagi na chociaż minimalne róznice Vf diod.
Awatar użytkownika
Kuras77

Pichu pisze:Tak, jak mówisz, ale ona jest ograniczana do 1A. Nie uzyskam na niej wymaganych 2A (po 1A dla każdej diody)
Ależ Ty uparty... ;)
W opisie napisane jest:
- maksymalne napięcie wyjściowe 15V (max. 3-4 diody szeregowo na wyjściu) ...
Co znaczy, że po podłączeniu szeregowym max 4 diod na wyjściu wzrasta napięcie ale przy stałym natężeniu 1000mA. Tylko że w takim wypadku napięcie wejściowe musi już wynosić minimum 17V.

Ale ok, poddaje się. Zapytaj się EdiMa - on Ci prawdę powie... :)
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Koledzy oczywiście mają rację. Przy połączeniu szeregowym 2 diod każda dostanie po 1A. Potrzebne zasilanie to 8,5 V. Nie zaleca się łączenia *rownoległego (edyt)* diod ze względu na różnice w Vf, ale dla diod z tej samej partii nie powinny one występować. Tak czy siak czekają Cię wydatki: albo nowe akumululatory albo nowa przetwornica :|
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2009, 01:41 przez jezjacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

jezjacek pisze: Nie zaleca się łączenia szeregowego diod ze względu na różnice w Vf, ale dla diod z tej samej partii nie powinny one występować.
Chyba równoległego? ;)
Dla 2 szt. diod połączonych szeregowo, wystarczą trzy szt. 18650.
Biorąc pod uwagę najgorszy przypadek:
Vf x 2 = 3,5V x 2 = 7V - 2 diody szregowo

3 x 2,9V - 8,7V - 3 aku LiIon szeregowo

8,7V - 7V = 1,7V - zapas napięcia zasilania dla przetwornicy

Czyli mamy wymagany zapas napięcia konieczny do prawidłowej pracy przetwornicy z prądem 1A w diody.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Kuras77

Pyra pisze:Dla 2 szt. diod połączonych szeregowo, wystarczą trzy szt. 18650.
Pisałem o czterech aku ponieważ kupuje się je po dwa, ładowarka jest podwójna a przede wszystkim czas świecenia dwóch diod na 1A jest przyzwoity - około 3,5h.
Sam mam taki zestaw :)
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Pyra pisze: Chyba równoległego?
Równoległego. Chociaż różne źródła nie zalecają również szeregowego.
Awatar użytkownika
Pichu

No to teraz w końcu zrozumiałem na czym stoję :) Krótko mówiąc, póki co świecę tym co mam przy połączeniu diod równoległym, a po zmianie źródła zasilania, łącze szeregowo i jest ok :)

Dzięki chłopaki.
ODPOWIEDZ