W specyfikacji przetwornicy znalazłem, że daje ona max 1A, czyli 0,5 A na diodę (równolegle). Podniesienie napięcia nic tu nie da.Pichu pisze:Okazało się, że akus 6v jest za słaby do wysterowania obu diod 1000mA. Przetwornica daje maksymalnie po 0.5A na diodę przy połączeniu równoległym. Przy szeregowym, jeszcze gorzej bo tylko 0.15A. Zastanawiam się co zrobić żeby z tych 6v wyłuskać po 1000mA na diodę...
Projekt X2 Light
Czyli, co inny driver?? Czy przy innym driverze mam szanse zasilić obie z aku 6v? przy 1000mA?
Może ten??
http://sklep.ledim.pl/?misc=30
Równolegle byłoby po 1,4A i jeszcze jakoś to ograniczyć..
Ale jakie zasilanie to potrzebuje?
Chyba, ze po prostu kupie drugą R105.
Może ten??
http://sklep.ledim.pl/?misc=30
Równolegle byłoby po 1,4A i jeszcze jakoś to ograniczyć..
Ale jakie zasilanie to potrzebuje?
Chyba, ze po prostu kupie drugą R105.
U mnie chodzi ok, ale ja dziś prawie dostałem szału jak po 17 chciałem zakupić soczewki. Założyłem konto a ono jest weryfikowane przez pracownika w dni powszednie od 9 do...17.Pichu pisze:Tak, ale strona maritexu chodzi tak tragicznie że dostawałem szału (czekałem 5min na załadowanie się kolejnej strony), i skończyło się na lediko
Widzę światełko w tunelu...coraz mocniejsze...
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
-
Zgadza się , ale jak się jeszcze połączy diody szeregowo (zamiast równolegle) to wtedy każda dostanie po równo ~1A .jezjacek pisze:Podniesienie napięcia nic tu nie da.
To też jest rozwiązanie można wtedy bezproblemowo włączać każdą z lampek i zmieniać niezależnie jasność każdej z nich.Pichu pisze:Chyba, ze po prostu kupie drugą R105.
Pozdrawiam
Pichu, jak będziesz już miał porządne zasilanie to połącz aku 18650 szeregowo oraz również szeregowo połącz diody a uzyskasz 1A na diodę
Pichu, nie kombinuj - jedna wystarczy.
Przejrzyj mój temat:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
W Twoim wypadku problem z niskim natężeniem wynika z niskiego napięcia wejściowego - to jest przetwornica step-down która potrzebuje wyższego napięcia na wejściu niż jest na wyjściu. Zresztą jest to napisane w jej opisie:
- aby zapewnić nominalny prąd wyjściowy minimalne napięcie zasilania musi być większe o minimum 1,5V od napięcia wyjściowego, nawet przy prawie wyładowanej baterii
Przy 6V na wejściu z jedną diodą nie ma problemu ale przy dwóch napięcie to powinno wynosić minimum 8V.
W razie dalszych wątpliwości napisz do obecnego na tym forum producenta tej przetwornicy, kolegi EdiM
Przejrzyj mój temat:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
W Twoim wypadku problem z niskim natężeniem wynika z niskiego napięcia wejściowego - to jest przetwornica step-down która potrzebuje wyższego napięcia na wejściu niż jest na wyjściu. Zresztą jest to napisane w jej opisie:
- aby zapewnić nominalny prąd wyjściowy minimalne napięcie zasilania musi być większe o minimum 1,5V od napięcia wyjściowego, nawet przy prawie wyładowanej baterii
Przy 6V na wejściu z jedną diodą nie ma problemu ale przy dwóch napięcie to powinno wynosić minimum 8V.
W razie dalszych wątpliwości napisz do obecnego na tym forum producenta tej przetwornicy, kolegi EdiM
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2009, 22:51 przez Kuras77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ależ Ty uparty...Pichu pisze:Tak, jak mówisz, ale ona jest ograniczana do 1A. Nie uzyskam na niej wymaganych 2A (po 1A dla każdej diody)
W opisie napisane jest:
- maksymalne napięcie wyjściowe 15V (max. 3-4 diody szeregowo na wyjściu) ...
Co znaczy, że po podłączeniu szeregowym max 4 diod na wyjściu wzrasta napięcie ale przy stałym natężeniu 1000mA. Tylko że w takim wypadku napięcie wejściowe musi już wynosić minimum 17V.
Ale ok, poddaje się. Zapytaj się EdiMa - on Ci prawdę powie...
Koledzy oczywiście mają rację. Przy połączeniu szeregowym 2 diod każda dostanie po 1A. Potrzebne zasilanie to 8,5 V. Nie zaleca się łączenia *rownoległego (edyt)* diod ze względu na różnice w Vf, ale dla diod z tej samej partii nie powinny one występować. Tak czy siak czekają Cię wydatki: albo nowe akumululatory albo nowa przetwornica
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2009, 01:41 przez jezjacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba równoległego?jezjacek pisze: Nie zaleca się łączenia szeregowego diod ze względu na różnice w Vf, ale dla diod z tej samej partii nie powinny one występować.
Dla 2 szt. diod połączonych szeregowo, wystarczą trzy szt. 18650.
Biorąc pod uwagę najgorszy przypadek:
Vf x 2 = 3,5V x 2 = 7V - 2 diody szregowo
3 x 2,9V - 8,7V - 3 aku LiIon szeregowo
8,7V - 7V = 1,7V - zapas napięcia zasilania dla przetwornicy
Czyli mamy wymagany zapas napięcia konieczny do prawidłowej pracy przetwornicy z prądem 1A w diody.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pisałem o czterech aku ponieważ kupuje się je po dwa, ładowarka jest podwójna a przede wszystkim czas świecenia dwóch diod na 1A jest przyzwoity - około 3,5h.Pyra pisze:Dla 2 szt. diod połączonych szeregowo, wystarczą trzy szt. 18650.
Sam mam taki zestaw
Równoległego. Chociaż różne źródła nie zalecają również szeregowego.Pyra pisze: Chyba równoległego?