Projekt X2 Light

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

jezjacek pisze:
Pichu pisze:Aż taki tępy nie jestem :D
Nawet bym nie śmiał tak pomyśleć :grin:
Ale ja bym jeszcze kupił (zdobył) 5 cm rurki miedzianej co o śr zew 22 lub 20 (i ewentualnie rozciął wzdłuż) i wyrównał nią przetoczenie. Wtedy przekazywanie ciepła będzie idealne (można jeszcze przypastować).
Widzisz, w tym właśnie problem. Z dostępnością. Oblatałem wszystkie skupy w okolicy i tylko to udało mi się zdobyć. Zostanie jak jest ;)
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Polecam Jarybud (chyba) na Sienkiewicza. Tam kupiłem 10 cm rurki za pare zł.
Awatar użytkownika
Pichu

Okablowanie i przełączniku już gotowe, teraz tylko czekać na przypływ gotówki i można składać całość do kupy :D Jako złącze wykorzystałem piątkę dinowską, powinno być ok. Każda lampka będzie miała swój włącznik a dodatkowo zamontuje przełącznik trój pozycyjny kołyskę do zmiany trybów 50% 100% Off. Kable troszkę grube, nie miałem innych. Ale bynajmniej nie będzie problemu że gdzieś się kabel spalił z powodu zbyt wysokiego amperażu :D

Obrazek

[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 12:17 pm ]
Dziś dotarły diody i przetwornica R105, czas zacząć powoli składać wszystko do kupy :)

Obrazek

[ Dodano: Pt Lis 13, 2009 12:37 pm ]

Diody juz przyklejone na piguły zalmanikiem. Sterownik włącznik i reszta zmontowane. próbny rozruch był, wszystko działa. Brakuje już tylko soczewek.

Obrazek

Próbny rozruch:

Nie mogę się doczekać soczewek (mają w lediko ale przesyłka kosztuje 40zł. Cóż trudno, raz się żyje, zamówiłem :) )

Obrazek
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Widzę, że przesz do przodu :) Czy zdecydowałeś się na diody XP-G które Ci zaproponowałem? Jakie w końcu soczewki zamówiłeś? Jeśli masz diody XP-G to do Twojego projektu najbardziej nadawałyby się chyba te:
http://ledil.fi/datasheets/DataSheet_LXP.pdf
Na przykład z tej firmy:
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/11221
Mają średnicę 21,6 więc akurat do rurki 22mm :)
Awatar użytkownika
Pichu

Właśnie te soczewki zamowiłem ale nie z maritexu tylko z lediko :) Diody to XP-G, te które doradzałeś. Tylko mam teraz problem z zasilaniem. Okazało się, że akus 6v jest za słaby do wysterowania obu diod 1000mA. Przetwornica daje maksymalnie po 0.5A na diodę przy połączeniu równoległym. Przy szeregowym, jeszcze gorzej bo tylko 0.15A. Zastanawiam się co zrobić żeby z tych 6v wyłuskać po 1000mA na diodę...

Poczytaj tutaj:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2620
Awatar użytkownika
Kuras77

Pichu, wysupłaj jeszcze ostatkiem sił trochę grosza i kup 4 akusy 18650 i ładowarkę do nich. Zaufaj ludziom z tego forum - tu każdy kombinuje ale zawsze kończy na tych cudownych akumulatorkach :)
Bierz to:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5790
i to:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1251
a za 7-10 dni będziesz skakał z radości jak dziecko :mrgreen:
4 x 18650 przy 1A na każdą diodę to jakieś 3,5 godziny świecenia.
Awatar użytkownika
Pichu

Postanowiłem, że na razie będę świecił tymi 400lm z przetwornicy, a jak dojdę do jakichś pieniąchów to zmienię zasilanie na 4x18650 i będzie git :)

Teraz czekam już tylko na soczewki ;)
Awatar użytkownika
Kuras77

Pichu pisze:Postanowiłem, że na razie będę świecił tymi 400lm z przetwornicy, a jak dojdę do jakichś pieniąchów to zmienię zasilanie na 4x18650 i będzie git :)

Teraz czekam już tylko na soczewki ;)
No i dobrze - podmienić zasilanie to żaden problem. Aby tylko lampki były gotowe i dobrze świeciły :)

[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 7:15 pm ]
Właśnie te soczewki zamowiłem ale nie z maritexu tylko z lediko
Hmm, ja tych soczewek nie widzę na Lediko... Wrzucisz linka do tych zamówionych przez Ciebie?
Awatar użytkownika
Pichu

http://www.lediko.com/Optyka_do_diod_LE ... mp_XP/813/

OPT-LD-XP-21-10-O

OPT-LD-XP-21-26-O

To sa ciutkę inne oznaczenia ale soczewki z tego co wiem od XP-E podchodzą do XP-G tyle że ciut szerzej świecą :) 21mm średnicy. Kąty połówkowe 10 stopni i 26 stopni. Czyli odpowiednio 20 i 52. Wiem że szeroko ale taki miałem cel. Do jazdy po lesie :) Myślisz, że będą ok??
Awatar użytkownika
Kuras77

Pichu pisze:OPT-LD-XP-21-10-O

OPT-LD-XP-21-26-O
To są inne soczewki od tych przeze mnie proponowanych chociaż mają podobne parametry.
Pichu pisze:z tego co wiem od XP-E podchodzą do XP-G tyle że ciut szerzej świecą

To prawda.
Pichu pisze:Kąty połówkowe 10 stopni i 26 stopni. Czyli odpowiednio 20 i 52.
Jesteś tego pewien? Wydaje mi się że to kąty całkowite...
Awatar użytkownika
Pichu

Kuras77 pisze:
Pichu pisze:OPT-LD-XP-21-10-O

OPT-LD-XP-21-26-O
To są inne soczewki od tych przeze mnie proponowanych chociaż mają podobne parametry.
Pichu pisze:z tego co wiem od XP-E podchodzą do XP-G tyle że ciut szerzej świecą

To prawda.
Pichu pisze:Kąty połówkowe 10 stopni i 26 stopni. Czyli odpowiednio 20 i 52.
Jesteś tego pewien? Wydaje mi się że to kąty całkowite...
jeśli nawet to całkowite, to też będzie ok :)
Awatar użytkownika
Kuras77

Tak, nawet lepiej :)
Awatar użytkownika
Pichu

W maritexie problem był tego typu, że minimalne zamówienie to 30zł netto. W lediko nie ma tego ograniczenia ale z kolei przesyłka 40 dychy. Tak źle i tak nie dobrze :/
Awatar użytkownika
Kuras77

No to ja wolałbym zapłacić za dodatkowe soczewki niż za przesyłkę... :razz:
Awatar użytkownika
Pichu

Tak, ale strona maritexu chodzi tak tragicznie że dostawałem szału (czekałem 5min na załadowanie się kolejnej strony), i skończyło się na lediko :P
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2009, 20:26 przez Pichu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ