Przetwornica R105
-
Możesz dokupić drugi albo dać szeregowo z nim jakieś inne żródło o podobnej pojemności, ale najlepiej zainwestuj w 3 li-iony 18650 PROTECTED połączone szeregowo (albo lepiej 6 dla dłuższego czasu świecenia - 2 szeregi po 3 aku).Pichu pisze:Nie ma opcji żeby podwyższyć napięcie tego aku??
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 6:55 pm ]
Tak, tylko że w twoim przypadku wystarczy podnieść napięcie zasilające o parę V i będzie git
Pozdrawiam
3x lion rodzi kolejne koszty. Chyba zdecyduję się na drugą przetwornicę, wyjdzie zdecydowanie taniej. I tak już przekroczyłem znacznie założony budżet na te lampkę.....Piotrek K. pisze:Możesz dokupić drugi albo dać szeregowo z nim jakieś inne żródło o podobnej pojemności, ale najlepiej zainwestuj w 3 li-iony 18650 PROTECTED połączone szeregowo (albo lepiej 6 dla dłuższego czasu świecenia - 2 szeregi po 3 aku).Pichu pisze:Nie ma opcji żeby podwyższyć napięcie tego aku??
Edit:
Hmm, a gdybym kupił drugi taki aku?? I połączył oba ze sobą??
-
To chyba taki standard podczas budowy własnej lampkiI tak już przekroczyłem znacznie założony budżet na te lampkę.....
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 7:01 pm ]
Napisałem o tym post wcześniejPichu pisze:Hmm, a gdybym kupił drugi taki aku?? I połączył oba ze sobą??
Piotrek K. pisze:Możesz dokupić drugi albo dać szeregowo z nim jakieś inne żródło o podobnej pojemności
Pozdrawiam
-
Moim zdaniem lepiej 3 szeregowo albo wielokrotność tego, bo:Pichu pisze:Postanowiłem, że na razie będę świecił tymi 400lm z przetwornicy, a jak dojde do jakichś pieniąchów to zmienię zasilanie na 4x18650 i będzie git
Ja miałem 4 Li-Ionami (były świeżo po ładowaniu czyli 16,8V) zasilaną taką właśnie przetwornicę i przypadkowo odłączyłem diody, gdy zasilanie przetwornicy było podłączone.http://sklep.ledim.pl/?misc=7 pisze:# maksymalne napięcie wyjściowe 15V (max. 3-4 diody szeregowo na wyjściu) - nie wolno podłączać przetwornicy bez obciążenia, przy zasilaniu powyżej 14V.
Przetwornica się niestety zepsuła (z mojej winy oczywiście i do nikogo nie mam pretensji ).
Pozdrawiam
-
A więc tak rozładoane Li-Ion mają 2,8V, a naładowane 4,2V, więc napięcie takiego 3 akumulatorkowego pakietu to 8,4÷12,6Vhttp://sklep.ledim.pl/?misc=7 pisze:aby zapewnić nominalny prąd wyjściowy minimalne napięcie zasilania musi być większe o minimum 1,5V od napięcia wyjściowego, nawet przy prawie wyładowanej baterii;
Dwie diody z vf 3,3V 3,3Vx2=6,6V do tego przetwornica na której tracimy jakieś 1,5V 6,6+1,5V=8,1V więc jak najbardziej podejdzie
Pozdrawiam
Tak więc uczynię, jak tylko do mojej kieszeni spłynie trochę złotówek Dzięki za wszystkie rady.
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 8:55 pm ]
Po maksymalnym podkręceniu potencjometru montażowego na R105 mam 0.46A na diodę według miernika. Więcej nie będzie. dodatkowo, jeden z kolegów napisał w moim topicu, że według specyfikacji tej przetwornicy, nawet mimo większego napięcia nie da ona więcej niż 1A.... tak wiec chyba będę musiał kupić druga taką. Btw, po podkręceniu na maks potencjometru mam 1.34A bez obciażenia, zastanawiam się czy na krótka mete jedna sztuka nie będzie lepiej świeciła niz dwie No chyba że po podłączeniu diody amperaż spadnie.
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 8:55 pm ]
Po maksymalnym podkręceniu potencjometru montażowego na R105 mam 0.46A na diodę według miernika. Więcej nie będzie. dodatkowo, jeden z kolegów napisał w moim topicu, że według specyfikacji tej przetwornicy, nawet mimo większego napięcia nie da ona więcej niż 1A.... tak wiec chyba będę musiał kupić druga taką. Btw, po podkręceniu na maks potencjometru mam 1.34A bez obciażenia, zastanawiam się czy na krótka mete jedna sztuka nie będzie lepiej świeciła niz dwie No chyba że po podłączeniu diody amperaż spadnie.
Didy żeby świeciły na 1A muszą mieć ok 7V (połączenie szeregowe) napięcia a mają? mniej? Przy mniejszym napięciu prąd spada gwałtownie. Zobacz wykres w datasheecie diody. a driver wymaga min 1,5 V ponad napięcie zasilania diod. Przy 6 V coś zabiera driver, na diody zostaje strzelam 5v. Czyli ledwie się żarzą.
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2009, 10:00 przez jezjacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pojedyncza dioda dostaje 1A Nawet więcej bo w tym momencie 1.2A (podkręcony potencjometr bo przy dwóch diodach podłączonych równolegle dostają tylko po 0.4A w momencie kiedy mam ustawione 1A na jedną diodę. Przy podkręconym potencjometrze dostają po 0.46 - 0.47A. Włączałem oczywiście tylko na parę sekund.