problem z diodami XR-E R2 WG

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
bogas

Re: problem z diodami XR-E R2 WG

Post autor: bogas »

A właśnie Panowie - moze dobrze by było zrobić testy na ilość generowanego światła przez diody?
Umówić się np na ten dx'owy ref OP 26mm, stały prąd w diodę, np 700mA i pomiary z metra w osi.
Ma ktoś ten luksomierz z dx?
Warto go brać?
Jeśli by zrobić coś takiego, wyciągnęłoby się średnią np dla Q5 i potem można mierzyć R2.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Pod warunkiem że jedna osoba by to robiła, miałem tych refków kilka i każdy różnił się skupieniem :)
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

bogas, trzeba mieć na to kupe czasu i pieniędzy :D
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
wojtasss75

Post autor: wojtasss75 »

Witam.Kupiłem sobie taka latarkę niby z diodą r2 http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25370 , ale z tego co widziałem to r2 ma soczewkę.Tu jest r2? bez soczewki.Czy to oby jest na pewno r2?(świeci nawet nieżle)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

wojtasss75 - nie duplikuj postów, przed chwilą wysłałeś i dostałeś odpowiedz tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ght=#29066
Pozdr.
Pikom
wojtasss75

Nie wiedziałem że to poważne wykroczenie,a podobne pytania zadałem ponieważ ciężko czasem dostać jasną i czytelną odpowiedż(nie jestem jeszcze w tych tematach biegły tak jak Wy

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 2:59 pm ]
Wiem już że w mojej latarce jest niby cree Xp-e z taką małą soczewką na samej strukturze,ale nie wiem dalej czy są jeszcze jakieś istotne różnice

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 2:59 pm ]
Wiem już że w mojej latarce jest niby cree Xp-e z taką małą soczewką na samej strukturze,ale nie wiem dalej czy są jeszcze jakieś istotne różnice
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

wojtasss75 pisze:Wiem już że w mojej latarce jest niby cree Xp-e z taką małą soczewką na samej strukturze,ale nie wiem dalej czy są jeszcze jakieś istotne różnice
XP-E ma trochę inny kąt rozsyłu światła (przez inną soczewkę) szerszy od XR-E.

XR-E 90° do spadku do 50% jasności.
XP-E 115° do spadku do 50% jasności.
XP-G 125° do spadku do 50% jasności.
Pozdrawiam
wojtasss75

Czy mogę przykleić diodę w latarce ultrefire A1 za pomocą silikonu czerwonego(taki używany w motoryzacji do klejenia np;uszczelek)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

wojtasss75 pisze:Czy mogę przykleić diodę w latarce ultrefire A1 za pomocą silikonu czerwonego(taki używany w motoryzacji do klejenia np;uszczelek)
Lepiej zakup sobie klej termoprzewodzący lub kawałek termoprzewodzącej taśmy dwustronnej 3M.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

w ostateczności można dać pastę termoprzewodzącą a na bokach tylko jakiś klej. Nie wiem jak to dokładnie wygląda w tej latarce czy da się teoretycznie tak zrobić, ale najlepiej będzie kupić klej.
wojtasss75

Dioda siedzi bez luzów po obwodzie.Tak więc dałem paste(taką co przy procesorach komp..),a diodę docisnołem reflektorem który ją od razu przy wkręcaniu całości cętruje.Dodałem też podkładkę między diodę a reflektor,po to żeby dioda nie wchodziła tak głęboko w leflektor(wcześniej wystawał jakiś milimetr pierścień okalający soczewkę diody).Wszystko działa,ale na cr123A swieci nie za mocno.Lepiej będzie zastosować(i ekonomiczniej)CRC123A ponieważ mamy )0,7 V więcej
ODPOWIEDZ