problem z diodami XR-E R2 WG
Re: problem z diodami XR-E R2 WG
A właśnie Panowie - moze dobrze by było zrobić testy na ilość generowanego światła przez diody?
Umówić się np na ten dx'owy ref OP 26mm, stały prąd w diodę, np 700mA i pomiary z metra w osi.
Ma ktoś ten luksomierz z dx?
Warto go brać?
Jeśli by zrobić coś takiego, wyciągnęłoby się średnią np dla Q5 i potem można mierzyć R2.
Umówić się np na ten dx'owy ref OP 26mm, stały prąd w diodę, np 700mA i pomiary z metra w osi.
Ma ktoś ten luksomierz z dx?
Warto go brać?
Jeśli by zrobić coś takiego, wyciągnęłoby się średnią np dla Q5 i potem można mierzyć R2.
-
Witam.Kupiłem sobie taka latarkę niby z diodą r2 http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25370 , ale z tego co widziałem to r2 ma soczewkę.Tu jest r2? bez soczewki.Czy to oby jest na pewno r2?(świeci nawet nieżle)
wojtasss75 - nie duplikuj postów, przed chwilą wysłałeś i dostałeś odpowiedz tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ght=#29066
Pozdr.
Pikom
Pikom
-
Nie wiedziałem że to poważne wykroczenie,a podobne pytania zadałem ponieważ ciężko czasem dostać jasną i czytelną odpowiedż(nie jestem jeszcze w tych tematach biegły tak jak Wy
[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 2:59 pm ]
Wiem już że w mojej latarce jest niby cree Xp-e z taką małą soczewką na samej strukturze,ale nie wiem dalej czy są jeszcze jakieś istotne różnice
Wiem już że w mojej latarce jest niby cree Xp-e z taką małą soczewką na samej strukturze,ale nie wiem dalej czy są jeszcze jakieś istotne różnice
-
XP-E ma trochę inny kąt rozsyłu światła (przez inną soczewkę) szerszy od XR-E.wojtasss75 pisze:Wiem już że w mojej latarce jest niby cree Xp-e z taką małą soczewką na samej strukturze,ale nie wiem dalej czy są jeszcze jakieś istotne różnice
XR-E 90° do spadku do 50% jasności.
XP-E 115° do spadku do 50% jasności.
XP-G 125° do spadku do 50% jasności.
Pozdrawiam
-
-
Dioda siedzi bez luzów po obwodzie.Tak więc dałem paste(taką co przy procesorach komp..),a diodę docisnołem reflektorem który ją od razu przy wkręcaniu całości cętruje.Dodałem też podkładkę między diodę a reflektor,po to żeby dioda nie wchodziła tak głęboko w leflektor(wcześniej wystawał jakiś milimetr pierścień okalający soczewkę diody).Wszystko działa,ale na cr123A swieci nie za mocno.Lepiej będzie zastosować(i ekonomiczniej)CRC123A ponieważ mamy )0,7 V więcej