Łóżko małżeńskie

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
moorek

Łóżko małżeńskie

Post autor: moorek »

W związku z tym że moja druga połowa jest w stanie błogosławionym i rozwiązanie jest planowane na 6 grudnia, przypiliło mnie i postanowiłem skończyć ze spaniem "na podłodze" :-))))

Długo się zbierałem prawie pół roku - ale w końcu przyszedł ten dzień kiedy postanowiłem zrobić hura!!!
Żadne z łóżek które oglądałem nie podobało mi się, a jak już spodobało to wymiar nie ten.
Postanowiliśmy wykonać opcję full wypas - ale wykonać to we własnym zakresie czyli taniej.

Pierwsze to surowce - zetknięcie się z rzeczywistością nie było miłe - drewno egzotyczne na całość 3700zł, dąb czy buk też prawie 2000zł.
Postanowiłem zmienić z pierwotne plany, konstrukcja z MDF 38mm fornirowany osobiście z pasów forniru dębowego 0,6mm. Troszeczkę posłużyłem się swoim narzędziem codziennej pracy ploterem CNC.

OK nie będę się więcej rozpisywał, teraz konkrety

Specyfikacja:
łóżko 200x200cm
- 2 materace multipocket latex
- 2 stelaże regulowane plecy i nogi elektrycznie
- w okienku za plexą mleczną taśma RGB LED od dołu (sterownik tymczasowy od listw IKEA)
- a od góry 2 świetlówki 18W do "czytania" włączane przez każdego osobno.

łączny koszt kompletnego łóżka z materacami 3200zł

To tyle.
Projektu jeszcze nie zakończyłem, myślę nad dwoma panelami sterującymi natomiast nie mam pojęcia w jaki sposób je wykonać i gdzie je umiejscowić, czy piloty na kablu, czy panele wykonane z litego drewna dębowego (guziki też) umieszczone albo za oparciem, albo z boku obok materaca.

Mam dylemat i nie mogę zdecydować - tu prosiłbym jeżeli można o pomoc bo nie mam w tym praktyki .

OK koniec biadolenia - najciekawsze zdjęcia:
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

życzę zdrowego Maluszka, łatwego porodu a jak byście chcieli w chwilach kryzysu sprzedac swoje dziecko na Allegro to dajcie znać, odkupimy a potem, jak Wam minie-oddamy :mrgreen:
Gratuluję, łózeczko całkiem sympatyczne, tylko czy aby świetlówki do czytania nie dają po oczach?
A co chcesz uzyskać, jakie regulacje? Podpytał bym Midiego i Edima, montują oświetlenie po domach, ze sterownikami....
moorek

Dzięki za słowa otuchy - czy wszystko się powiedzie to zobaczymy na mikołajki :-)

Świetlówki nie dają po oczach - bo są nad głową - hm, myślałem dać krótsze 50-60cm - wtedy do partnera dociera o wiele mniej światła - ale główny kierownik budowy-żona zdecydowała że mam dać 90cm szerokie. Jest jeden mankament - jak podniosę bardzo wysoko oparcie tak aby czytać na siedząco - to światło świetlówki nie dociera bezpośrednio do tego co czytam.
Hm. myślałem o tym, w planach były też reflektorki kierunkowe na Cree - ale zrezygnowałem, poza tym musiałbym zrobić jakieś wieżyczki albo punkty kierunkowe pod sufitem - ale jak na razie baldachimu nie planujemy - choć przeróbka sufitu na ledy się szykuje - tylko jeszcze nie wiem w którym stuleciu :-)

Jeżeli chodzi o regulacje - stelaże pod materacami mają silniczki do regulacji pochyłu oparcia pleców i nóg - jest to gotowy produkt który zakupiłem, tam rozwiązano to tak że pilot do sterowania jest na kablu można go powiesić na krawędzi łóżka.

Natomiast ja chcę jeszcze do takiego pilota dołożyć sterowanie oświetleniem (świetlówki, sterownik RGB, a poza tym nie bardzo mi się podoba takie rozwiązanie - więc kombinuję jak to inaczej rozwiązać i za bardzo nie mam pomysłu, choć pilot całkiem praktyczne rozwiązanie.

Bawię się też w wolnych chwilach zestawem testowym attiny - i myślę że może porwę się na coś jeszcze :-) Np kontrola czy nie śpię, jeżeli tak to światło off, plecy i nogi ustawia samo na płasko, TV off. Hm, takie mi myśli po głowie chodzą. :-)))) Może jakiś czujnik w materacu kontrolujący puls - jeżeli spadnie to znaczy śpimy i można wszystko powyłączać.

Marzy mi się. :-))) Jaka będzie rzeczywistość to się okaże.
Ogólnie lubię wszystko co ma wyświetlacze przynajmniej LCD i można coś w tym grzebać. :-)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

moorek pisze:Ogólnie lubię wszystko co ma wyświetlacze przynajmniej LCD i można coś w tym grzebać. :-)
...dokładnie jak moja dwuletnia córeczka :mrgreen:
kisi

Post autor: kisi »

Co do czytania zdecydowanie polecałbym ci takie reflektorki. Sa takie na takich elastycznych ramionach (jak wąż do prysznica) - dowolnie możesz kształtować.
Co do włącznika w przypadku oświetlenia zdecydowałbym się na dotykowe, np. w przypadku takich reflektorów dotykając obudowy masz wł/wył, ew. zamontować w miejscu niewidocznym np. pod łóżkiem w zasięgu dłoni. Regulacje można zrobić tak że jak dłużesz trzymasz włącznik to oświetlenie ściemnia <-> rozjaśnia, a jak krótko to wł/wył.

Dodatkowo obowiązkowo zrobiłbym czujniczek ruchu pod łóżkiem wraz z czujnikiem oświetlenia coby podświetlał ci drogę jak spuścisz nogi z łózka w nocy żeby kapci po ciemnku nie szukać :)
moorek

Calineczka: Moja ma już 4latka - 7 grudnia skończy i też lubi guziki zrobiła sobie z kartki składanego laptopa, a na odwrocie jeszcze aparat cyfrowy - i na niby wypisuje na tej swojej klawiaturze imiona swoje i rodziców. :-))) Piloty, i obsługę urządzeń hi-fi ma w małym paluszku - szkoli każdego gościa w obsłudze ( tu pauza, play, ma już swój sprzęt DVD sama obsługuje bajki na dobranoc :-)))
Chyba tata będzie musiał coś większego niż pilot kupić :-)))) Ale znowu nie chciałbym badziewia za 30zł - a notebook to jeszcze dużo za wcześnie.

Kisi: - dziękuję za podpowiedź, jak to przy wszelkich pomysłach prześpię i przemyślę propozycje. Jak coś już zdecyduję to na pewno dam znać. :-)

Natomiast teraz to ja już szykuje się do przyjęcia nowego maluszka - tak ze 6 miesięcy to pewnie będę mocno zajęty przez 24h razem z żoną więc nie będzie czasu ani siły na inne pochłaniacze czasu. :-)
ODPOWIEDZ