Witam.
Na wstępie chciałem Was zganić za to forum. Przez nie zawalam kolejną noc starając się przyswoić zamieszczone tu informacje i próbując przebrnąć przez kolejne tematy
Trafiłem na to forum, ponieważ chcę zbudować sobie mocną latarkę do nocnych rozgrywek ASG. Zakupiłem już diodę P7 w sensu.pl, dobrałem tam sobie na próbę komplet kolimatorów i filtrów. O reszcie tego planu za pewne jeszcze tu na piszę, bo wsiąkłem w to forum straszliwie
Na chwilę obecna jeszcze jedna myśl mi chodzi po głowie. A mianowicie, zbliżają się urodziny siostry i ramach prezentu chciałem jej przerobić oświetlenie salonu. W tej chwili wokół ścian jest opuszczony sufit i jest tam schowana sporo ilość jarzeniówek (są też halogeny, ale to na potem ). Chciałbym wymienić te jarzeniówki na listwy RGB. W linii prostej będzie to ok 20m.
Niestety ceny u polskich sprzedawców (przynajmniej tych, których do tej pory znalazłem) mocno zniechęcają do zabawy.
Na DX znalazłem tylko takie coś sku.14852 , ale obawiam się o jego skuteczność. Chciałbym, aby efekt był dość mocny.
Czy znacie i możecie polecić jakieś źródło gdzie mogę znaleźć listwy w przystępnych cenach i relatywnie lepszej jakość (jasności)?
Z góry dziękuję
Marcin M
Oświetlenie RGB
-
Taniej niż to na DX nie kupisz
w przeliczeniu to ok 200zł ze sterownikiem.
W Polsce takie coś na napięcie 12V zanabędziesz za ok 313zł (Allegro) więc jeżeli chcesz jak najtaniej to DX.
Wszystkie taśmy na 12V przeważnie mają 30 diod/mb
te zasilane na 24V mają 48szt/mb więc tym samym świecą mocniej.
Ostatnio montowałem 11 taśm 12V w panelach za półkami zakryte mleczną plexą i świeci to mocno - 15mb taśmy daje już sporo światła - ale jako podstawowe źródło oświetlenia to nie może być. Wieczorem przy oglądaniu TV i w czasie imprezki jest jak najbardziej super.
w przeliczeniu to ok 200zł ze sterownikiem.
W Polsce takie coś na napięcie 12V zanabędziesz za ok 313zł (Allegro) więc jeżeli chcesz jak najtaniej to DX.
Wszystkie taśmy na 12V przeważnie mają 30 diod/mb
te zasilane na 24V mają 48szt/mb więc tym samym świecą mocniej.
Ostatnio montowałem 11 taśm 12V w panelach za półkami zakryte mleczną plexą i świeci to mocno - 15mb taśmy daje już sporo światła - ale jako podstawowe źródło oświetlenia to nie może być. Wieczorem przy oglądaniu TV i w czasie imprezki jest jak najbardziej super.
Tak oczywiście każdą swoją pracę dokumentuję.Umberto pisze:11 taśm po 5m? toż to pow. 300W?
Ma kolega jakieś zdjęcia jak to świeci- myślę o podobnym bajerku jako akcent kolorystyczny...
Proszę bardzo - projekt (moja elektryka) składa się z
-baru (podwyższony stół) - ponad 10mb taśmy
- szafek z półkami za barem - ok 15mb taśmy Led RGB
- 3 standów pomiędzy automatami do gry - w każdym po 10mb taśmy
Oczywiście bardziej mnie interesowała moja praca więc wybacz - nie ma widoku na halę pokazując jak to wszystko świeci.
Sorry że tak chaotycznie dodałem zdjęcia - ale tak jakoś nie mogłem dodać następnych obrazów do posta.
Mam jeszcze niedokończony swój prywatny projekt łóżka z podświetleniem RGB i świetlówkami - ale pochwalę się tym w oddzielnym poście. ))
- Załączniki
-
- Bar7.jpg (127.38 KiB) Przejrzano 6109 razy
-
- Bar5.jpg (127.75 KiB) Przejrzano 6109 razy
-
- Bar4_resize.jpg (230.63 KiB) Przejrzano 6109 razy
-
- Bar3.jpg (222.61 KiB) Przejrzano 6109 razy
-
- Bar2.jpg (213.77 KiB) Przejrzano 6109 razy
Rozstaw pomiędzy taśmami - 10cm do max 11cm
Odległość ledów od plexi - 6-10 cm w ladzie jest ok 8cm W plecach "barmana" jest tylko 5cm - ja widzę ścieżki bo czepialski jestem - a klient był zadowolony.
Plexi mleczna 2 mm zwykła, bo w łóżku zastosowałem mleczną nr 1670 (68% przepuszczalności ale wtedy nie świecę ledami bezpośrednio tylko mam schowane w grubości ścianki)
aha "plecy" wyklejone folią srebrną (styropian 3mm z folią do ociepleń grzejników od tyłu) poprawia to bardzo w doświetleniu paneli.
Panele z tyłu "barmana" są zabudowane plexą mleczną i na to jeszcze półki szklane 6mm
ale niestety nie mam zdjęć - bo meble całkowicie zostały dopiero zmontowane w Berlinie.
Odległość ledów od plexi - 6-10 cm w ladzie jest ok 8cm W plecach "barmana" jest tylko 5cm - ja widzę ścieżki bo czepialski jestem - a klient był zadowolony.
Plexi mleczna 2 mm zwykła, bo w łóżku zastosowałem mleczną nr 1670 (68% przepuszczalności ale wtedy nie świecę ledami bezpośrednio tylko mam schowane w grubości ścianki)
aha "plecy" wyklejone folią srebrną (styropian 3mm z folią do ociepleń grzejników od tyłu) poprawia to bardzo w doświetleniu paneli.
Panele z tyłu "barmana" są zabudowane plexą mleczną i na to jeszcze półki szklane 6mm
ale niestety nie mam zdjęć - bo meble całkowicie zostały dopiero zmontowane w Berlinie.