Lampka na rower - poprawiony kwadraciak

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
harry

Post autor: harry »

Dzis dostalem przetwornice od Edim, w obszrnej instrukcji twierdzi, ze nie powinna sie grzec i radiator nie jest konieczny, zaznacza ze najwyzsza sprawnosc jest przy malej roznicy napiec miedzy wejsciem a wyjscie i przy wysokim napieciu wyjsciowym. Moze przy jednej diodzie sie grzeje a przy 2-3 nie bedzie problemu?

Jak dostane wszystkie elementy ukladanki to rusze z moim projektem power leda, czolowka na 2 lub 3 ledy w obudowie by Pawelsz :)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

ano spoko- podłączysz do diodki i obaczysz, nie mówię ,że parzy,ale w teście na zcas świecenia był nieźle gorący.
Ino z doświadczenia i testów powiem tak- na 1go LEDa trza min 5AA, ja dawałem 6 bo takie są koszyki i wtedy działa na maxa, przy 4ech jest kupa, EdiM tak samo pisze ,że napięcie zasilające musi być o min 1V od tego na diodzie i niby 4AA byłyby ok- ino dochodzi spadek napięcia na akusach pod obciążeniem i minimum to 4AA.
Ile dla 2-3 diodek- nie wiem, może być podobnie- ino wtedy lepiej to zasilać lion - mniejsze są
harry

Trzepalem dzis fora pod katem lijon, te mniej i bardziej lubiane fora 8) I dzieki temu trafilem tutaj.
MAcie w tym spore doswiadczenie, zobacze jak mi to pojdzie na AA, jesli bedzie kicha to sie zdecyduje na te 18650. (choc PODOBNO wybuchaja :lol: )
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Wszystko może wybuchnąć to tylko kwestia traktowania - zdejmujesz kapsel wkraplasz kilka kropel wody i czekasz na fajerwerki :).

/me na ten przykład nitrowałem toluen i jakoś nic się nie stało :twisted:
c++

Post autor: c++ »

Nawet AA może wybuchnąć, czego osobiście doświadczyłem...
Jakby mnie nie naszla ochota na batonika, nie pisałbym tu już, albo nie czym pisać...
harry

czytalem... przerabana sprawa z tymi akkusami
Awatar użytkownika
pawelsz

etsm- jeśli uważasz, to spoko
Kup koniecznie akusy protected no i trza czegoś poszukać, żeby te akusy zamontować
harry

etsm ??

sa jakies gotowe rozwiazania na koszyki czy trzeba kombinowac cos od podstaw?
Awatar użytkownika
pawelsz

no koszyki na AA są- na lion pewnie trza szukać- widziałem jakieś większy, ale nie wiem czy zapasują
a miało być etam, no na pewno lion będzie wydajnieszy, a cena podobna
Awatar użytkownika
Dominik

Na li-iony koszyków nie ma - no chyba, że wybierzesz sobie w jakimś standardowym rozmiarze a nie 18650 np. ;)
harry

A czy zmontowany na stale pakiet z 18650 mozna ladowac w calosci? Zmontowalbym cos na te 12 czy 14V, cos jakby taki pakiet do laptopa, nawet ksztalt podluzny bardzo by mi pasowal do plecaczka albo pod gorna rure ramy.
Awatar użytkownika
Dominik

Oczywiście - tylko powinieneś wsadzić do tego przynajmniej układ zabezpieczający przed nadmiernym rozładowaniem.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
harry

Jak juz dojde do tego etapu, to bede pytal szczegolowo. Na razie czekam na cree i jednego ssc od niejakiego DM :)
Awatar użytkownika
Dominik

Hmm chyba coś pomieszałeś - jeśli masz na imię Łukasz to mam zapisane sigma + emiter do cateya - czyli 2x SSC :)

Reszte mam wysłaną / zalatwioną.
Awatar użytkownika
pawelsz

ciekaw jestem Twojegu sposobu zrobienia pakietu- jak zrobisz, to podziel się informacjami :)
Ahha- cuit drożej, ale jednak bezpieczniej- weź jednak akusy protected- zwłaszcza ,że chcesz je dać w szereg
ODPOWIEDZ