Latarka na Cree S2 - wybor reszty podzespołow

co i jak zrobiłem...
rrobsonm

Latarka na Cree S2 - wybor reszty podzespołow

Post autor: rrobsonm »

Buduje swoją drugą latarkę, aby uniknąć błędów które popełniłem przy budowie 1 latarki zakładam ten temat.

1 W swoim pierwszym projekcie zastosowałem włącznik z odzysku z innej latarki, nie było to najlepszym pomysłem, skutecznie włącznik ograniczył mi maksymalny prąd. Jaki włącznik wybrać aby był dobry?

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5632 czy te włączniki będą dobrze się sprawowały?

W gumkach jest jakaś różnica? http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5498 to będzie ok?

2 Driver
Tutaj myślałem nad czymś 4*amc7135, są na dx do kupienia takie drivery? Tryby mnie interesuja high/mid/low najlepiej bez mrugania. Zasilane by to było z 1*18650

Jeżeli nie ma na dx albo w innym wmiare tanim i dostępnym miejscu 4*amc7135 to:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7612 lub
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15880
który z nich będzie miał średnią sprawność wyższa? ogniwa mam protected

3 Do roweru chciałbym jakieś fajne przypięcie. Ja obecnie stosuje 2 połączone opaski zaciskowe + śruba z obsługą bez narzędziową. Czy jakieś gotowe uniwersalne rozwiązanie będzie lepsze? Zalezy mi na latwym i szybkim demontażu latarki np pod sklepem
Ostatnio zmieniony niedziela 01 lis 2009, 19:15 przez rrobsonm, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Konstrukcja wyłącznika wydaje mi się znajoma (small sun)
Żadna rewelacja, ale po przeróbce daje radę:

Obrazek
Obrazek

Oryginalnie dół sprężyny kontaktowej jest tylko zamocowany dwoma przegiętymi skrzydełkami blaszki kontaktowej, wystarczy kawałek plecionki. W środku jest jeszcze sprężynka, któą trzeba zbocznikować miękką linką, a jest to analogiczne do przeróbki włącznika w "Taniej latarce No Name". Warto jeszcze dać troszkę cyny na boczne blaszki, aby ciaśniej wchodziły do środka dupki.
Prosta robota ;)
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

a są jakieś gotowe dobre wyłączniki? Ta przeróbka polega po prostu na tym ze prąd leci przez kabelek nie przez sprężynę? Lutując do bocznych blaszek nie ma ryzyka ze stopie plastik, w miarę wytrzymały jest? W samym środku wyłącznika jest to wykonane na tyle dobrze ze wymagają poprawek tylko te elementy zewnętrzne?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

rrobsonm pisze: a są jakieś gotowe dobre wyłączniki?

Napewno tak, ja jednak takich nie spotkałem, ale niewiele jeszcze latarek miałem w rękach :roll:
rrobsonm pisze:Ta przeróbka polega po prostu na tym ze prąd leci przez kabelek nie przez sprężynę? Lutując do bocznych blaszek nie ma ryzyka ze stopie plastik, w miarę wytrzymały jest?
Mnie się nie udało go stopić, dość dobrze cyna przyjmuje, najlepiej to zrobić jednym ruchem i tak, żeby nie było potrzeby poprawiać. wszelkie uszkodzenia powstają najczęściej nie podczas lutowania, tylko podczas poprawek lutu. Czasem lepiej się pogodzić z małą niedokładnością niż podczas poprawek przegiąć.... :-(
Na boczne styki trzeba położyć koniec cienkiej cyny i tylko delkatnie i króciutko lutownicą dotknąć.
rrobsonm pisze:W samym środku wyłącznika jest to wykonane na tyle dobrze ze wymagają poprawek tylko te elementy zewnętrzne?
Niestety w środku też trzeba lutować, W każdym razie ja tak zrobiłem, niestety zdjęć nie mam, a wyłącznik juz sklejony. Za to w środku jest naprawdę duuużo miejsca ;) na przeróbkę.
Ogólnie te wyłączniki nie są takie złe, a jeśli się je poprawi to naprawdę wiele wytrzymają.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ