Sterownik RGB

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
bogas

Sterownik RGB

Post autor: bogas »

Tak mnie męczy jeden temat odnośnie tego sterownika:

Obrazek

Do zasilania pasków idealny, bo paski mają rezystory przy diodach i są na 12V. Moc diody niewielka więc odpada problem wielkości rezystorów.
Jak wysterować takowym diody mocy?
Ładować dwuwatowe rezystory?
A może przetwornik U/PWM dla 350mA?
Spotkaliście się z takim rozwiązaniem?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Sądzę, że na wyjściu już jest PWM i przetwornik na niewiele się zda, podobnie jak step-down. Najlepszym chyba wyjściem będzie sterowanie kilku ledów połączonych szeregowo, zabezpieczonych rezystorem, lub układem AMC.
No chyba, żeby zrobić osobne zasilacze sterowane tylko sygnałem z tego sterowniczka.....
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
bogas

Pyra pisze:Sądzę, że na wyjściu już jest PWM i przetwornik na niewiele się zda, podobnie jak step-down. Najlepszym chyba wyjściem będzie sterowanie kilku ledów połączonych szeregowo, zabezpieczonych rezystorem, lub układem AMC.
No chyba, żeby zrobić osobne zasilacze sterowane tylko sygnałem z tego sterowniczka.....
No właśnie, przecież ze sterownika będzie pewnie PWM.
Szeregowo, owszem - najmniejsze straty mocy, ale testy dopiero jak przejdzie. Przy łączeniu szeregowym mogą mi szybko gasnąć, zamiast przygasać.
Jak to zrobić na AMC? Z 12V AMC na każdy kolor.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

bogas pisze: No właśnie, przecież ze sterownika będzie pewnie PWM.
Szeregowo, owszem - najmniejsze straty mocy, ale testy dopiero jak przejdzie. Przy łączeniu szeregowym mogą mi szybko gasnąć, zamiast przygasać.
A dlaczego? Wszystko powinno być OK.

bogas pisze: Jak to zrobić na AMC? Z 12V AMC na każdy kolor.
Z tym AMC to widzę, że się trochę pospieszyłem, bo on pracuje w zakresie 2,7 - 6V, chyba, żeby wykonać pewien myk, ale to wyjdzie tylko w przypadku użycia kilku diod połączonych szeregowo.
Awatar użytkownika
bogas

Tak właśnie myślę - dać w szereg dwa AMC, ale jeśli on stabilizuje od 2,7 do 6V, to płynności nie uzyskam.
Musiałbym mieć możliwość sterowania PWM'em.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Jasne, że będziesz miał sterowanie PWM. AMC nie ogranicza napięcia pracy (jako takiego) lecz prąd płynący przez obwód nim kontrolowany (napięcie w obwodzie jest sprawą wtórną).
Jeśli więc dasz sterowanie PWM, to w obwodzie popłynie 350mA lub nic, czyli zasada sterowania będzie zachowana, dodatkowo będziesz miał ograniczenie prądu LEDów.
Co do zasilania AMCków to wymyśliłem coś takiego:

Obrazek

Dioda Niebieska ogranicza napięcie zasilania o około 3,... V czyli dwie ograniczą o 6-7V to na zasilanie AMC zostanie poniżej 6V, OK. Trzy diody zielone lub czerwone przejmują około 6V, więc ograniczają napięcie zasilania AMC do około 6V czyli wszystko OK.
Można dać jeszcze jakieś małe rezystory w szereg do PWM ( 0,2- 0,3Ω) ale myślę, ze rezystancje montażowe wystarczą.
Musisz dać po 1 szt AMC na jkażdy kolor, czyli 3szt.
Awatar użytkownika
bogas

Te, które mam mają podejrzewam R=2,2, G,B=3,5V, ale to małe piwo.
Z wyjścia sterownika (12V) mogę wysterować AMC? Przecież max jego zasilania to 6V. Wiem - stałego z baterii.
Jeśli na wyjściu sterownika jest PWM, to nie usmażę AMC?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Ale własnie ten układ temu zapobiega.
Popatrz, jeśli na diodzie mamy spadek napięcia 3,5V to na dwóch mamy 7V; 12V - 7V zostaje nam 5V z których jest zasilany AMC. On nie dostaje pełnego napięcia zasilania, lecz pomniejszone o spadek na dwóch diodach. Ponieważ wszystkie LEDy są połączone szeregowo (w jednej gałęzi) to prąd przez nie płynie prawie identyczny (przez górne płynie dodatkowo prąd zasilania AMC, pomijalnie mały).

Możesz też starować AMC'kami podając im na zasilanie sygnał PWM ze sterownika, ograniczony rezystorami..... wtedy LEDy musisz zasilać z osobnego źródła zasilania, może to być zasialacz podłączony do sterownika..
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Pyra, aleś ty sprytny :smile: właśnie ostatnio zastanawiałem się nad czymś podobnym, ale nap. zasilania max 6V mi przeszkadzało, a teraz już wszystko jasne :wink:
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
bogas

Dzięki Pyra - stała się jasność. ;)
Pokombinuję najpierw z rezystorami, puszczę na 0,3A i jeśli będzie wszystko miało max 60st, to zostawię.
Jeśli nie, biorę się za aemceki.
allonitium

Post autor: allonitium »

I jak - udalo sie cos zrobic ? Ja myslalem nad zastosowaniem 3 razy http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13557 o ktorych pisales tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=27634#27634, bo z datasheeta wynika ze tego scalaka mozna sterowac PWM.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

allonitium pisze:I jak - udalo sie cos zrobic ? Ja myslalem nad zastosowaniem 3 razy http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13557 o ktorych pisales tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=27634#27634, bo z datasheeta wynika ze tego scalaka mozna sterowac PWM.
Witam
Tak to prawda, więcej znajdziesz tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2257

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bogas

Hej.
Odpuściłem temat, bo... Pan mi napisał, że sterowniki przyszły z wadą fabryczną, nie działają i zwraca mi kasę. ;)
Na razie inwestuję w ciepłą biel, remont w toku. ;)
Driver, owszem ma możliwość sterowania jasnością przez PWM.
Włąśnie się zastanawiam nad aplikacją. NE555 styknie?

[ Dodano: Pią Paź 30, 2009 11:43 am ]
Pyra pisze:
Witam
Tak to prawda, więcej znajdziesz tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2257

Pozdrawiam
O! Ciekawy temat! Nic wcześniej nie pisałeś. To brat PT4115?
Ostatnio zmieniony środa 04 lis 2009, 07:38 przez bogas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

W zasadzie to każdę przetwornicę z szeregowym elelmentem pomiarowym dołączonym do minusa da się tak sterować, a i element pomiarowy na plusie też nie stanowi problemu...
Awatar użytkownika
bogas

allonitium pisze:I jak - udalo sie cos zrobic ? Ja myslalem nad zastosowaniem 3 razy http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13557 o ktorych pisales tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=27634#27634, bo z datasheeta wynika ze tego scalaka mozna sterowac PWM.
Witam.
Wracam do tematu, bo mam sterownik.
Ten układ, owszem ma sterowanie PWM'em, ale te konkretnie sku musiałyby zasilać dwie diody równolegle (~650mA).
Wychodzą 3 drivery na dwie diody. Hmm.
W weekend może będę miał trochę czasu i spróbuję.
Wolałbym jednak AMC, ale..
Mam diody ze złączoną wspólną anodą, co uniemożliwia mi danie ich w szereg (jak proponował Pyra), nie wiem jak z zasilaniem - ze sterownika RGB mam PWM 12V, AMC można zasilać max. 7V.
Na razie testuję na rezystorach. Taki mały piecyk. :mrgreen:
ODPOWIEDZ