Witam. Niedawno zakupiłem z allegro lampkę zoomowaną X2000 z zamiarem późniejszych modyfikacji. Nadchodzi powoli czas jej zmodowania. Chciałbym abyście pomogli mi w wyborze odpowiedniej diody, drivera i kolimatora. Pomysł na zasilanie już mam. Nie chce wchodzić w ogniwa LI-ON z racji tego, że bywają niebezpieczne. Jako zasilanie wymyśliłem sobie 4 akumulatorki R20 + koszyk na nie umocowane w bidonie.
Pierwsze pytanie: Jaka najmocniejsza diodę mógłbym wstawić do tej latareczki bez znacznej zmiany konstrukcji?? P7 można tam wstawić?
Pytanie drugie: Jaki zastosować kolimator, szklany? plastikowy?? Kąt chciałbym coś koło 30st. Potrzebowałbym kolimator o średnicy 26mm.
Pytanie trzecie: Jakiego napięcia potrzebuje dioda P7?? Jak połączyć baterie żeby je uzyskać: szeregowo czy może równolegle? Jakiego użyć drivera bo ta latarka nie posiada go wcale.
Będę wdzięczny za wszelakie odpowiedzi. Dodam, że w sprawach elektroniki jestem raczej noga
Przeróbka lampki zoomowanej X2000
Obawiam się, ze wybrałeś złą latarkę do modyfikacji.
Latarki z serii Flood-To-Throw, X2000, itp., praktycznie nie mają chłodzenia i już standardowa dioda pracuje w warunkach, które daleko odbiegają od optymalnych. Wstawianie tam P7 to nieporozumienie. Jedyna opcja to dotoczenie nowego modułu z poprawionym odprowadzaniem ciepła.
Po co Ci kolimator do latarki z zoomem ? Przecież zoom reguluje kąt świecenia. A jeśli upierasz się na użycie kolimatora, to musisz zrezygnować z zooma, bo oba rozwiązania nie będą współpracować. Szklanych kolimatorów nie ma... I tak właściwie to w takim rozmiarze nie widziałem w ogóle kolimatorów pod P7. Pod MC-E chyba są.
Dioda P7 potrzebuje takiego napięcia jak i inne diody. Potrzebuje jednak więcej prądu, aby pokazać możliwości. A driver, to albo przetwornica od EdiMa (ale 4R20 to może być ciut mało) albo forumowy driver df&Cali (jego opis jest przyklejony w dziale sprzedam). Baterie szeregowo.
Ale jak już wspomniałem, wszelkie zabawy w ulepszanie tej latarki, powinny zacząć się od dotoczenia nowego modułu pod diodę.
Latarki z serii Flood-To-Throw, X2000, itp., praktycznie nie mają chłodzenia i już standardowa dioda pracuje w warunkach, które daleko odbiegają od optymalnych. Wstawianie tam P7 to nieporozumienie. Jedyna opcja to dotoczenie nowego modułu z poprawionym odprowadzaniem ciepła.
Po co Ci kolimator do latarki z zoomem ? Przecież zoom reguluje kąt świecenia. A jeśli upierasz się na użycie kolimatora, to musisz zrezygnować z zooma, bo oba rozwiązania nie będą współpracować. Szklanych kolimatorów nie ma... I tak właściwie to w takim rozmiarze nie widziałem w ogóle kolimatorów pod P7. Pod MC-E chyba są.
Dioda P7 potrzebuje takiego napięcia jak i inne diody. Potrzebuje jednak więcej prądu, aby pokazać możliwości. A driver, to albo przetwornica od EdiMa (ale 4R20 to może być ciut mało) albo forumowy driver df&Cali (jego opis jest przyklejony w dziale sprzedam). Baterie szeregowo.
Ale jak już wspomniałem, wszelkie zabawy w ulepszanie tej latarki, powinny zacząć się od dotoczenia nowego modułu pod diodę.
Najpierw musisz się zdecydować na sterownik, bo pod niego będziesz dobierał zasilanie. Ale skoro chcesz mieć baterie R20, to myślę, że w przypadku df&Cali 4xR20 NiMH powinno być OK (aczkolwiek nie zaszkodzi zapytać twórców). A jeśli zdecydujesz się na przetwornicę EdiMa to pewnie coś koło 5xR20 będzie wskazane.