Przeróbka lampki zoomowanej X2000

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Pichu

Przeróbka lampki zoomowanej X2000

Post autor: Pichu »

Witam. Niedawno zakupiłem z allegro lampkę zoomowaną X2000 z zamiarem późniejszych modyfikacji. Nadchodzi powoli czas jej zmodowania. Chciałbym abyście pomogli mi w wyborze odpowiedniej diody, drivera i kolimatora. Pomysł na zasilanie już mam. Nie chce wchodzić w ogniwa LI-ON z racji tego, że bywają niebezpieczne. Jako zasilanie wymyśliłem sobie 4 akumulatorki R20 + koszyk na nie umocowane w bidonie.

Pierwsze pytanie: Jaka najmocniejsza diodę mógłbym wstawić do tej latareczki bez znacznej zmiany konstrukcji?? P7 można tam wstawić?

Pytanie drugie: Jaki zastosować kolimator, szklany? plastikowy?? Kąt chciałbym coś koło 30st. Potrzebowałbym kolimator o średnicy 26mm.

Pytanie trzecie: Jakiego napięcia potrzebuje dioda P7?? Jak połączyć baterie żeby je uzyskać: szeregowo czy może równolegle? Jakiego użyć drivera bo ta latarka nie posiada go wcale.

Będę wdzięczny za wszelakie odpowiedzi. Dodam, że w sprawach elektroniki jestem raczej noga :)
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Obawiam się, ze wybrałeś złą latarkę do modyfikacji.

Latarki z serii Flood-To-Throw, X2000, itp., praktycznie nie mają chłodzenia i już standardowa dioda pracuje w warunkach, które daleko odbiegają od optymalnych. Wstawianie tam P7 to nieporozumienie. Jedyna opcja to dotoczenie nowego modułu z poprawionym odprowadzaniem ciepła.

Po co Ci kolimator do latarki z zoomem ? Przecież zoom reguluje kąt świecenia. A jeśli upierasz się na użycie kolimatora, to musisz zrezygnować z zooma, bo oba rozwiązania nie będą współpracować. Szklanych kolimatorów nie ma... I tak właściwie to w takim rozmiarze nie widziałem w ogóle kolimatorów pod P7. Pod MC-E chyba są.

Dioda P7 potrzebuje takiego napięcia jak i inne diody. Potrzebuje jednak więcej prądu, aby pokazać możliwości. A driver, to albo przetwornica od EdiMa (ale 4R20 to może być ciut mało) albo forumowy driver df&Cali (jego opis jest przyklejony w dziale sprzedam). Baterie szeregowo.

Ale jak już wspomniałem, wszelkie zabawy w ulepszanie tej latarki, powinny zacząć się od dotoczenia nowego modułu pod diodę.
Awatar użytkownika
Pichu

Kolimator chcę z tego względu że tak jak napisałeś mam zamiar dotoczyć nowy moduł pod leda. Jeśli 4xR20 to za mało, to proszę o jakąś wskazówkę (oprócz ogniw li-on) jakie zasilanie zastosować.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Najpierw musisz się zdecydować na sterownik, bo pod niego będziesz dobierał zasilanie. Ale skoro chcesz mieć baterie R20, to myślę, że w przypadku df&Cali 4xR20 NiMH powinno być OK (aczkolwiek nie zaszkodzi zapytać twórców). A jeśli zdecydujesz się na przetwornicę EdiMa to pewnie coś koło 5xR20 będzie wskazane.
Awatar użytkownika
Pichu

Teamt nieaktualny - do usunięcia.
ODPOWIEDZ